Jak programowo podkręcić procesor?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamSubZero napisał:hey,
polecam program CPUFSB lub SPEEDFAN ( ten drugi obsluguje mniej plyt ).
oba byly na www.extremepc.gral.pl, ktora chyba narazie nie dziala.
eugene napisał:Programowo sie nie da. Mozna zworkami na plycie, lub w nowych plytach po wejsciu do Setupu. Trzeba troche wiedzy o mozliwosciach procesora,zablokowanych mnoznikach itd.. nie bede przeciez ksiazki pisac !
Jak chcesz to poczytaj Chip 11/98 str270
obet napisał:wydaje mi się że na niektórych się jednak da miałem kompa z celeronem 300 i normalnie w biosie sie zmieniało mnożnik i działało komputer sprzedałem a gość do tej pory nie wie że ma celera 300 minęło już dwa olata i śmiga bez zarzutu
pozdrawiam
eugene napisał:Zmiany w setupie dotycza wlasnie BIOS-u, jako ze stosowanie zworek zostalo zarzucone 3-4 lata temu.
W najnowszych plytach mozna to robic tak jak pisza koledzy - tylko po co? - kiedy zawsze zylowanie szybkosci prowadzi do pogorszenia stabilnosci calego systemu.
Atak w ogole to czym my tu mowimy ? -nie znajac typu procesora i plyty.
deliberabundus napisał:
Poza tym nie ma szans by Duron pracował na magistrali 166 (czy nawet 170) bo to daje 333DDR!!!. A jeżeli jest to 166( lub 170) DDR to wtedy pracuje nawet bardzo stabilnie bo jest "niedotaktowany" (normalnie magistrala Durona to 200MHz DDR).
[/img]
deliberabundus napisał:Nie ma sprawy. To forum jest od wymiany myśli i podlądów.
Rozumiem, że masz Durona 1000. Teraz masz ustawienia 7*170. Daje to 1190. Ile zyskałeś - 19%. To jest standard. Na praktycznie każdym procesorze uzyskanie ok 20% szybszego zegara jest możliwe nawet bez dodatkowego chłodzenia (praktycznie bo są modele i egzemplarze "uparte". Poza tym jakie masz chłodzneie procesora (wiatrak czy chłodzenie cieczą).
Zbyt szybko ulegasz entuzjazmowi nad swoim zestawem. A po prostu ograniczyłeś mnożnik i zwiększyłeś magistralę. Dodatkowo pewnie podniosłeś napięcie.
Pracowałem na PIII 450 przetaktowanym na 600MHz (przelicznie daje 33,3% wzrostu, mnożnik bez zmian, magistrala 133). Dlatego uważam, że o podkręcaniu mam prawo pisać i udzielać porad.