logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić instalację elektryczną Simson S51 na 12V?

vegito9 14 Mar 2010 14:32 2775 2
REKLAMA
  • #1 7828416
    vegito9
    Poziom 2  
    Witam! Z góry przepraszam za utworzenie nowego tematu ale mój problem jest dużo większy niż inne podobne, więc nie wysyłajcie mi linków z podobnymi tematami jako odpowiedz.

Dwa lata temu kupiłem simsona S51 przerobionego na enduro. Simsona kupiłem bo ojciec sie uparł ze lepiej kupic taniej i dolozyc. W simku jest instalacja 6V, jezeli mozna to wogle nazwac instalacja. Simsona miał jakis guwiarz, który składał go z czesci kilku simsonów. Nawiązując do tematu mam problem ze zrobieniem elektroniki poniewaz chce przerobic(zrobić) instalacje na 12V. W moim simku jest tylko cewka zapłonowa i to co w silniku(cewki, itp). Moje pytanie brzmi co mam kupic bo nie wiem co wchodzi w zestaw, takie rzeczy jak ELBA, czy moduł zapłonowy cewki(tzn cały komplet elektroniki w silniku), kable mam z instalacji od malucha wiec nie bede wydawal 120zł na wiązke kabli bo nie mam tyle kasy. Chce stacyjke od SR50 na 8 kabli, akumlator z ładowaniem i full elektronike tak jak ma byc oryginalnie. Co to jest ten zapłon batertyjny, czy jak kupie te czesci to to bedzie sim elektronik czy co musze zrobic zeby byl elektronik. szukałem schematów w necie ale nic specjalnego nie ma co by mi pomogło. Chce mieć simka elektronik i mam zamiar zrobic to sam zeby cos wiedziec na ten temat w przyszłosci. Czy to sie wogle opłaca robić czy lepiej zrobić to na ostro tak jak mam ze pstryczek i sim dziala bo chce sie jakos zabiezpieczyc zeby nie ukradli(blok kierownicy mnie nie interesuje tylko stacyjka od sr50).
    Prosze o dokładna odpowiedz, jak cos nie kumacie to pytajcie to uzupełnie informacje. przepraszam za ortografie
    sprawa jest dosc pilna
  • REKLAMA
  • #2 7828663
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 320
    W moim podpisie znajdziesz potrzebne schematy instalacji.
    Jaki masz teraz zapłon? Platynkowy czy elektr?
    Nie polecam zapłonu bateryjnego, akumulator wyczerpany i simson nie odpali.

Jeśli chcesz przerobić na 12V elektronik to koszty będą nieco większe niż w przypadku platynkowca.
    1. Iskrownik ~130
    2. Moduł Zapłonowy ~50
    3. Magneto ~140
    4. Elba ~50 w elbie masz załatwioną sprawę ładowania i przerywacza do kierunków.
    5. Akumulator 12V ~60
    Jest jeszcze EWR-ściemniacz świateł, lecz nie opłaca się go wsadzać koszt ok140, można zrobić małą przeróbkę wsadzając wtedy mostek prostowniczy.
    Stacyjka od SR50 ma nieco inne podłączenie, ale można ją tu zastosować. Akumulator do tego schematu niżej jest tylko po to aby chodziły kierunki i klakson.
    Jest to duży koszt, przeróbka mało opłacalna jeśli Simson odpala. za te pieniądze można poprawić stan tej instalacji 6V.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Moderowany przez Rycho T:

Proszę nie zamieszczać w postach schematów, które są w bazie forum, a są tam wszystkie.

• #3 7828823
    vegito9
    Poziom 2  
    Chyba mam platynkowy (na 90%). Simson jest z 81r przynajmniej w papierach i na ramie tak pisze. A do przeróbki na 12V musze kupować nowe magneto ? to nie jest uniwersalne ze na 12V albo na 6V? bo to by zmienilo znacznie koszty. Światła mi kiepsko świecą i nierówno jak dodam gazu to mało żarówek nie popali a jak chodzi na wolnych obrotach to ledwie świeci. W przedniej lampie mam tylko jedną żarówke, to drugie wejscie jest chyba na postojówke, tak ? w tylniej tez mam tylko jedną bo nie mam czujnika stopu, jak to zrobić? a ten prostownik jest potrzebny do regulacji napięć? a bezpieczniki są potrzebne, w czym mi one pomagają ? mam nadzieje ze jak przerobie na 12V to światła będą lepiej świeciły. potrzebny mi taki schemat na którym jest elba a nie przerywacz i tyrystor osobno i na którym jest stacyjka sr50 a nie s51. prosze o odpowiedz

Dodano po 26 [minuty]:

pomógł mi trochę ten Twój schemat (S51 1C, S70 1C, obr, elektr, Elba+ Esb, HS-1 12V (1).gif) jest wyraźny i zrozumiały ale co to jest ta EWA? po co mi to? co to jest pomiędzy tym EWA a ELBA i co jest ponad tym? co to jest to nad akumulatorem po prawej? widze że masz schamat z samą elbą ale jest w formacie jpg i jest słabej jakosci, pewnie jak by był w formacie gif byl by czytelniejszy bo ten jest bezużyteczny.
    Moderowany przez Rycho T:

Kol. vegito9, Twój problem wcale nie jest wyjątkowy, było już poruszane na forum kilkanaście razy. Pytający, powinien mieć minimum wiedzy w zakresie problemu, o który pyta, Tobie jej najwyraźniej brak. Proszę zapoznać się z regulaminem, szczególnie z punktem 14.

REKLAMA