logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SGH Z630 - Wymiana taśmy głośnika bez specjalistycznych narzędzi?

eerf 06 Mar 2010 00:16 2986 4
REKLAMA
  • #1 7789510
    eerf
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    W moim Samsungu SGH Z630 puściła taśma. Z pewnością tak jest, bo głośnik coraz częściej przerywał. Początkowo pomagało delikatne poruszanie względem siebie obu części obudowy. Teraz jest zupełnie głuchy. Reszta działa bez zastrzeżeń i jestem z tego telefonu bardzo zadowolony. Mam go już drugi rok. Nie wiem jak się do tej taśmy dostać. Czy da się to zrobić bez specjalistycznych przyrządów? Jak?
  • REKLAMA
  • #2 7790406
    pawel200388

Poziom 17  
    Ocena: 17
    Raczej bez narzędzi wielce niespotykanych. Drobny śrubokręt krzyżakowy i coś płaskiego plastikowego, aby nie uszkodzić obudowy podczas rozpinania zatrzasków.
    Jak w samsungu każdym powinny być 4 śrubki pod klapką baterii. Później należy rozpiąć zatrzaski tylnej części obudowy. Odpiąć taśmę wyświetlacza od płytki, również taśmę klawiatury. Następnie znaleźć 4 śrudbki od części obudowy z wyświetlaczem. Zazwyczaj 2 pojawiają się w otworach tylnej części obudowy i 2 pod zaślepkami. Znowu należy rozpiąć zatrzaski (zarówno w przypadku tylnej części obudowy jak i przedniej rozpinać należy od góry obudowy). Po otwarciu zobaczysz płytkę z taśmą najprawdopodobniej w zacisku. Należy odchylić jego górną część (taki zatrzask) i taśma łatwo się wysunie. Jeśli taśma ma skrzydełka to są przylutowane, tutaj lutownica kolbowa się przydaje. Przylutowywanie skrzydełek nowej taśmy do dyskusyjna sprawa, niektózy to robią jako "konieczność", niektórzy nie i im też komórki działają latami (no... powiedzmy z rok, bo taśmy jednak lubią pękać).

Powyższy opis opiera się na moich doświadczeniach z samsungami. Akurat Z630 nie miałem w ręku tak więc opis może być nie do końca precyzyjny.
    Konto firmowe:
    Think of Home Paweł Michałowski
    Moniuszki 2, Skierniewice, 96-100 | Tel.: +48 XXX XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.thinkofhome.pl
  • REKLAMA
  • #3 8244173
    eerf
    Poziom 10  
    Długo nie odpowiadałem, ponieważ powyższy opis nie pasuje do prac z modelem z630. Rozebrałem kilka razy telefon, ale nie do końca. Bałem się, że uszkodzę coś - tyle tam różnych drobiazgów... Na razie aparat zostawiłem w szufladzie, mam inny.
    Dzięki za podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #5 9373560
    eerf
    Poziom 10  
    Z630 rzeczywiście ma drobne różnice od wyglądu z nadesłanego opisu. Pawel200388, dziękuję za dobre chęci, ale jestem w tych sprawach zbyt zielony. Poza tym to wszystko jest takie filigranowe...
    Kupiłem nowy telefon.
    pozdrawiam wszystkich
REKLAMA