logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować WLAN i VoIP na 200m z antenami kierunkowymi?

Krzyq 16 Mar 2010 21:26 1388 7
  • #1 7839701
    Krzyq
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Witam. Sprawa jest taka. Skonfigurowałem 2 sieci komputerowe - I. lokalna z dostępem do internetu ADSL (Neostrada na routerze Planete - bez obsługi VoIP), II. lokalna bez dostępu do internetu i telefonu - znajdująca się w przerobionym na malutkie biuro garażu (sieć na switchu ASUSA bez obsługi VoIP).

Pojawiła się konieczność abym przesłał internet do II. sieci oraz w miarę możliwości skonfigurował tam VoIP.

Odległość między budynkami - 200m, czysta widoczność - jedynie na drodze są kable niskiego napięcia. Nie ma możliwości podłączenia nowego łącza z nowym abonamentem. Położenie kabla też nie wchodzi w grę - przechodzą przez kilka posesji oraz drogę. W okolicy znajduje się tylko jedna sieć WLAN (dosłownie kilka dni temu pojawił się na tym terenie jakiś dostawca WLAN, ale nie interesuje mnie jego oferta - bo jeden abonament już mam i mi wystarczy).

Pytanie dotyczy tego czy jeśli dorzucę do sieci 2 zwykłe akcespointy połączone z dwiema antenami kierunkowymi oraz dorzucę bramkę VoIP do tego ASUSa w drugiej sieci - to czy będę miał możliwość prowadzenia rozmów pomimo że router z pierwszej sieci nie ma żadnych wzmianek o obsłudze VoIP?

A może lepiej byłoby zainstalować Neofon z WP i nie martwić się o VoIP?
  • Pomocny post
    #2 7842164
    abdenagof
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Kolego router nie musi mieć obsługi voip abyś mógł podłączyć w sieci bramke voip. Oczywiście jesli posiada jakieś kolejkowanie lub inny support jest fajnie, ale nei jest to wymagane. Kup 2x Black AP, bramke voip i przekieruj na bramke voip odpowiednie porty na routerze i tyle.
  • Pomocny post
    #3 7842169
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Dwa AP + bramka są dobrym rozwiązaniem.
    Tylko aby nie było problemów z VoIP łącze musi być stabilne.
  • #4 7842748
    Krzyq
    Poziom 23  
    Dziękuję za poradę - brak konieczności obsługi VoIP przez każde z urządzeń znacznie ułatwia sprawę.

Szczere mówiąc planuję ograniczyć odległość anteny od AP - dlatego planuję wrzucić AP zaraz obok anteny - z zasilaniem PoE (jakieś 10m).
    Czy PoE puszczone między AP a switchem, nie wpłynie znacząco na jakość VoIP?

Hmm, a może ktoś zaproponuje dobry AP/routerem - ale nie musi mieć switcha (takowy już posiadam). Byle dobrze sygnał utrzymywał.

Czy ewentualnie w takim rozwiązaniu jakoś można domowym sposobem wzmocnić / utrwalić sygnał anten kierunkowych?

P.S. Czy lepiej jest stosować w tym przypadku 2,4 czy może 5 GHz?
  • #5 7842961
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    PoE nie ma wpływu na jakość przesyłanych danych.

Przy takiej odległości nie ma czego wzmacniać - na wbudowanych antenkach powinno działać wystawione na zewnątrz lub postawione przy oknie.
  • #6 8031513
    Krzyq
    Poziom 23  
    Mam małe pytanie jeszcze - routery mają się łączyć tylko ze sobą (most powietrzny) a reszta sygnału po kablach.
    Więc stąd pytanie - czy na pewno oba mają być w trybie AP - czy może jeden - ten z dostępem do internetu ma cyć w trybie WISP a może raczej w trybie bridge?
  • #7 8050009
    k750i
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Witam!
    Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem ale z tego co się orientuję to w domu z którego rozsyłasz internet powinieneś dać tryb AP. W miejscu gdzie będziesz odbierać dajesz tryb CLIENT i konfigurujesz sobie internet. Jak już będzie działał internet to VOIP powinien działać bez problemu po poprawnej konfiguracji, nie jest to trudne bo sam używam bramki voip i konfiguracja zajęła mi ok. 20min.
    Pozdrawiam!
  • #8 8050931
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Imho do tego powinien być raczej używany tryb bridge

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skonfigurował dwie sieci komputerowe: jedna z dostępem do internetu ADSL (router Planete) i druga bez dostępu do internetu (switch ASUS). Celem jest przesłanie internetu do drugiej sieci oraz skonfigurowanie VoIP na odległość 200m z użyciem anten kierunkowych. Użytkownik planuje użyć dwóch punktów dostępowych (AP) oraz bramki VoIP, co nie wymaga, aby router obsługiwał VoIP. Ważne jest, aby połączenie było stabilne, a PoE nie wpływa na jakość VoIP. Użytkownik zastanawia się nad trybem pracy AP oraz sposobem wzmocnienia sygnału anten. Odpowiedzi sugerują, że jeden AP powinien być w trybie AP, a drugi w trybie CLIENT lub BRIDGE, aby zapewnić prawidłowe działanie VoIP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA