logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego taśmy IDE mają 40 i 80 żył? Funkcje i różnice w taśmach FDD

holand90 20 Mar 2010 08:37 9931 10
REKLAMA
  • #1 7855100
    holand90
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich, mam kilka pytań odnośnych komputera, otóż:
    1) W jakim celu producent taśm IDE przerywa jedną żyłę (nie we wszystkich taśmach)
    2) Po co w taśmach FDD jest środkowa część taśmy odwrócona o 180 stopni ( czy ma to związek z połączeniem z krosowanym ?)
    3) Dlaczego zmienili z 40 żyłowych taśm na 80 ?? (słyszałem coś że te 40 żył w nowszych taśmach do niczego nie są podłaczone, pełnią funkcję ekranu, oddzielającą)

Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7855279
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 383
    Ad 1. O czymś takim nie słyszałem.
    Ad 2. To wywodzi się z czasów gdy komputery miały dwie stacje dyskietek.
    Ad 3. Na logikę nie mogą być podłączone te dodatkowe 40 żył bo gniazda zostały takie same i maja tylko 40 pinów. Taśmy te stosuje się w nowszych płytach z szybszymi interfejsami. Mają jeszcze inną cechę. Gdy w napędzie wsadzisz zworkę w miejsce oznaczone CS to taki napęd wsadzony do końcowej wtyczki zawsze będzie miał status MASTER a wsadzony do tej dalszej będzie SLAVE.
  • REKLAMA
  • #3 7855810
    holand90
    Poziom 11  
    może pokaże to na zdjęciu, mam w domu kilka taśm i wszystkie takie coś mają

Dlaczego taśmy IDE mają 40 i 80 żył? Funkcje i różnice w taśmach FDD
  • Pomocny post
    #4 7855960
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    AD.3. Z tego co kiedyś słyszałem co druga żyła w taśmie 80-cio żyłowej pełni rolę ekranu pomiędzy sąsiadującymi żyłami, co pozwala osiągnąć szybkość ATA-133
  • REKLAMA
  • #5 7855990
    holand90
    Poziom 11  
    Czy możecie powiedzieć coś o pkt 1) i rozwinąć 2)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7856042
    Dydzio
    Poziom 30  
    AD.1. Ja też mam w domu kilka taśm i pierwszy raz się z czymś takim spotykam!
    AD.2. Zajrzyj do BIOSu, prawdopodobnie możesz tam ustawić Drive A i Drive B, przy czym, w odróżnieniu od dysków twardych, napędy FDD nie mają zworek master/slave, stąd przeplot...
  • Pomocny post
    #7 7856181
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Te ekranujące 4 żył owszem jest podłączone. Wewnątrz gniazdka jest blaszka z nożami, która zwiera wszystkie ekranujące przewody, blaszka jest połączona z masą. Zmniejsza to poziom zakłóceń i pozwala osiągnąć większe prędkości transferu.

AD2. Ta z odwróceniem jest przez bios widziana jako DriveA, ta bez jako DriveB. Tak jak inni piszą, to odpowiednik master/slave. Można znaleźć jeszcze taśmy, które mają 60cm długości i 4 gniazda napędów. Po 2 przed i za przeplotem. Ale te są do starych stacji 5'25".

Ad3. Wiem, że takie coś jest ale nie mam info na ten temat.
  • Pomocny post
    #8 7856216
    Dydzio
    Poziom 30  
    Wojtek(KeFir) napisał:
    Można znaleźć jeszcze taśmy, które mają 60cm długości i 4 gniazda napędów. Po 2 przed i za przeplotem. Ale te są do starych stacji 5'25".

Prawdopodobnie chodzi Ci o zdublowane wtyczki, jedna zwykła do stacji 3,5", druga większa na złącze krawędziowe stacji 5,25". Chyba mam taką, ale w tej chwili nie jestem w stanie zrobić zdjęcia...

AD. 1.
    http://pinouts.ru/HD/AtaInternal_pinout.shtml
    14-sta ścieżka od końca, co druga masa, więc prawdopodobnie:
    34  	PDIAG  	?  	Passed Diagnostics. Used for 80-pin cable detect.
  • Pomocny post
    #9 7856226
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Tak dokładnie.
  • Pomocny post
    #10 7856250
    Dydzio
    Poziom 30  
    Jakby się tak wczytać:
    Ad. 1.
    In a drive setting called cable select the drives automatically configure themselves as master or slave. This is achieved by [b]cutting wire 28[/b] (on 40 wire cables, or wires 56 and 57 on 80 wire cables) between the two HDD/CDROM connectors.

Co potwierdza moje powyższe słowa.
    Ad. 3.
    For most of ATA"s history, ribbon cables had 40 wires, but an 80-wire version appeared with the introduction of the Ultra DMA/66 standard. The 80-wire cable provides one [b]ground wire to each signal wire[/b]. This reduces the effects of electromagnetic induction between neighboring wires and enables the 66 megabyte per second (MB/s) transfer rate of UDMA4. The faster UDMA5 and UDMA6 standards require 80-conductor cables.

I to również potwierdza moje wcześniejsze słowa...
  • Pomocny post
    #11 7859249
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3272
    ATA 100 posiada jedną żyłe sterującą (jest to przerwa na żyle lub nie okablowany pin wtyczki) i po tym system poznaje że to jest kabel ATA 100 (przerwa jest pomiędzy wtyczką niebieską a następną).
    CS opisano tutaj: http://unixwiz.net/techtips/ide-cable-select.html
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Taśmy IDE występują w wersjach 40-żyłowych i 80-żyłowych, gdzie różnice dotyczą głównie funkcji ekranowania i prędkości transferu. W taśmach 80-żyłowych co druga żyła pełni rolę ekranu, co redukuje zakłócenia elektromagnetyczne i umożliwia osiągnięcie wyższych prędkości transferu, takich jak ATA-133. W przypadku taśm FDD, odwrócenie środkowej części taśmy o 180 stopni jest związane z konfiguracją napędów jako Drive A i Drive B, co jest odpowiednikiem ustawienia master/slave. Przerwa w jednej żyłe w niektórych taśmach IDE (np. żyła 28) jest używana do automatycznej konfiguracji napędów w trybie cable select.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA