logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner HD czy starszy model: HK avr 155 lub HK avr 255

Gienek79 05 Mar 2010 22:46 7011 5
REKLAMA
  • #1 7789198
    Gienek79
    Poziom 10  
    Witam,
    Planuję zakup amplitunera i mam poważny dylemat: czy wybrać starszy model Harman Kardon avr 155 bez najnowszych kodeków, czy od razu avr 255 z najnowszymi kodekami.
    Różnica w cenie to 700 zł, a i tak na początek będzie to spięte ze starym odtwarzaczem dvd bez skalera.
    Czy mając avr 155 i dokupoując do niego za jakiś czas blu ray z kodekami wszystko zagra tak jak powinno? Czy jednak do br będzie potrzebny nowszy amplituner?
    Bo w zasadze mając ampli z kodekami i odtwarzacz z kodekami płacimy 2 razy za to samo, prawda?

Dodam jeszcze, że nie będę miał pełnego zestawu 5.1, nie mówiąc o 7.1. Mój pokój to raptem 16 metrów, planuję fronty tonsil fiesta + centralny, a jak zabraknie niskich tonów to aktiv 250 (ale nie chcę wkurzać sąsiadów więc raczej będzie bez suba).

Prosze o wyłożenie jak to jest z tymi kodekami i czy warto dopłacić 7 stów za avr 255. Zdaję sobie sprawę, że 255 byłby lepszy też do stereo ze względu na większą moc i rezerwe prądową. Ale czy ta różnica uzasadnia wydanie 22oo zł w porównaniu do 1500 za avr 155?

Będę wdzięczny za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 7821831
    KLONIK06
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    Witam, wszystko zależy od tego czego bedziesz słuchał i oglądał, czyli jakie formaty i jakośc stereo, to ostatnie w harmanach nie wypada tak dobrze jak KD nie licz na super stereo, a do tego nie moc jest ważna tylko źródło sygnału i głośniki. Jeżeli chodzi o KD to sprawa się komplikuje ponieważ jest tak wiele formatów że opisanie ich tu byłoby jak dobra książka... jeżeli chodzi o samo BD to wszystko musi być można napisac jednym słowem najnowsze zwykł DTS i DD to nie to samo co juz jest oferowane przez HDMI a do tego ceny płyt beda skutecznie hamować częste właczenie tego urządzenia. dlatego trzeba sie zastanowić czy nie lepiej zainwestować w odtwarzacz HDD którego mozliwości są nieporównywalne jak na razie z odtwarzaczami BD.

co do przytoczonych modeli i nie tylko, ważne jest jakie proponują mozliwości po HDMI poniewaz o ilośc wejść i wyjśc innych nie ma co sie martwic.. jest ich pod dostatkiem.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7831920
    Gienek79
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź.

Wyczytałem gdzieś, że HK AVR 155 nie obsługuje dźwięku po HDMI. Nie wiem czy czegoś tu nie mylę, ale może ktoś mógłby to potwierdzić?

Z drugiej strony u mnie dźwięk by szedł na kolumny Tonsil Premium Lub Fiesta, do ampli wpięty odtwarzacz i tv.

Czy taka konfiguracja dyskwalifikuje avr 155?
  • REKLAMA
  • #4 7836952
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Seria AVR1xx przeznaczona jest w zasadzie wyłącznie do kina. Jeżeli zamierzasz czasami posłuchać muzyki, warto dopłacić do wyższego modelu.
  • REKLAMA
  • #5 8260799
    chrzancio
    Poziom 2  
    AVR 155 nie obsługuje dzwięku po hdmi tzn. ma wbudowany tylko "przełącznik" wejść hdmi i to wszystko.
    Nie ma możliwości "odebrania" dzwięku ze złącza hdmi przez amplituner!
    Musisz dodatkowo doprowadzić dzwięk do amplitunera za pośrednictwem np.optyka.
    Sprawa się komlikuje w przypadku gdy źrudło dzwięku nie ma innego wyjścia wielokanałowego...
    Np. mam ten problem z laptopem :(
    AVR 255 już to potrafi ...
  • #6 12709127
    tomka69
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Witam
    Wiem że to "odgrzewanie starego kotleta" ale mam wrażenie, że mijacie się Panowie z prawdą-AVR155 odtwarza dźwięk z HDMI z całą pewnością-mam więc wiem a jeśli nadal ktoś niedowierza-zapraszam do mnie
REKLAMA