logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepsze łożyska do alternatora Renault Master - jakie wybrać?

fosamax 05 Mar 2010 18:06 9569 15
REKLAMA
  • #1 7787733
    fosamax
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam posiadam Renault Master mam problem z łożyskami alternatora. Po wymianie w Bendiksie padły po 10tyś km. Wymieniłem na nowe francuskie i zaczynają wyć. Problem jest w łożysku 6202 tylko to wyje. Proszę o poradę jakiej firmy łożysko zamontować ,jakie są najlepsze do alternatora. Oryginalne wytrzymały 350tyś km ale nie wiem co tam śiedziało.
  • REKLAMA
  • #2 7787749
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7787771
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 7788078
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2153
    Moim zdaniem mogą być 3 powody, po pierwsze zła tolerancja łożyska /zbyt ciasne, mocno nabite/, po drugie łożysko niskiej jakości, po trzecie łożysko nabijane przez pierścień zewnętrzny i oczywiście możliwość skrzywienia ośki wirnika przy pierwszym demontażu.P
  • REKLAMA
  • #5 7792742
    fosamax
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam ,łożysko wciskane było na prasie . Myślę że to wina jakości łożyska . Próbowałem kupić w serwisie Renault ale występuje tylko cały altek . Nie wiedzą jakiej firmy montują na pierwszy montaż . Szkoda że nie mam starego oryginalnego kupił bym tej samej firmy.
  • #6 7792802
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2153
    Na pierwszy montaż idzie Nachi lub Koyo i jak takie założysz to musi chodzić.P
  • #7 7799152
    mechor
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Przy zakupie łożyska musisz powiedzieć sprzedawcy o jego przeznaczeniu(o ile sprzedawca jest kompetentny).Mnie w ten sposób poinstruowano,ponieważ łożyska mają różną tolerancję pasowania wzależnosci od przeznaczenia(niezaleznie od firmy).
  • REKLAMA
  • #8 7799231
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7799243
    kotweiler
    Poziom 18  
    Ocena: 74
    Renault na pierwszy montaż zakłada łożyska SNR. Jaki masz silnik. Master np. z dieslem 2.8 ma napinacz manualny, więc przyczyną może być za mocno napięty pasek.
    Dobór łożysk, jesli znasz wymagane parametry;
    http://bearings.webpassion.pl/choose.php?chooseMethod=3
  • #10 7799275
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 7799325
    kotweiler
    Poziom 18  
    Ocena: 74
    Ideologia to PSA (Peugeot Societe Anonyme) w Renault.

Nie prowokuj przyjacielu, bo to do niczego nie prowadzi.
    Wpisać należy parametry obr, godz. pracy, współczynnik 1.4 i wychodzi, że zwykłe łożysko nadaje się do altka i o czym tu rozmowa, napisz tak i jest OK.
    Po co zjadać zęby na takich duperelach.
  • #12 7799344
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 7799491
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Skoro łożysko 6202 to raczej tylne, więc stosunkowo mało obciążone. I jeśli to łożysko wytrzymuje (właściwie nie wytrzymuje) ok 300 godzin pracy to jest chyba jednak źle zamontowane, lub katastrofalnie złej jakości. Kojarzy mi się to drugie, ponieważ wymieniłem na "jakieś' w pralce i i po ok 100 godzinach słychać prztykanie jakby rozpadł sie koszyk. Czyli jednak radziłbym pozyskać znaną jakość. Jęczenie łożyska może oznaczać brak smarowania, ale tutaj z racji osłon trudno, aby każdy sobie poradził.
    Korzystając z okoliczności, że temat jeszcze czynny. Kolega rbiesiada pisze o osi 16 mm a łożysko ma być 6202. Coś mi nie pasuje. Więc jeszcze pytanie, czy mowa o 6202, czy też z dodatkami typu ZZ, RS itp? Do tego, czy mocowanie dwupunktowe, czy trzypunktowe.
  • #14 7799647
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 7799885
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 7800269
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Odpowiedzi padły, z tematu usunąłem zbędne posty, zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany łożysk alternatora w Renault Master, szczególnie łożyska 6202, które po krótkim czasie użytkowania zaczynają hałasować. Użytkownicy polecają łożyska renomowanych producentów, takich jak SKF, Nachi, Koyo, FAG, NTN oraz SNR, wskazując na ich wyższą jakość. Zwracają uwagę na możliwe przyczyny szybkiego zużycia łożysk, takie jak niewłaściwa tolerancja, niska jakość łożysk, czy błędy montażowe. Wskazano również, że Renault często stosuje alternatory firm Bosch i Valeo, w których używane są łożyska SKF. Użytkownicy podkreślają znaczenie odpowiedniego doboru łożysk w zależności od ich przeznaczenia oraz parametrów technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA