logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak programowo podkręcić procesor?

pawel1968 16 Sty 2003 08:02 11345 22
REKLAMA
  • #1 82822
    pawel1968
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Jak programowo podkręcić procesor?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 82888
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Programowo sie nie da. Mozna zworkami na plycie, lub w nowych plytach po wejsciu do Setupu. Trzeba troche wiedzy o mozliwosciach procesora,zablokowanych mnoznikach itd.. nie bede przeciez ksiazki pisac !
    Jak chcesz to poczytaj Chip 11/98 str270
  • REKLAMA
  • #3 83058
    robertsa
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    do płyt msi dolanczany jest program ktory reguluje FSB
  • #4 83065
    obet
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    wydaje mi się że na niektórych się jednak da miałem kompa z celeronem 300 i normalnie w biosie sie zmieniało mnożnik i działało komputer sprzedałem a gość do tej pory nie wie że ma celera 300 minęło już dwa olata i śmiga bez zarzutu

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 83147
    SubZero
    Poziom 12  
    hey,

polecam program CPUFSB lub SPEEDFAN ( ten drugi obsluguje mniej plyt ).
    oba byly na www.extremepc.gral.pl, ktora chyba narazie nie dziala.
  • #6 83471
    pawel1968
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Dziękuję za uwagi i pozdrawiam.
  • #7 83497
    tomasir
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    SubZero napisał:
    hey,

polecam program CPUFSB lub SPEEDFAN ( ten drugi obsluguje mniej plyt ).
    oba byly na www.extremepc.gral.pl, ktora chyba narazie nie dziala.

jakośni pamiętam by sięspeedfanem dało podkręcać :? (nie twierdzę że nie..)
    Ale cpufsb tak i do tego jeszce np. soft fsb.
    tylko trzeba zaznaczyćże tylko i wyłącznie fsb da sięzmieniaćz poziomu windy (mnożnika już nie ...)
    jeszcze jak się nie mylę wcpuid pozwalał na kręcenie procków via c3.
  • #8 83499
    tomasir
    Poziom 12  
    eugene napisał:
    Programowo sie nie da. Mozna zworkami na plycie, lub w nowych plytach po wejsciu do Setupu. Trzeba troche wiedzy o mozliwosciach procesora,zablokowanych mnoznikach itd.. nie bede przeciez ksiazki pisac !
    Jak chcesz to poczytaj Chip 11/98 str270

Niestety nei masz racji. I wybacz ale jak czytasz chipa i na tej podstawie podkręcasz to dziękuję...
    A tak gwoli wyjaśnienia to nie tylk ow biosie czy przez zworki siępodkręca. Można też:
    W windzie (opisane niżej)
    Bezpośrednio poprez ingerencję w procesor (np. łącząc odpowiednie nóżki, łącząc/tnąc mostki, itp)
    Na płycie poprzez dipswitche (takie przyciski)
  • #9 83500
    tomasir
    Poziom 12  
    obet napisał:
    wydaje mi się że na niektórych się jednak da miałem kompa z celeronem 300 i normalnie w biosie sie zmieniało mnożnik i działało komputer sprzedałem a gość do tej pory nie wie że ma celera 300 minęło już dwa olata i śmiga bez zarzutu

pozdrawiam

Wydaje mi się, że chciał on go podkręcić nie z poziomu biosa (bo nei ma takich opcji). Pewno wyraziłsię nieprecyzyjnie ale myślał o podkręcaniu z poziomu windowsa...
  • #10 83503
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Zmiany w setupie dotycza wlasnie BIOS-u, jako ze stosowanie zworek zostalo zarzucone 3-4 lata temu.
    W najnowszych plytach mozna to robic tak jak pisza koledzy - tylko po co? - kiedy zawsze zylowanie szybkosci prowadzi do pogorszenia stabilnosci calego systemu.
    Atak w ogole to czym my tu mowimy ? -nie znajac typu procesora i plyty.
  • #11 83507
    tomasir
    Poziom 12  
    eugene napisał:
    Zmiany w setupie dotycza wlasnie BIOS-u, jako ze stosowanie zworek zostalo zarzucone 3-4 lata temu.
    W najnowszych plytach mozna to robic tak jak pisza koledzy - tylko po co? - kiedy zawsze zylowanie szybkosci prowadzi do pogorszenia stabilnosci calego systemu.
    Atak w ogole to czym my tu mowimy ? -nie znajac typu procesora i plyty.

Wybacz ale nie chcę Cię obrażać. Wygląda na to żze nie masz zieloneo pojęcia o kręceniu procesorów. 99% procesorów można chociaż nieznacznie podkręcić na tracąc na tym nic na stabilności komputera. Jak bym co napisał że mój duron 1000 cały czas biega na magistrali 169-178 to byś pewnie napisał że jest niestabilny????

A zworki na płytach są cały czas często spotykane by choćmy zmieniaćmagistralę z 100 na 133 czy 166, lub by umożliwić podawanie większego napięcia. A czasem zamist zworek są dipswitche (mam nadzieję że wiesz o czym mówię)
  • #12 83529
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    A ja odnisłem wrażenie, że kolega Tomasir nieuważnie czyta posty kolegów.

Eugene napisał, że można pokręcić z poziomu BIOS'u, i dodał, ze podkręcanie powoduje wzrost niestabilności systemu. Zgadzam się z tym. I powiem, że każdy procesor pracujący na niestandardowych ustawianiach magistrali (a w starszych modelach także mnożnika) pracuje niestabilnie. Jak inaczej to rozumieć. Podkręcam z D1000 na 1100 i pracuje poprawnie przez tydzień. Dobra. Daje mu 1300 i już sie nie włącza. Gdzie jest granica stabilnoci systemu (1200?). Nic nie staje się nagle niestabilne. Każdy podkręcony procesor jest niesabilny - czasem nieznacznie i pracuje poprawnie, czasem bardzo i powoduje błędy. Poza tym spróbuj ustawić magistralę na płycie powiedzmy: 111. Nie można. Są tylko zworki do ustawień standardowych (np. 100, 133, 166). Czasy gdy wszystko ustawiało się na płycie odeszły. Został BIOS, i parę programików które pozwalają podkręcić ale i tak w większości przypadków system się zawiesza.

Poza tym nie ma szans by Duron pracował na magistrali 166 (czy nawet 170) bo to daje 333DDR!!!. A jeżeli jest to 166( lub 170) DDR to wtedy pracuje nawet bardzo stabilnie bo jest "niedotaktowany" (normalnie magistrala Durona to 200MHz DDR).
  • #13 83555
    tomasir
    Poziom 12  
    deliberabundus napisał:

Poza tym nie ma szans by Duron pracował na magistrali 166 (czy nawet 170) bo to daje 333DDR!!!. A jeżeli jest to 166( lub 170) DDR to wtedy pracuje nawet bardzo stabilnie bo jest "niedotaktowany" (normalnie magistrala Durona to 200MHz DDR).

Wybacz ale takich głupot jak ty tu napisałeś to dawno nei słyszałem. (bez urazy).
    Większość procesorów przy odpowiednich warunkach można podkręcić ak by pracowały 1000% stabilnie (celowo napisałem 1000).
    Mój duron cały czas pracuje na częstotliwości miedzy 1140-1200 i nigdy nie było z tego powodu zwisów. MOgę to udowodnić zapuszczając program cpu Burn (nmajlepszy program do wygrzewania procesora0, który to obciąża max. procesor , czyli znacznie mocniej niż może się to zdarzyć w normalnych warunkach...
    A granica stabilności oczywiscie jest. Dla d1000 z serii AHHAA (bo pewnie o takim pisałeś) jest to zwykle ok. 1200, jeśli jest ten durno 1000 z serii AHLCA to bez probelemowo można od razu zmienić magistrale z 100 na 133 i się cieszyć duronem 1330. Zawsze taka granica istnieje. Trzeba tylko umieć ją znaleźć
    Jak chcesz screeny to mogę ci pokazać mojego durona (aktualnie ustawionego na 7x170). Jak bym miał lepsze pamięci to i do ok. 200 bym go puścił (czyli 400 efektywne taktowanie ddr) przy mnożniku 6.
    Więc jeszcze raz powtarzam: jak ktoś nie orientuje sięw temacie nie powinienen dawać "złych" rad innym...

A tak gwoli wyjaśnienia dodam kilka procesoró które się świetnie kręcą:
    cel300a (na 450 bez zająknięcia), d600 (czasem i na 1200), a z nowych np. p4 1,6a (nawet pod 3 ghz, a zwykle 2,4), athlon 1700 0,13 z stepingiem b0 (można znaleźćsztuki któe na 20 ghz z normalnym napięciem biegają).

Więc jak ktoś się boi (lub/i nie potrafi kręcić) to niech nei kręci.
    A tu link ze zdjęciem mojego kompa. Niestety nie było to zdjęcie robione dla pokazania podkręcenia procesora tylk okarty graficznej. Ale po prawej stronie widoczny jest program wcpuid i można odczytać na jakiej magistrali mój komp pracuje. Nie mogę teraz zrobić nowych screenów bo jestem w pracy, a w domu nie mam internetu
    oto zdjęcie

Jak programowo podkręcić procesor?[/img]
  • #14 83635
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Nie ma sprawy. To forum jest od wymiany myśli i podlądów.

Rozumiem, że masz Durona 1000. Teraz masz ustawienia 7*170. Daje to 1190. Ile zyskałeś - 19%. To jest standard. Na praktycznie każdym procesorze uzyskanie ok 20% szybszego zegara jest możliwe nawet bez dodatkowego chłodzenia (praktycznie bo są modele i egzemplarze "uparte" :). Poza tym jakie masz chłodzneie procesora (wiatrak czy chłodzenie cieczą).
    Zbyt szybko ulegasz entuzjazmowi nad swoim zestawem. A po prostu ograniczyłeś mnożnik i zwiększyłeś magistralę. Dodatkowo pewnie podniosłeś napięcie.
    Pracowałem na PIII 450 przetaktowanym na 600MHz (przelicznie daje 33,3% wzrostu, mnożnik bez zmian, magistrala 133). Dlatego uważam, że o podkręcaniu mam prawo pisać i udzielać porad.
  • #15 83648
    tomasir
    Poziom 12  
    deliberabundus napisał:
    Nie ma sprawy. To forum jest od wymiany myśli i podlądów.

Rozumiem, że masz Durona 1000. Teraz masz ustawienia 7*170. Daje to 1190. Ile zyskałeś - 19%. To jest standard. Na praktycznie każdym procesorze uzyskanie ok 20% szybszego zegara jest możliwe nawet bez dodatkowego chłodzenia (praktycznie bo są modele i egzemplarze "uparte" :). Poza tym jakie masz chłodzneie procesora (wiatrak czy chłodzenie cieczą).
    Zbyt szybko ulegasz entuzjazmowi nad swoim zestawem. A po prostu ograniczyłeś mnożnik i zwiększyłeś magistralę. Dodatkowo pewnie podniosłeś napięcie.
    Pracowałem na PIII 450 przetaktowanym na 600MHz (przelicznie daje 33,3% wzrostu, mnożnik bez zmian, magistrala 133). Dlatego uważam, że o podkręcaniu mam prawo pisać i udzielać porad.

Ja nie ulegam żadnemu entuzjazjowi...
    Jak byśzauważył toten proc wcale nie jest podkręcony o żadne 19 % tylko wyjdzie o jakieś30-40% głównie ze względu na fsb wynoszące 170 (dokładnie 170,8).
    Ten procesor zewzględu na tak wysoką magistralę bezproblemowo nadrabia brak cache w stosunku do athlona np. 1,2tb...
    N razie jadę na powietrzu bo nei skończyłem jeszcze mojego wc (robię właśnie wb)...
    oczywiście jadę teraz na napięciu na max na płycie czyli 1,85 (abit zawyża dając w rzeczywistości 1,9V)
    A po prostu wydusiłem z tego procak ile siędało...
    Jak skończęwodę to będzie na 171-172 biegał. Więcej się nie a bo to słaba seria...
    Jak nie wierzysz że ten duron jest o tyle szybszy od orginalnego ustaienia to porównam ci testy przy 10x100 i synchronicznym 7x170 i zobaczysz. Więc tu nei zawsze się tylko mhz liczą. Bo wedle twojego rozumowania w zestawie nie byłoby różnicy między 12x100 a 7x171, o choćteoretycznie proc by działał tak samo szybko, ale szybkość systemu będzie zasadniczo różńa. Nie tylko więc proc się liczy...
  • #16 83650
    SubZero
    Poziom 12  
    co do speedfana:

Kiedys nie mozna bylo ale teraz autor to wprowadzil ( chyba od wersji 4.00 jesli sie nie myle ) i mozna. Ja tak sobie podkrecalem na ecs k7s5a ath xp 1700+ dopuki nie sciagnalem shackowanego biosa.
  • REKLAMA
  • #17 83656
    deliberabundus
    Poziom 23  
    :arrow: Tomasir

Zgoda, że wydajność zestawu wzrosła o ponad 30%. Miałem jednak na myśli wzrost częstotliwości. Ale rzeczywiście zestaw 7x170 będzie znacznie szybszy niż 12x100. :D

Poza tym chyba we dwóch robimy niezłe zamieszanie - odbiegając od tematu. Pozdrowienia.
    Dodam tylko , że mój znajomy ma Durona 800 który nawet jako 900 nie chce pracować. :D
  • #18 458193
    Marekk81
    Poziom 12  
    Oto tym coolerkiem temperatura procka spadła o 10 *C
    Załączniki:
    • Jak programowo podkręcić procesor? to.JPG (59.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 458590
    ghost.alpha
    Poziom 12  
    Witam!! Ja mam celerona 2.0 Ghz i na standardowym collerze intela bez problemu wyciagłem z niego 2.4. Jestem pewien ze przy lepszym chłodzeniu(np: ogniwo peltiera) mozna by jeszcze bardziej go wykorzystac. Dodam jeszcze ze stabilnosc całego komputera w zaden sposób sie nie zmniejszyła.
  • #20 458800
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    ghost.alpha - wydajnosc tez za duzo sie nie zwiekszyla. coz taki kastrat z tego celeorna.
    byle Duron 1.6 go bije.
  • #21 459006
    domel.an
    Poziom 24  
    Ocena: 136
    każdy tu ma swoje racje , ale w kompie poza prockiem jest jeszcze parę ważnych części , i jeśli jedna wymięknie to wystarczy
    (" szczegóły tworzą doskonałość "-bardzo mądry człowiek to powiedział i trzeba o tym pamiętać)
  • #22 459379
    Pre100n
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    170MHZ ? tomasir no to jestes albo master albo bajkopisarz 170 mhz daje w duronie predkosc cache rzedu 340 mhz ... a to chyba troszke za duzo ... tzn tak mi sie wydaje ... poza tym ... w biosie kreciles czy softowo? bo problem jest taki ze takie fsb jest generalnie nie do przelkniecia dla np kontrolera hdd ... a moze sie myle ... pozdro
  • #23 460741
    ghost.alpha
    Poziom 12  
    Platon-owszem wydajność sie zmieniła i to nawet zauważalnie, może to nadal niejest jakiś "kombajn" i pewnie nim nigdy niebedzie, ale zawsze to lepsze niz zwykły 2.0

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcanie procesora programowo jest ograniczone głównie do zmiany częstotliwości magistrali FSB z poziomu systemu operacyjnego za pomocą specjalistycznych programów takich jak CPUFSB, SpeedFan (od wersji 4.00) czy SoftFSB. Mnożnik procesora zwykle jest zablokowany i wymaga zmiany w BIOS-ie lub fizycznej ingerencji na płycie głównej (zwory, dipswitche). Podkręcanie przez BIOS jest najczęściej stosowaną metodą, choć wiąże się z ryzykiem niestabilności systemu. W starszych płytach stosowano zworki do zmiany ustawień, obecnie rzadziej spotykane. Stabilność podkręconego procesora zależy od modelu, jakości chłodzenia (np. standardowy wentylator, chłodzenie cieczą, ogniwo Peltiera) oraz innych komponentów systemu. Przykłady podkręceń obejmują procesory Duron (np. 1000 MHz podkręcany do 1190-1300 MHz przy magistrali 170 MHz) oraz Celeron 2.0 GHz podkręcany do 2.4 GHz bez utraty stabilności. Wysokie wartości FSB mogą powodować problemy z kontrolerem dysku twardego i innymi podzespołami. Podsumowując, podkręcanie programowe jest możliwe głównie przez zmianę FSB, natomiast pełne podkręcanie wymaga BIOS-u lub fizycznej modyfikacji płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA