logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z kolorami na Nokii 449Xa Plus (Trinitron)

slavo_s2k 03 Sie 2004 17:02 1178 2
REKLAMA
  • #1 775042
    slavo_s2k
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Mam problemik z takim wlasnie monitorkiem, kolega przywiózł go z niemiec samochodem i po drodze coś się sp*******ło w nim. Mianowicie połowa ekranu ma przebarwienia (takie jak po przyłożeniu magnesem), rozmagnesowywanie nic nie daje. Można coś z tym zrobić?? Czy raczej już monitor trzeba na straty spisać (bo jak naprawa kosztowna to mam to gdzieś).
    Zdjecie przedstawia obraz na monitorze, tapeta w windowsie to zwykła (ta zielonkawa), a na fotce widać,że brzeg jest niebieski i poza tym jeszcze kilka niebieskich plam...
    Załączniki:
    • Problemy z kolorami na Nokii 449Xa Plus (Trinitron) nokia449xa_plus.jpg (36.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 776058
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Wygląda to na dobrze namagnesowany kinol lub odklejoną maskę. W trinitronach to drugie występuje dosyć często po uderzeniu, upadku monitora - także kinol do wymiany albo trzeba przywyknąć.
    Nie Piszesz czym rozmagnesowywałeś. Czasami pętla może dać zadowalające efekty.
    Pozdrawiam.
  • #3 776068
    slavo_s2k
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Oj stawiam raczej na odklejoną maskę,gdyż z niemiec jechał w bagażniku auta. Cos w nim lata, jakiś mały plasticzek chyba,więc uderzenie mogło być. Czyli jeśli to jest odklejona maska to raczej po kineskopie??

Próbowałem lutownice transformatorową (dwa monitory już tak naprawiłem :) ).Czasami nawet choć udało mi się coś zdziałać to po włączeniu rozmagnesowywania wracał do starej postaci, tak jak by zapamiętywał ... :(
REKLAMA