logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiornik podczerwieni do pilota od karty telewizyjnej

daro6 05 Sie 2004 23:58 5212 8
REKLAMA
  • #1 779682
    daro6
    Poziom 11  
    Poszukuje kabelka podczerwieni do pilota od karty telewizyjnej
    nie wiem czy mozna gdzies go kupic lub przynajmniej dorobić?
  • REKLAMA
  • #2 779690
    artelektron
    Poziom 23  
    Ocena: 49
    Witam
    zabacz na Allegro tam jest wszystko ??
    pzdr
  • REKLAMA
  • #3 779700
    daro6
    Poziom 11  
    szukalem i nie ma wlasnie nie wiem jak to nawet wyszukać
  • REKLAMA
  • #5 781264
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 615
    Bezproblemowo można taki zrobić samemu mając lutownicę. Musisz kupić odbiornik podczerwieni TSOP, kawałek kabla np. audio i wtyk mini-jack stereo.

Mam identyczną kartę TV i użyłem do niej odbiornika TSOP 1736 i chodzi już bardzo długo bez problemu a do tego kabel ma długość ok. 7m bo odbiornik ten mam w innym pokoju niż komputer :-)
  • #6 781287
    daro6
    Poziom 11  
    no w ostatecznosci bede musial tak zrobic a moglbys mi napisac ile to mniej wiecej kosztuje i jak to zrobic z gory dzieki!!!
  • #7 781390
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 615
    Odbiornik ok. 8zł, kabel - zależy jaki kupisz, ja kupiłem kabel audio chyba po 80 gr/m i wtyczka mini-jack stereo ok 2 zł.
    Myślę, że w 12 zł się zmieścisz, chyba że chcesz dłuższy kabel.
    Musisz polutować odpowiednio 3 nóżki odbiornika z wyprowadzeniami na mini-jacku.
    Kabel audio ma 4 żyły a potrzeba tylko 3.
    Masy złącz razem i masz 3 żyły.
    Można też kupić specjalny kabel 3 żyłowy, ale ja akurat zrobiłem tak. Zrzut w załączniku.
  • #8 781396
    Kris20
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    nie ma az tak zle z cenami jak pisze Gelip. Ja za odbirnik TSOP dalem niecale 4zl. Kabelek stereo 60gr/m, a wtyczka jack to wydatek 1zl. Czyli przy np. 3 metrowym kablu wszystko kosztuje okolo 7zl:)
  • REKLAMA
  • #9 3311861
    niuniu7
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Obiornik podczerwieni do karty telewizyjnej na com pod które piny w comie to podlutować z góry dzięki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest odbiornik podczerwieni do pilota karty telewizyjnej, którego trudno znaleźć w sprzedaży. Rozwiązaniem jest samodzielne wykonanie takiego odbiornika, wykorzystując popularny moduł TSOP (np. TSOP 1736), kabel audio oraz wtyk mini-jack stereo. Koszt komponentów to około 4-8 zł za odbiornik, 0,6-0,8 zł/m za kabel audio oraz 1-2 zł za wtyk, co daje łącznie około 7-12 zł w zależności od długości kabla. Do wykonania potrzebna jest lutownica oraz odpowiednie połączenie trzech nóżek odbiornika z przewodami kabla (masa łączona z kilku żył). Odbiornik TSOP 1736 jest sprawdzonym rozwiązaniem, umożliwiającym pracę nawet na długim kablu (np. 7 m). Dodatkowo pojawiło się pytanie o podłączenie odbiornika do portu COM i odpowiednie piny do lutowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA