Witam. Mam pewien problem, otóż naprawiam kompa kumplowi, komp w ogóle się nie uruchamia, a tylko wydaje sygnał dźwiękowy bez przerwy, taki jakby sygnał karetki pogotowia. Doczytałem się, że te płyty mają biosy firmy Award, a znalazłem taki o to opis co do sygnałów jakie biosy Award wydają i co znaczą:
Najbardziej pasuje mi do tego co się dzieje w tym kompie sygnał "Zmienny niski i wysoki - błąd procesora". Radiator od CPU był bardzo za kurzony to go rozebrałem, wyczyściłem procesor i radiator i nałożyłem nową pastę termoprzewodzącą ale nadal to samo się działo. Dodam, że sprawdzałem to wszystko przy odłączonych wszystkich peryferiach tkj. karta graficzna, dyski i pamięci. Wkładałem inną kość pamięci i działo się to samo, włożyłem inną kartę graficzną też się działo to samo, bios też resetowałem. Chce kumplowi kupić procesor i mu to naprawić i wydaje mi się, że to będzie tego wina, ale do końca nie jestem tego pewien, a nie chce go na koszty naciągać, bo i tak się szczypie z tą naprawą. Powiedzcie co o tym myślicie i czy kombinuje w dobrym kierunku??
Jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia. Zasilacz podłączony do płyty i wszystkich dysków włączał się na sekundę i się wyłączał i wtedy już nic nie piszczało bo w ogóle się nie włączał, a gdy tylko odłączyłem z jeden dysk lub napęd to już się uruchamiał ale wtedy zaczynał wyć jak karetka pogotowia
Zasilacz jest 300 W i na początku pomyślałem, że zasilacz pada ale podłączyłem swój zasilacz, ale też 300 W który jest na pewno sprawny i działo się to samo. Raz na kilka razy komputer się uruchamia z podłączonymi wszystkimi peryferiami. Wydaje mi się, że ten zasilacz pewnie jest za słaby do potrzeb tego komputera. Jak myślicie??
Konfiguracja:
Płyta - Asus P4PE-X TE
Procesor - Pentium 4, wczoraj rozbierałem ale nie pamiętam, ale chyba 2,8 Ghz
Karta Grafiki - Ati Radeon 9200 128M
Pamieć - GOOD RAM DDR 256 MB GR400D6L3/256
Dysk Twardy - Samsung SP0802N
Zasilacz - Mode Com Peak Output 300 W
BIOS AWARD i PHOENIX AWARD
1 krótki - wszystko w porządku.
1 długi - błąd pamięci
1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM
1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej
1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brak
Powtarzający - błąd pamięci RAM
Zmienny niski i wysoki - błąd procesora
Podczas pracy komputera – przegrzanie procesora Najbardziej pasuje mi do tego co się dzieje w tym kompie sygnał "Zmienny niski i wysoki - błąd procesora". Radiator od CPU był bardzo za kurzony to go rozebrałem, wyczyściłem procesor i radiator i nałożyłem nową pastę termoprzewodzącą ale nadal to samo się działo. Dodam, że sprawdzałem to wszystko przy odłączonych wszystkich peryferiach tkj. karta graficzna, dyski i pamięci. Wkładałem inną kość pamięci i działo się to samo, włożyłem inną kartę graficzną też się działo to samo, bios też resetowałem. Chce kumplowi kupić procesor i mu to naprawić i wydaje mi się, że to będzie tego wina, ale do końca nie jestem tego pewien, a nie chce go na koszty naciągać, bo i tak się szczypie z tą naprawą. Powiedzcie co o tym myślicie i czy kombinuje w dobrym kierunku??
Jedna rzecz mnie jeszcze zastanawia. Zasilacz podłączony do płyty i wszystkich dysków włączał się na sekundę i się wyłączał i wtedy już nic nie piszczało bo w ogóle się nie włączał, a gdy tylko odłączyłem z jeden dysk lub napęd to już się uruchamiał ale wtedy zaczynał wyć jak karetka pogotowia
Konfiguracja:
Płyta - Asus P4PE-X TE
Procesor - Pentium 4, wczoraj rozbierałem ale nie pamiętam, ale chyba 2,8 Ghz
Karta Grafiki - Ati Radeon 9200 128M
Pamieć - GOOD RAM DDR 256 MB GR400D6L3/256
Dysk Twardy - Samsung SP0802N
Zasilacz - Mode Com Peak Output 300 W