logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć BIOS do płyty głównej Matsonic MS9107C+?

Accura 18 Mar 2010 04:44 3118 9
  • #1 7845765
    Accura
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Czy może ktoś z kolegów ma lub wie gdzie ściągnę bios do tego wynalazku Matsonic MS9107C+.
    Nigdzie nie mogę znaleźć biosu poza sterownikami i manuala.
    Płyta jest znajomego który twierdzi że ktoś z jego znajomków wgrał mu nie ten co trzeba nie robiąc backup-a.
    Płyta po wciśnięciu power startuje,wentyle kręcą lecz milczy jakby faktycznie bios był wywalony,przy dłuższym przytrzymaniu power normalnie się wyłącza.
  • #3 7847013
    Accura
    Poziom 22  
    Zgadza się, mi chodzi o MS9107C+, na tej stronce co podałeś linki byłem wcześniej i na wielu innych podobnych.Niektóre są płatne jak te od Ciebie a inne to ściema: jest model płyty,opis sterowników i biosu całość niby kilkadziesiąt MB, wciskasz Download i ładuje lyb ściąga się Driver Dedective i temu podobne.
    Przecież ta płyta to nie żeden wynalazek żeby płacić za stery i bios bez którego ludzkość nie podbiłaby kosmosu,opinie o niej są nędzne ale gdzie pobrać bios to nic na ten temat nie ma.
    Gdzie znaleźć BIOS do płyty głównej Matsonic MS9107C+? Gdzie znaleźć BIOS do płyty głównej Matsonic MS9107C+?
  • #5 7848388
    Accura
    Poziom 22  
    "kodd" wybawco wielkie dzięki, gdzies Ty to wygrzebał, dzisiaj mam nockę ale jutro zaraz jak wrócę zabieram się za flashowanie kości biosu. Co i jak wyjdzie dam znać.
  • Pomocny post
    #6 7848511
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Driverguide nie jest platny, wystarczy utworzyc konto i mozna pobrac.
  • #7 7848995
    Accura
    Poziom 22  
    Dziękuję nie wiedziałem,sprawdzę też to.
  • #8 7855823
    Accura
    Poziom 22  
    Faktycznie, zarejestrowałem się i pobrałem.

Dodano po 29 [minuty]:

Odpowiadam jednemu z kolegów na wiadomość z PW.
    Kostki biosów sam programuję na zasadzie podmiany, używam do tego celu dwie płyty główne.Do kostkek z tematu jest to ECS-P6ISA II i Uniflash.
    Niestety nie udało zrobić mi się backup-a niby tego źle wgranego biosu aby sprawdzić co to był za cudak,wyglądało to tak jakby kostka była pusta.
    Wgrałem obydwa biosy lecz płyta nadal milczy,tzn. uruchamia się jak poprzednio nie wydając żadnych pisków z głośniczka.
    Myślę że procek który jest w niej:P4 1,8GHz/256/400 jest uwalony lub sama płyta.
    Co do dokładnego sprawdzenia to dopiero się upewnię jak pożyczę jakąś płytę na socket 478 która obsługuje starsze procki i sam procesor.
    Może faktycznie płyta padła bo jak pisałem wcześniej nie cieszyły sie one dobra opinią.
    Gdzie znaleźć BIOS do płyty głównej Matsonic MS9107C+? Gdzie znaleźć BIOS do płyty głównej Matsonic MS9107C+?

Dodano po 5 [minuty]:

Accura napisał:
    Faktycznie, zarejestrowałem się i pobrałem.

Dodano po 29 [minuty]:

Odpowiadam jednemu z kolegów na wiadomość z PW.
    Kostki biosów sam programuję na zasadzie podmiany, używam do tego celu dwie płyty główne.Do kostkek z tematu jest to ECS-P6ISA II i Uniflash.
    Niestety nie udało zrobić mi się backup-a niby tego źle wgranego biosu aby sprawdzić co to był za cudak,wyglądało to tak jakby kostka była pusta.
    Wgrałem obydwa biosy lecz płyta nadal milczy,tzn. uruchamia się jak poprzednio nie wydając żadnych pisków z głośniczka.
    Myślę że procek który jest w niej:P4 1,8GHz/256/400 jest uwalony lub sama płyta.
    Co do dokładnego sprawdzenia to dopiero się upewnię jak pożyczę jakąś płytę na socket 478 która obsługuje starsze procki i sam procesor.
    Może faktycznie płyta padła bo jak pisałem wcześniej nie cieszyły sie one dobra opinią.
    Na wszelki wypadek biosy wgrałem na moje identyczne kostki:Winbond W49F002UP12B aby wykluczyć uszkodzenie oryginalnej.

Dodano po 3 [minuty]:

Do Admina
    Co to za cudak wyszedł z moja odpowiedzią ????
  • #9 7869399
    Accura
    Poziom 22  
    Zdobyłem sprawną starszą płytę na socket 478 (Medion 3000) oraz dwa procesory:P4 1,8/256/400 i Celeron 2,0/128/400.Elementy sprawne osobiście sprawdzałem.
    Niestety Matsonic jak milczał tak milczy. Kupa:cry:
  • #10 7958469
    Accura
    Poziom 22  
    Płyta idzie w odstawkę, prawdopodobnie uszkodzona.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał BIOS-u do płyty głównej Matsonic MS9107C+, która po nieudanej aktualizacji BIOS-u nie uruchamia się prawidłowo. W odpowiedziach podano kilka linków do pobrania BIOS-u, w tym z DriverGuide, gdzie wystarczy założyć konto, aby uzyskać dostęp do plików. Użytkownik próbował flashować BIOS, ale płyta nadal nie działała, co sugerowało możliwe uszkodzenie płyty głównej lub procesora. Po wymianie na inny procesor problem nie został rozwiązany, co prowadzi do wniosku, że płyta może być uszkodzona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA