logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką moc rezystorów wybrać do prostych układów i napraw RTV?

pawelkopa 16 Mar 2010 14:53 936 7
REKLAMA
  • #1 7837418
    pawelkopa
    Poziom 13  
    Witam.
    Ostatnio spotkałem się z całymi zestawami rezystorów na allegro (np. po 1000 sztuk).
    Mam zamiar kupić takie rezystory, tylko że tam w tych aukcjach zmienia się tylko wartość rezystancji a moc jest taka sama dla wszystkich.
    I teraz pytanie: Jakiej mocy kupić te rezystory, jakie będą najbardziej opcjonalne ?? Głównie będę je wykorzystywał do jakichś prostych układów, naprawiania sprzętów RTV itp.
    Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 7837506
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 347
    Jak do prostych układów to te rezystory będą ok. Mają one moc 0.25W także nie wydaje mi się abyś potrzebował mocniejsze na początek.
  • REKLAMA
  • #3 7837527
    pawelkopa
    Poziom 13  
    no ale jak będą mocowo większe np. 0,5 W. Czy będzie to w czymś przeszkadzało??
  • #4 7837543
    faster99
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Nie, spokojnie mozesz kupić.
  • REKLAMA
  • #5 7837555
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 347
    Wymiarowo będą większe tylko :)
  • #6 7837560
    pawelkopa
    Poziom 13  
    Czyli głównie chodzi o rezystancje ?
  • #7 7837633
    kosakk1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    No nie koniecznie, te 0,5W zastąpią spokojnie 0,25W odwrotnie już nie bardzo (nie zawsze). Tymi o wiekszej mocy możesz zastąpić z reguły te słabsze odwrotnie to raczej nie chyba że na pewniaka wiesz że nie jest wykorzystana cała ich moc. Ale ważna jest jeszcze tolerancja niekiedy w układach zwłaszcza takich bardziej wymagających.
  • REKLAMA
  • #8 7837810
    pawelkopa
    Poziom 13  
    Tylko że na allegro nie spotkałem się z tymi 0.5W a raczej na tych się będę skupiał :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru mocy rezystorów do prostych układów i napraw RTV. Użytkownik zastanawia się nad zakupem zestawów rezystorów, które mają jedną moc, ale różne wartości rezystancji. Odpowiedzi sugerują, że rezystory o mocy 0,25W będą wystarczające do podstawowych zastosowań. Użytkownicy potwierdzają, że można stosować rezystory o wyższej mocy (np. 0,5W) zamiast 0,25W, jednak zaznaczają, że będą one większe wymiarowo. Ważne jest również, aby zwracać uwagę na tolerancję rezystorów w bardziej wymagających układach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA