logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Bentley DC-950 - poszukiwany tranzystor Q304 w przetwornicy

serwis_sat 09 Sie 2004 17:06 2679 7
REKLAMA
  • #1 784972
    serwis_sat
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Mam Bentleya DC-950 Kodak Pict. - w którym wyparował tranzystor w przetwornicy (oznaczenie na płycie Q304).
    Proszę o podanie jakiś danych o tym tranzystorze.
  • REKLAMA
  • #2 785993
    serwis_sat
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Czyżby nagle nikt nie posiadał bentleya :evil:
  • REKLAMA
  • #3 1556840
    Kristek
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Wprawdzie prawie po roku, ale może przyda się komuś: Q304 w tym DVD to 4N60 (czyli FET 4A kanał N 600V).
  • REKLAMA
  • #4 1563715
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    Miałem takiego Bentleya ale tylko 2 miesiące z czego spędził 1,5 miesiąca w serwisie. Na 10 sprzedanych za 9 musieli zwrócić kasę. Dlatego już nie mam tej firmy.
  • REKLAMA
  • #5 2757923
    wojtek-p
    Poziom 1  
    Witam,

Mój Bentley DC-950 po ponad dwóch latach eksplatacji zaczyna buczeć.
    Rozkręciłem i buczenie dochodzi z zasilacza z transformatora. Jako, że zasilacz wygląda na impulsowy zastanawiam się czy to buczenie to wina wadliwego transformatora czy może jakaś pojemnosc padła ?
    Niestety nie mam doświadczenia z zasilaczami impulsowymi. A odtwarzacz mimo buczenia cały czas działa poprawnie ....
    Czy ktos może ma jakiś pomysł co z tym zrobić ?

pozdr. Wojtek
  • #6 2759007
    Kristek
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś - wymień wszystkie kondensatory elektrolityczne w przetwornicy (najlepiej na takie które mają współczynnik temperaturowy 105° i jakiejś dobrej firmy - zaznacz najlepiej sprzedawcy że chcesz kondensatory do przetwornic). Koszt niewielki, a te które "siedzą" teraz w twoim Bentleyu są na pewno marnej jakości. Powinno pomóc.
  • #7 3940369
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Ja właśnie naprawiam taka przetwornice i same problemy z tym są. Wymieniłem układ L6565, mosfeta 4N60, elektrolity tylko przed trafkiem, oraz ceramiki 100nF. Opory wlutowałem sprawdziłem i ponownie wlutowałem bowiem są na pewno dobre. Jak podmieniłem L6565 to sie po czasie przepalił ponownie ale tym razem na nóżkach gdzie przychodzi do niego zasilanie 6 i 8. było 12V Ale bardziej podejrzewam żę zwarcie zrobiłem sam choć pewien nie jestem. Bynajmniej układ nie pracował. Panowie mam pytanie co jeszcze mógłbym wymienić może transoptor z tego co zauważyłem tam jest. Nie wymieniałem nic po stronie wtórnej trafka są tam same kondensatory.
  • #8 3941813
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Miałem nie dawno ten sam problem prawie dwa wieczory męczyłem się i postanowiłem wymieniać elektrolity po wtórnej i chyba przy 5 elektrolicie przetwornica ruszyła ale nie miałem już zdrowia żeby sprawdzać który był przyczyną skręciłem i oddałem .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej odtwarzacza DVD Bentley DC-950, użytkownik poszukiwał informacji o tranzystorze Q304 w przetwornicy zasilacza, który uległ uszkodzeniu. Okazało się, że tranzystor Q304 to mosfet typu 4N60 (kanał N, 4A, 600V). Wymieniono również doświadczenia z awaryjnością tego modelu oraz problemy z buczeniem pochodzącym z impulsowego zasilacza, co sugerowało uszkodzenie transformatora lub kondensatorów. Zalecano wymianę wszystkich kondensatorów elektrolitycznych w przetwornicy na wysokotemperaturowe (105°C) i dobrej jakości, co często rozwiązuje problemy z buczeniem i stabilnością zasilania. Jeden z użytkowników opisał naprawę przetwornicy, wymieniając układ L6565, mosfet 4N60, kondensatory elektrolityczne i ceramiczne oraz sprawdzając rezystory. Wskazano również na możliwość uszkodzenia transoptora po stronie wtórnej. Wymiana kondensatorów po stronie wtórnej również pomogła w przywróceniu działania przetwornicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA