logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens Gigaset 4010 - brak łączności słuchawki z bazą po odłączeniu

mmmariusz 03 Sie 2004 19:33 3189 11
REKLAMA
  • #1 775281
    mmmariusz
    Poziom 11  
    Od 2-ch lat posiadam Siemensa Gigaset 4010 zakupiony w sklepie. Trzy tygodnie temu przed wyjazdem na wczasy odłączyłem go z sieci i gniazdka telefonicznego (co robiłem już niejednokrotnie z obawy na burze, ze względu na fakt iż posiadam linię radiową z TPSA). Po 2-ch tygodniach podłaczyłem i naładowałem akumulatorki. Po kilku godzinach pracy ktoś dzwonił (sygnał z bazy), a ja nie mogłem odebrać (brak połączenia słuchawki z bazą tj. migający wyświetlacz i niepaląca się czerwona dioda, brak melodii w słuchawce). Po kilkunastu minutach wszystko w porządku i tak na zmianę niezależnie od pory dnia ( dłuzej jednak aparat jest sprawny). W czasie gdy było brak łączności z bazą kilka razy udało mi się, naciskając szybko czerwony lub zielony przysisk, przywrócić łączność, lecz w słuchawce słychać było trzaski. Wymeldowanie i ponowne meldowanie, podłączenie do innej linii w innej części miasta nic nie pomaga. Dzwoniłem do serwisów w Katowicach i powiedzieli, że to wina bazy, która nadaje się tylko do wymiany (koszt minimum 350zł). Nigdy mi nie upadła. Stoi jednak koło mikrofali. Proszę o poradę. Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 775325
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    I tak do końca -czyli do trwałego wylogowania słuchawki.
    To typowa usterka tej serii-puszczają luty modułu części radiowej a jest ich sporo. Zwłaszcza pod całą powierzchnioą modułu.
    Wszystkie chwyty dozwolone-łącznie z wygrzaniem w piekarniku.....
    Jak nie pomoże (sam lub do fachowca) szukaj nowej bazy.
    UWAGA! Połowa telefonów z "drugiej ręki" z różnych mniej lub bardziej znanych aukcji internetowych ma ten 'drobną usterkę".

drobna korekta-bardzo przydatne info
    PICIA
  • REKLAMA
  • #3 819809
    heretyk
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam! Wlasnie niedawno kupilem takiego gigaseta na allegro i oczywiscie po 2 dniach tel nie dziala.... Baza dzwoni, ale sluchawka tylko mruga, i nei jest zalogowana. Wziolem rozebrałem baze i wygrzalem ja stacja Hot-air. Niestety to nic nei pomoglo, domyslam sie ze powinienem wygrzac teraz radiówke w sluchawce, bo z tego co zalwazylem to jest taka sama?
    Tylko pytanie jak to grzac? Material z ktorego zrobina jest plytak jest w. g mnie lipny(papier?!?) i tylko troszke za wyskoa temperatura i po plytce... no i pytanie czy jest jakis sposob na kapniecie sie co padlo baza czy sluchawcza (czy jedno i drugie:-) Neistety nei mam innego gigaseta zeby sprobowac....
  • #4 820223
    Pawelcio
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    w 99 przypadkach na 100 leży baza brak skutecznej metody naprawy , zbić malą trumienkę i pochować w ogródku pozdrawiam Paweł
  • #5 1465218
    oczkolek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    W.Wojtek napisał:
    Wszystkie chwyty dozwolone-łącznie z wygrzaniem w piekarniku.....

Sorki, że odgrzewam kotleta z lata, ale z tym piekarnikiem to na serio, jezeli tak to zastanawiam się do jakiej temperatury wytrzymają plastiki na płytce.
  • REKLAMA
  • #6 1467948
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Jest jeszcze jeden sposób-zrób blaszkę spężystą w kształcie U z długimi ramionami i załóż na część radiową tak aby ja mocno docisnęła do płytki..Oczywiście przez jakąś izolację,z obu stron.. Jak nie pomoże to ćwicz w piekarniku.Oczywiście z dociskiem.Temperatura topnienia lutu cynowego... I tak nie masz nic do stracenia.
    Oprócz 150 pln za nową bazę która i tak za kilka--naście miesięcy padnie...
    WW
  • #7 1474447
    oczkolek
    Poziom 12  
    Dzięki za poradę.
    Mam natomiast jeszcze jedno pytanie, czy czasem ktoś nie orientuje się czy usterka o której jest mowa została usunięta w poźniejszych seriach produkcyjnych tych płyt głównych. Może wtedy warto kupić nową płytę ale z późniejszej produkcji.
  • REKLAMA
  • #8 1475693
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    O ile wiem to nie.Wynika to z wielkości elementu i technologii lutowannia BGA czy jakoś tak.
  • #9 1477480
    oczkolek
    Poziom 12  
    W.Wojtek napisał:
    O ile wiem to nie.Wynika to z wielkości elementu i technologii lutowannia BGA czy jakoś tak.

To pięknie, czyli pozostaje przegrzanie płytki. :twisted:

Czy ktoś moze mi w tym pomóc czyli zrobic to w Warszawie i za ile?
  • #10 1488786
    dziadek07
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam. Z doświadczenia wiem że opisane uszkodzenie pochodzi od radiówki bazy, a konkretnie uszkodzony jest układ w bazie UAA3549. Jest to typowa usterka tych aparatów (jeśli masz na spodzie bazy oznaczenia CT/ND to 100%). Otóż "kochany" Siemens wypuścił na rynek aparaty z wadą fabryczną tych układów, a nowych UAA3549 nigdzie nie dostaniesz (nawet u producenta!).
  • #11 6181807
    DEFFCON
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    Witam.
    Wlasnie trafila mi sie dokladnie taka usterka jaka jest opisana w tym poscie z uwagi na czas kiedy post byl pisany pozwolilem sobie go odswiezyc.
    Czy komus skutecznie udalo sie naprawic ta baze czy faktycznie lipny uklad zasotosowany przez firme Siemens nie pozwala na 100% naprawe tego telefonu ?
    Pozdrawiam
  • #12 6188676
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Nikt już się tymi badziewiami nie bawi.
    Kup nową bazę i wywal starą i zaloguj sluchawkę do innej bazy

Podsumowanie tematu

✨ Siemens Gigaset 4010 wykazuje typową usterkę polegającą na utracie łączności słuchawki z bazą po odłączeniu zasilania i linii telefonicznej. Problem wynika z uszkodzenia modułu radiowego bazy, a konkretnie pęknięć lutów w układzie UAA3549, który jest wadliwy fabrycznie i niedostępny jako zamiennik. Objawy to migający wyświetlacz słuchawki, brak czerwonej diody i brak melodii podczas połączeń, z okresowymi chwilami przywrócenia łączności, często z trzaskami w słuchawce. Próby wymeldowania i ponownego meldowania słuchawki oraz podłączenie do innej linii nie przynoszą efektu. Metody naprawy obejmują wygrzewanie modułu radiowego w piekarniku lub dociskanie go sprężystą blaszką, jednak są to rozwiązania tymczasowe i ryzykowne ze względu na delikatność płytek. W praktyce większość użytkowników decyduje się na wymianę całej bazy, gdyż naprawa jest trudna i często nieskuteczna. Wadliwa konstrukcja i technologia lutowania BGA powodują, że usterka nie została usunięta w późniejszych seriach produkcyjnych.
REKLAMA