Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Sklep ElwronSklep Elwron
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Płyta Asus P4PE-X TE - sygnał dźwiękowy jak karetka

16 Mar 2010 21:01 4429 11
  • Poziom 11  
    Witam. Mam pewien problem, otóż naprawiam kompa kumplowi, komp w ogóle się nie uruchamia, a tylko wydaje sygnał dźwiękowy bez przerwy, taki jakby sygnał karetki pogotowia. Doczytałem się, że te płyty mają biosy firmy Award, a znalazłem taki o to opis co do sygnałów jakie biosy Award wydają i co znaczą:
    Code:
    BIOS AWARD i PHOENIX AWARD
    

    1 krótki - wszystko w porządku.
    1 długi - błąd pamięci
    1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM
    1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej
    1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brak
    Powtarzający - błąd pamięci RAM
    Zmienny niski i wysoki - błąd procesora
    Podczas pracy komputera – przegrzanie procesora


    Najbardziej pasuje mi do tego co się dzieje w tym kompie sygnał "Zmienny niski i wysoki - błąd procesora". Radiator od CPU był bardzo za kurzony to go rozebrałem, wyczyściłem procesor i radiator i nałożyłem nową pastę termoprzewodzącą ale nadal to samo się działo. Dodam, że sprawdzałem to wszystko przy odłączonych wszystkich peryferiach tkj. karta graficzna, dyski i pamięci. Wkładałem inną kość pamięci i działo się to samo, włożyłem inną kartę graficzną też się działo to samo, bios też resetowałem. Chce kumplowi kupić procesor i mu to naprawić i wydaje mi się, że to będzie tego wina, ale do końca nie jestem tego pewien, a nie chce go na koszty naciągać, bo i tak się szczypie z tą naprawą. Powiedzcie co o tym myślicie i czy kombinuje w dobrym kierunku??

    Jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia. Zasilacz podłączony do płyty i wszystkich dysków włączał się na sekundę i się wyłączał i wtedy już nic nie piszczało bo w ogóle się nie włączał, a gdy tylko odłączyłem z jeden dysk lub napęd to już się uruchamiał ale wtedy zaczynał wyć jak karetka pogotowia :) Zasilacz jest 300 W i na początku pomyślałem, że zasilacz pada ale podłączyłem swój zasilacz, ale też 300 W który jest na pewno sprawny i działo się to samo. Raz na kilka razy komputer się uruchamia z podłączonymi wszystkimi peryferiami. Wydaje mi się, że ten zasilacz pewnie jest za słaby do potrzeb tego komputera. Jak myślicie??

    Konfiguracja:
    Płyta - Asus P4PE-X TE
    Procesor - Pentium 4, wczoraj rozbierałem ale nie pamiętam, ale chyba 2,8 Ghz
    Karta Grafiki - Ati Radeon 9200 128M
    Pamieć - GOOD RAM DDR 256 MB GR400D6L3/256
    Dysk Twardy - Samsung SP0802N
    Zasilacz - Mode Com Peak Output 300 W
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Poziom 20  
    Hej, wiesz postępuj metodą eliminowania urządzeń, odłączaj dyski nagrywarki , wyjmij kostkę pamięci aż w końcu znajdziesz winowajcę, sprawdź jeszcze czy kondensatory na płycie głównej nie są spuchnięte,a zasilacz to nie za bogaty... Pozdrawiam
  • Sklep ElwronSklep Elwron
  • Poziom 11  
    O to chodzi że już wszystko wyjmowałem. odłączone były wszystkie podzespoły, nadal piszczy. Zamieniłem na części z mojego sprawnego kompa zasilacz, kartę graficzną, pamięć i nadal piszczy. Kondensatory też sprawdzałem i wszystkie wyglądają OK.
  • Poziom 11  
    W linku ma podobny problem, i u mnie wygląda to trochę na spalony procesor. Bo raczej wykluczam opcję, że procesor jest sprawny ale od razu po włączeniu się przegrzewa bo go wczoraj wyjmowałem, wyczyściłem, nałożyłem nową pastę i nadal to samo się dzieje.
  • Spec od komputerów
    Gdyby był uszkodzony procesor to nie było by sygnałów wcale. Problem może dotyczyć temperatury , napięcia zasilania procesora lub obrotów wentylatora.
  • Poziom 11  
    Hmm. To co radzisz?? Miałem już kumplowi zamawiać ten procesor, żeby wymienić. Czy może wymiana płyty głównej wszystko załatwi. Co mam sprawdzić i zbadać żeby z diagnozować co dokładnie padło?? Bo co do zasilacza to tkj. pisałem wkładałem drugi zasilacz i działo się to samo.
  • Poziom 11  
    Sorry że pisze post pod postem ale bardzo pilnie potrzebuje podpowiedzi. Nie wiecie jak to zdiagnozować??
  • Poziom 11  
    tronic1 napisał:
    Gdyby był uszkodzony procesor to nie było by sygnałów wcale. Problem może dotyczyć temperatury , napięcia zasilania procesora lub obrotów wentylatora.


    Jak mogę sprawdzić czy to jest problem temperatury, napięcia zasilania procesora czy obrotów wentylatora w sytuacji gdy nie mogę wejść do biosu??
  • Poziom 13  
    cienka renta. musiałbyś się pobawić miernikiem i zmierzyć napięcie jakie dochodzi do procesora (sugeruje albo na kablu, albo na pinach pod spodem płyty, ale tu trzeba eksperta zeby plyty nie uwalić) temperature mozesz sprwdzic "na palucha" ewentualnie elektronicznym termometrem.
  • Poziom 12  
    tronic1 napisał:
    Problem może dotyczyć temperatury , napięcia zasilania procesora lub obrotów wentylatora.


    Sprawdz z innym wentylatorem, wepnij jakis w zlacze "cpu fan" na plycie inny niz ten, ktory jest, zrestuj jeszcze raz bios. Czasem blednie odczytuje obroty z wenta i zabezpieczenie przed przegrzaniem z biosu dziala nie uruchamiajac plyty.
  • Poziom 11  
    Wymień procek , sprawna płyta nawet po wyciągnięciu procka powinna nadawać sygnały błedów