logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC MX-D401T - samoistne wyciszanie podczas odtwarzania muzyki z PC

Iveck 13 Mar 2010 11:25 2316 8
REKLAMA
  • #1 7822356
    Iveck
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam Kolegów Serdecznie...

Mam następujący problem przy mojej wieży JVC MX-D401T, podczas słuchania muzyki z PC następuje samoistny gwałtowny spadek poziomu głośności, a na wyświetlaczu pojawia się skala (volume), która pojawiać się powinna podczas używania zmiany poziomu głośności np za pomocą pilota. Widać na niej że wieża samoistnie się wycisza od zadanej wartości volume np od 15 do 0. Dzieje się to w nierównych odstępach czasu, raz co 3 min, 5 min, a raz co 10 min. Jest to bardzo irytujące. Nie wiem za co się zabrać, w instrukcji nic nie pisze, a elektroda i google milczą. Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc i ewentualne rady - co dalej z tym czynić aby wróciło do normy.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 7822852
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 434
    Czy ten efekt występuje dla innych źródeł sygnału,np.wewnętrzny tuner?
  • #3 7823039
    Iveck
    Poziom 13  
    Radiogaga, ten efekt występuje za każdym razem, również przy tunerze, a także podczas odtwarzania CD. Nie mam pojęcia co się dzieje...

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 7823606
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Sprzęt ma prawie 10 lat z tego co wiem.Generalnie przyczyną problemów ze starszymi JVC były zimnie luty.Trzeba rozebrać doszczętnie i przejrzeć wszystkie grzejące się miejsca na początek,potem złączki pomiędzy płytkami.Czy odłączałeś PC,aby sprawdzić co się dzieje(czasem zasilacz kompa zakłóca pracę sprzętu),czy efekt występuje na obu kanałach jednakowo?
  • #5 7823863
    Iveck
    Poziom 13  
    Radiogaga, peceta nie odłączałem, ale ewentualnie sprawdzę takową możliwość, chociaż szczerze wątpię żeby pomogło :| Efekt występuje na obu kanałach jednakowo. Sprzęt ma faktycznie 13 lat. Gdybyś miał jeszcze jakiś pomysł (bądź któryś z kolegów) to daj znać. Ja postaram się do niej zaglądnąć ;)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 7823876
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ja mam 33 lata zabawy w tej branży:)To jet dobry pomysł.
  • #7 7824154
    AMPI
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Witam!
    Prawdopodobnie rotary encoder ( potencjometr cyfrowy) daje popalić .
    Proszę sprawdzić jak zachowuje się wieża podczas próby gwałtownego ściszenia i pogłaśniania . Jeżeli nie będzie się płynnie regulować należy wymienić lub oczyścić wyżej wspomniany podzespół . Możliwe że znajdziesz tam też zimne luty.
    Pozdrawiam.
  • #8 7824194
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Aby encoder regulował siłę głosu musi naprzemiennie zmieniać stany cyfrowe na procku(zwierać do masy i rozwierać)Opisany wyżej efekt jest mało prawdopodobny przy niesprawnym encoderze.
  • REKLAMA
  • #9 9390090
    Iveck
    Poziom 13  
    To chyba cud Koledzy, bo po dłuższym czasie wieża sama wróciła do pierwotnego stanu. Wszystko działa tak jak powinno :)
    Dziękuję Wszystkim za dyskusję.
    Temat zamykam.

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wieżą JVC MX-D401T, która samoistnie obniża poziom głośności podczas odtwarzania muzyki z PC, a na wyświetlaczu pojawia się skala głośności. Problem występuje również przy innych źródłach sygnału, takich jak tuner i odtwarzacz CD. Użytkownik podejrzewa zimne luty lub uszkodzenie potencjometru cyfrowego (rotary encoder). Po kilku dniach problem ustąpił samoczynnie, a wieża wróciła do normalnego działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA