logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP - Instalacja w pętli, reset po kopiowaniu plików

pawelekf1 02 Kwi 2010 12:51 1268 12
REKLAMA
  • #1 7910828
    pawelekf1
    Poziom 10  
    Witam.

Mój problem wygląda następująco. Chcę zainstalować system windows xp i przystępuję do instalacji. Wkładam płytkę i normalnie startuje. Wybieram partycję którą chcę sformatować, przechodzi do kopiowania plików. Gdy się to zakończy komputer się resetuje i zamiast przechodzić do instalaci windowsa on ponawia to co było na początku czyli jaką partycję sformatować, kopiowanie. I tak jest w kółko. Nie wiem co mam zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 7910882
    dominik91p
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Ustaw w biosie bootowanie na 1. HDD 2. CD/DVD.
    Podczas uruchamiania systemu w momencie kiedy system wyświetla wszelkie informacje o pamięci RAM itp. wciskasz klawisz odpowiedzialny za boot menu najprawdopodobniej F12 czasami F8.
  • REKLAMA
  • #3 7910885
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 7910998
    pawelekf1
    Poziom 10  
    Nic nie naciskam, ponieważ takie polecenie mi się nie pokazuje.
  • REKLAMA
  • #6 7915083
    sigaris
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Możesz mieć coś z tą płytką, gdyż prawie każdy instalator Windowsa na początku zadaje pytanie czy chcesz uruchomić płytę CD poprzez wciśnięcie jakiegokolwiek klawisza. Może ktoś grzebał przy płytce i jakoś to zapętlił i przez to płytka automatycznie jakby się uruchamia bez czekania na wciśnięcie klawisza. A spróbuj np. podczas restartu komputera wyjąć płytkę CD z CD-romu ??? Nie wiem czy pójdzie ale można spróbować. A jak nie to ściągnij sobie jakiś inny obraz Windowsa, wypal sobie na płytce i spróbuj wtedy.
  • #7 7915423
    pawelekf1
    Poziom 10  
    Próbowałem tego co mówisz i nic jakieś 20 razy próbowałem na wszystko sposoby i nic.

Dodano po 12 [minuty]:

Gdzie mozna sprawdzić co za przycisk odpowiada temu co napisał dominik?
  • REKLAMA
  • #8 7915509
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    W podręczniku użytkownika dołączonym do sprzetu (o którym nadal nie masz zamiaru nic napisać).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #9 7915542
    sigaris
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Niektóre BIOSy wyświetlają taką informację na ekranie podczas startu. Dawniej w PC-etach nieraz przy starcie pisało : "Hit the Del". I właśnie w tym momencie po wciśnięciu "delete" wchodziło się w opcje BIOsu. Jeżeli nie wyświetla Ci się podobny komunikat przy starcie to musisz poszukać tak jak Ci Matuzalem radzi w podręczniku użytkownika, albo strzelać w ślepo, ale będziesz miał z tym nieco zabawy. W nowych komputerach zazwyczaj jest to jakiś przycisk z rodziny przycisków funkcyjnych , czyli F1~F12
  • #10 7915583
    Marek31415
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    pawelekf1 napisał:
    Witam.

Gdy się to zakończy komputer się resetuje i zamiast przechodzić do instalaci windowsa on ponawia to co było na początku czyli jaką partycję sformatować, kopiowanie. I tak jest w kółko. Nie wiem co mam zrobić.

Czy rzeczywiście kończy kopiowanie i się przeładowuje z komunikatem o restarcie?
    Miałem podobny przypadek, resetował się w trakcie instalacji.
    Okazało się, że przyczyną był wadliwy moduł RAM.
    Po wymianie wszystko poszło OK.
    Podobnie było przy włączonej w BIOS funkcji antywirusowej.
  • #11 7915659
    Dalton71
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    pawelekf1 napisał:
    Witam.

Mój problem wygląda następująco. Chcę zainstalować system windows xp i przystępuję do instalacji. Wkładam płytkę i normalnie startuje. Wybieram partycję którą chcę sformatować, przechodzi do kopiowania plików. Gdy się to zakończy komputer się resetuje i zamiast przechodzić do instalaci windowsa on ponawia to co było na początku czyli jaką partycję sformatować, kopiowanie. I tak jest w kółko. Nie wiem co mam zrobić.

Wyjmij płytkę po restarcie.
    Wtedy wystartuje z HDD. Powodzenia.
  • #12 7919880
    pawelekf1
    Poziom 10  
    Wiem gdzie jest bios... Nie pomaga to co mówicie.
  • #13 7919891
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    Wystarczy tej farsy.
    Skoro pawelekf1 tak podchodzi, do własnego problemu, jak widać to nie ma sensu ciągnięcie tego wątku przez kolejne dni i strony.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows XP, który po skopiowaniu plików resetuje się i wraca do początku procesu instalacji. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują ustawienie bootowania w BIOSie, sprawdzenie płyty instalacyjnej, a także wyjęcie płyty po restarcie, aby system uruchomił się z dysku twardego. Inne sugestie to sprawdzenie konfiguracji sprzętowej, w tym modułów RAM, które mogą być wadliwe, oraz upewnienie się, że nie ma aktywnej funkcji antywirusowej w BIOSie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA