logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć internet UPC do laptopa Asus bez użycia routera?

nestea34 28 Mar 2010 19:32 4674 11
REKLAMA
  • #1 7891716
    nestea34
    Poziom 10  
    Mam takie pytanie.. Posiadam internet upc i chce podlaczyc internet do laptopa ktory posiada wirellesa ale nie chce rutera .Wystarczy jakies hasla wpisac ktore dostalem w umowie ?.Mam zwykly komputer i laptopa model Asus nie wiem jaki dokladnie prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 7891808
    jui
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    bez routera to będziesz musiał mieć jeden włączony komputer żeby mógł udostępniać go drugiemu.. poza tym jak chcesz przez wifi to musisz stacjonarnego wyposażyć w karte wifi..
    upc dostarcza internet przez modem bezpośrednio do kompa bez wpisywania przez Ciebie żadnych haseł..
  • REKLAMA
  • #3 7891809
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    Hasła nic nie pomogą. Musisz posiadać bezprzewodowy AP z routerem.
  • Pomocny post
    #4 7892490
    gobigobi
    Poziom 11  
    Tak jak wyżej napisano:
    na komputerze z modemem na USB trzeba wykonać operację udostepniania połączenia sieciowego. Windows ma taki kreator więc szkoda opisywać.
    Komp włączony, wyprowadzasz z karty sieciowej kabelek do lapka i jesli nic ci ruchu nie zablokuje (np. firewall albo "pakiet avir+firewall") możesz korzystać z Internetu na lapku.
    Jesli to miało "chodzic na WiFi" to komp z modemem powinien mieć włożoną kartę sieciową "WiFi" i też zrobić trzeba udostępnianie.
  • REKLAMA
  • #5 7895689
    nestea34
    Poziom 10  
    A jakis konkretnie router potrzebuje ? Jezeli tak to prosze o podanie jakiegos
  • Pomocny post
    #6 7895781
    s36725
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    chociażby najtańszy jaki znalazłem: TP-LINK TL-WR340G od ok.60zł

choć osobiście posiadam pentagrama i nie zamieniłbym na żaden inny :P ale to już kwestia upodobań.
  • #7 7895786
    nestea34
    Poziom 10  
    dasz mi dane na twojego routera ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 7895855
    s36725
    Poziom 17  
    posiadam obecnie cerberusa 6331-62:
    http://pentagram.pl/produkty/sieci_i_komunikacja/routery/pentagram_cerberus_adsl2_router_wi_fi_802_11g_p_6331_62

ale jest to model dedykowany dla ADSL (neostrada). dla DSL (UPC i inne) odpowiednikiem (co ciekawe, tańszym) jest P 6361:
    http://pentagram.pl/produkty/sieci_i_komunikacja/routery/pentagram_cerberus_dsl_wi_fi_802_11n_p_6361_panda_antyvirus_pro_2009

kombajnem wielozadaniowym (oba standardy wspierane) jest z kolei P 6341:
    http://pentagram.pl/produkty/sieci_i_komunikacja/routery/pentagram_cerberus_dsl_adsl2_wi_fi_802_11n_300mb_mimo_p_6341

niestety wszystkie pentagramy mają jeden słaby punkt - wbudowany switch 100Mbs. Obecnie chciałoby się mieć 1000Mbs.
  • #9 7895885
    nestea34
    Poziom 10  
    A jak router mniej wiecej dziala .. Mam modem przy komputerze router bylby powiedzmy na przedpokoju i laczenie jest jakos kablem ??

Dodano po 3 [minuty]:

droga radiowa czyli wirelessem ?
  • #10 7895901
    gobigobi
    Poziom 11  
    uwaga- co do rutera:
    sprawa nie jest taka jednoznaczna. Nie znam metody jaką stosuje UPC. Ogólnie dostawcy mogą udostępniać net na wie sposobów - z komórek jest najgorzej - prawie nie da się podzielić takiego łacza w prosty sposób. najtaniej może wyjść komp z linuxowym ruterem programowym ale tu nie piszemy o tym
    Jeśli UPC daje ci końcówkę z kablem RJ45 (sieciowym) to masz luzik - kazdy ruter edimax czy pentagram (te ostatnie dość tanie - w promocji były z kartą wifi - mam taki na sklepie). Przy tym Ruter xxx typu N z kartą typu N będzie najszybszy ale i te b/g są ok. Te bardziej markowe to Linksys (w stajni CISCO).
    Jeśli masz urządzenie podłączone do kompa na USB to niestety - potrzebny modemoruter anex A oznacza linię analog anex B linię cyfrową. Np. TPSA daje analog. a Dialog, jesli podmieniasz całe łacze (gdy czasem nawali modem) - wymaga anex B.

Czyli reasumując: jeśli masz z UPC kabelek RJ - ruter jaki sobie sam wybierzesz plus dane od UPC potrzebne do podziału , jesli inny kabelek - modemoruter.
  • #12 7895980
    s36725
    Poziom 17  
    fotki przedstawiają modem webstar EPX2203 standardowo dostarczany przez UPC.
    Kabelek sieciowy z wtykami RJ-45 z webstara do portu WAN routera DSL i śmiga.
    Komputer stacjonarny podpinasz kablem do switcha w routerze, a laptop siecią bezprzewodową.

Podsumowanie tematu

✨ Aby podłączyć internet UPC do laptopa Asus bez użycia routera, użytkownik musi mieć komputer stacjonarny z modemem, który udostępnia połączenie. W przypadku korzystania z Wi-Fi, komputer musi być wyposażony w kartę sieciową Wi-Fi, a połączenie należy udostępnić w systemie Windows. Alternatywnie, jeśli użytkownik zdecyduje się na router, może wybrać modele takie jak TP-LINK TL-WR340G lub Pentagram Cerberus, które są kompatybilne z modemem UPC. W przypadku posiadania modemu z kablem RJ-45, można podłączyć router, co umożliwi korzystanie z internetu na laptopie bezprzewodowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA