logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć ISDN do centrali TES824 i obsłużyć wiele połączeń?

hippek 15 Mar 2010 17:21 2306 12
REKLAMA
  • #1 7833148
    hippek
    Poziom 11  
    Mam pytanie odnośnie usługi ISDN. W chwili obecnej mam 3 numery analogowe - 111, 222 i 333. Dostawca usługi oferuje mi zamianę na dostęp ISDN i dopisanie tych numerów jako MSN do tego dostępu.
    Centrala, która obsługuje moje biuro to TES824 - 3LM/8LW.
    Możliwość podłączenia ISDN do centrali tylko po wyjściach analogowych z NT. I teraz pytanie bo nie jestem do końca pewien:

Numer 111 i 222 przypisane do portu a1/b1 NT, numer 333 przypisany do portu a2/b2.

Port a1/b1 wpięty do CO1 centrali, port a2/b2 do CO2 centrali. Na numer 111 dzwoni klient, centrala odbiera leci zapowiedź, drugi klient dzwoni w tym czasie na numer 222 - czy dostaje sygnał zajętości czy może centrala jakoś go połączy?

Moim zdaniem Pan z Netii wciska mi kit. Ja się na tym kompletnie nie znam. Z góry dziękuję za pomoc. Ewentualnie co możecie poradzić, żeby zwolnić jedną linię miejską pod bramkę VoIP. Może są jakieś inne możliwości wpięcia bramki VoIP do centrali bez użycia linii miejskiej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7833337
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    Tak jak to opisałeś nie ma szans aby centrala się zgłosiła. W zależności od stanu zaprogramowania NT(połączenia oczekujące) w tej sytuacji abonent dzwoniący z zewnątrz ma sygnał zajętości lub wołania, lecz w centrali nic się nie zdarzy (pomijając pukanie podczas trwającej rozmowy)
    Można jednak zrobić inaczej-przypisać wszystkie trzy numery zarówno do a1b1 i a2b2. Wówczas obojętnie na który numer zadzwoni osoba z zewnątrz dodzwoni się dopóki wolny będzie choć jeden kanał.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7833415
    hippek
    Poziom 11  
    pol_s napisał:
    Można jednak zrobić inaczej-przypisać wszystkie trzy numery zarówno do a1b1 i a2b2. Wówczas obojętnie na który numer zadzwoni osoba z zewnątrz dodzwoni się dopóki wolny będzie choć jeden kanał.

Dzięki za odpowiedź. Czyli w takiej sytuacji 111, 222 i 333 są przypisane do portów a1/b1 i a2/b2. Numer 333 jest obecnie podpięty do centrali jako CO3 i przeznaczony jest dla faksu. Rozumiem, że w takim przypadku gdy numer ten będzie przypisany jako MSN do NT - centrala Pana pozna sygnał faksu i przekaże go bezpośrednio do urządzenia podpiętego do LW centrali ?

Przy okazji z tego co wyczytałem z instrukcji do NT można dowolnie wybrać numer, którym NT będzie się prezentować na zewnątrz. Mogę wiec przy podłączeniu dwóch portów NT do centrali wychodzić na zewnątrz z portu a1b1 lub a2b2 dowolnie określając numer jakim będę się prezentować ?
  • #4 7833583
    zbv
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Ten kto Ci to oferuje to ma po prostu z tego kasę, ale Tobie przy tej centrali to ISDN nic nie poprawi. Więc po co Ci ładować się w takie rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #5 7833689
    pol_s
    Poziom 25  
    3 abonamenty to nie jeden nawet ISDN-owy. Ale 3 analogi to 3 rozmowy jednocześnie a ISDN to tylko dwie :(
    Rozmówcy podłączeni do ISDN-a prezentują się numerem tzw głównym.
    Rozpoznanie sygnału faxu zależy czy centrala wyposażona jest w tą funkcję i czy osoba wysyłająca fax nie robi tego ręcznie (podnosi słuchawkę, klepie numer i czeka na sygnał faxu)

Pozdrawiam
  • #6 7833933
    hippek
    Poziom 11  
    Jakimś rozwiązaniem jest więc dostęp ISDN z numerami 111 i 222 oraz analog z numerem 333. Słyszałem również o usłudze "wiązka PBX" - polega to ponoć na tym, że operator łączy ze sobą numery np. 111 i 222 i działa to na zasadzie połączenia dwóch linii w jedną ?

Poza tym przy obecnej polityce cenowej Netii za 3 analogi bez darmowych minut i internet "od 8 Mbit" [faktycznie mam 21 Mbit] płace mniej niż 200 zł brutto miesięcznie. Oczywiście na łączach Netii.
  • REKLAMA
  • #7 7835199
    pol_s
    Poziom 25  
    PBX to grupa numerów o numerze kierunkowym np 123. Dzwoniąc na 123 dodzwonisz się na tą wiązkę zawsze dopóki chociaż 1 linia wchodząca w skład tej wiązki jest wolna. Przy ISDN przypisując nr. 111 i 222 do obydwóch portów analogowych masz taką wiązkę złożoną z dwóch linii o nr kierunkowych (wiodących) 111 i 222.
  • #8 7835665
    hippek
    Poziom 11  
    Przepraszam za może głupie pytania ale tematy teleinformatyczne są dla mnie dość enigmatyczne. Z tego co piszesz wynika, że jeżeli numery 111, 222 i 333 operator połączy mi w wiązkę PBX to dzwoniąc na numer 111 jeśli jest w tej chwili zajęty centrala operatora "puści" to połączenie na linii 222 albo 333 jeśli np. 222 też będzie zajęta ?
  • #9 7836379
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7837114
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Albo ja czegoś nie rozumiem albo wszyscy się trochę zapędzili.
    Jeśli dobrze rozumiem to kolega pytający ma obecnie 3 linie miejskie i wszystkie są podłączone do centralki.
    Kolega potrzebuje zwolnić jeden port LM w centrali bo do niego zamierza podłączyć zewnętrznego voipa.

Jeśli kolega chce zachować istniejące 3 numery (111,222,333) i "wcisnąć" je w dwa porty centrali to dlaczego nie łącze ISDN?
    Przepustowość centrali będzie zmniejszona owszem ale w ruchu przychodzącym bo w wychodzącym będą nadal 3 linie (2 z NT i 1 voip)

Pozdrawiam.
  • #11 7837704
    hippek
    Poziom 11  
    Rozmawiałem dzisiaj z działem technicznym Netii. Można uruchomić taką usługę - koszt to jednorazowo 48 zł netto. Numer 111 będzie numerem głównym, a 222 i 333 będą wpięte w wiązkę. Numer 111 jest u mnie numerem na który najczęściej ludzie dzwonią z zewnątrz. Nie potrafili mi tylko wyjaśnić czy działa to na innych numerach - np. 2 jednoczesne próby połączenia z numerem 222.
    VoIP z uwagi na to, że ma to być na próbę podłączę przez bramkę Linksys SPA3102. Jak się sprawdzi takie ustawienie to może docelowo dokupię kartę 3LM/8LW dla tzw. świętego spokoju.
    Jeżeli ktoś ma inne sugestie to czekam na Wasze posty.
  • #12 7837901
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Numer 111 będzie głównym 222 i 333 wszystko to będzie grupą PBX i co z tego wynika?
    Dalej masz 3 linie które musisz włączyć do centralki.
    To gdzie ta jedna wolna do testowania voipa?

ps

Kolega amfi_amf ma dużo więcej cierpliwości niż ja może to "przełoży" na język zrozumiały.
    :D
  • Pomocny post
    #13 7838097
    pol_s
    Poziom 25  
    Masz dwa rozwiązania.
    1. Jedną linię analogową zmieniasz na ISDN(np111), do niego przypisujesz MSN 222 i 333. Dwa porty NT podłączasz do LM centrali, trzeci masz pod voip-a. Oczywiście porty NT programujesz na zasadzie - wszystkie 3nr do portów analogowycha1b1 i a2b2.Masz wtedy funkcjonalność wiązki PBX, którą sam stworzyłeś. U operatora tylko przekształcasz analoga na ISDN i rezygnację z dwóch analogów.Nr. z tych analogów operator musi dopisać do ISDNa

2. Jedną linię analogową zmieniasz na ISDN (np111) przypisujesz mu MSN np222.
    Linię analogową 333 zostawiasz i podłączasz do fax-a bezpośrednio i tym sposobem 3 linię w centralce masz pod voip-a.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o podłączenie ISDN do centrali TES824 oraz obsługę wielu połączeń. Obecnie ma trzy numery analogowe (111, 222, 333) i rozważa zamianę na ISDN z przypisaniem tych numerów jako MSN. Odpowiedzi wskazują, że centrala nie obsłuży równocześnie dwóch połączeń na ISDN, ponieważ ISDN oferuje tylko dwa kanały, podczas gdy trzy numery analogowe pozwalają na trzy jednoczesne połączenia. Proponowane rozwiązania obejmują przypisanie wszystkich trzech numerów do portów a1/b1 i a2/b2, co umożliwi połączenie, gdy jeden z kanałów jest wolny. Użytkownik rozważa również możliwość podłączenia VoIP przez bramkę Linksys SPA3102 oraz usługę "wiązka PBX", która łączy numery w jedną grupę, co pozwala na przekierowywanie połączeń w przypadku zajętości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA