logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 i Audigy SE - BSOD przy próbie przekierowania dźwięku

kasta2 04 Kwi 2010 11:51 3544 10
REKLAMA
  • #1 7918851
    kasta2
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Sprawa wygląda tak. Na stronie Creative znalazłem stery do w.w systemu. Urządzenie zostało pomyślnie rozpoznane. Restart kompa. Urządzenie w panelu sterowania działa poprawnie (wg systemu) ale próba przekierowania dźwięku na nie kończy się blue screen'em lub komunikatem o błędzie. Niby system potrafi normalnie odtwarzać przez Audigy ale nie słychać dźwięku. Próbowałem wczoraj cały dzień - nawet ze sterami do Visty - ale ilość restartów zniechęciła mnie do dalszych poszukiwań. Więc na chwilę obecną - słucham na wbudowanym Realtek AC 97 :-(

Karta jest nadal na gwarancji i działa bez zarzutu ale na openSUSE 11.2. Tam system bez problemu obsługuje Audigy poprzez Alse. Dzwięk jest czysty i bez zniekształceń.

Ps. Sprawdzałem też sterowniki Alchemy oraz kX Project - ale nie potrafiły się do końca zainstalować.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7921303
    fenek96
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witaj. A czy Windows 7 pobierał ci stery do tej dźwiękówki bądź była zainstalowana po wgraniu systemu? Ja miałem podobny problem, po instalacji systemu pobierałem wraz z update stery z Microsoftu i dźwięk był lecz tylko w systemie 2.0. Stery od Creative nic nie wnosiły. Dopiero po powrocie do sterów pobranych przez system i wgraniu programu SRS Audio Sandbox wszystko zaczęło działać.
  • #4 7921654
    TaiPan
    Poziom 13  
    Sterowniki były od razu z systemem który się zainstalował . Tylko w moim przypadku występowały trzaski i co jakiś czas przycięcia . Jakby karta dzieliła z jakimś urządzeniem przerwanie .

Pisząc ten wątek , nie było jeszcze sterownika pod win7 do Audigi . Teraz jest na stronie producenta . Spróbuj odinstalować wszystko (w trybie awaryjnym) i jeszcze raz zainstaluj kartę .

Niektórzy piszą , że system sam musi znaleźć swój sterownik do karty , a potem się go up'datuje na pobrany z sieci .

SRS jest dobre dla ludzi którzy nie posiadają pięciu lub siedmiu głośników . Wtedy maja symulację . Ja ze swojej karty wychodzę tylko jednym kabelkiem do amplitunera (Yamaha) wtedy mam pewność , że będę posiadał odpowiedni dźwięk .
    W zależności od ścieżki dzwiękowej (bo oczywiście nie każdy film jest w AC3 ) na wyświetlaczu amplitunera wyświetla się Pro Logic lub Dolby Digital .

Zasadą w tym wszystkim jest to , że musi być włączone urządzenie " Cyfrowy Interfejs Audio " Wtedy bedziesz się cieszył wspaniałym dzwiękiem przynajmniej 5.1 .
    We własciwościach tego urzadzenia jest test : Obsługiwane formaty
    DTS Audio i Dolby Digital . Poprawne podłączenie karty wyzwoli dzwięk kolejno w każdym głośniku z osobna ! (z stąd ta pewność posiadania 5 kanałów dzwieku ) .

Pozdrawiam ....

Miałem zrobić reinstal systemu , ale coraz mniej mi się chce :] .
    Niemniej jednak polecam ( tylko i wyłącznie instalacje win7 32bit !! ).
    64bit jest teraz nie wykorzystany , programy które pracują na tym , nie wskazują na przyrost mocy czy sprawności . Natomiast sprzęt się poci dużo bardziej nież przy 32bitach , no i pamięci zrzera więcej itd itd ...
  • REKLAMA
  • #5 7922057
    kasta2
    Poziom 13  
    TaiPan napisał:
    Poszukaj mojego postu . może ci coś pomoże :

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1500876.html]

W trybie awaryjnym usunąłem wszystkie sterowniki (systemowo) a później jeszcze Driver Sweeper. Restart. System zgłasza jakiś błąd (ale sam nie wie co jest nie tak). Kilkanaście minut naprawy automatycznej. W tym czasie kilka restartów. I śmierć kliniczna produktu Bill'a. Niestety nie nacieszyłem się 7mką. A postawiłem ją dwa dni temu. Wracam jak na razie do XP. Może do wakacji wyjdą normalne stery od Creative'a wtedy zrobię kolejne podejście. Dzięki za pomoc.
  • #6 7922173
    TaiPan
    Poziom 13  
    Też miałem blue screeny i dziwię się , że ten system działa jeszcze po tak wielkiej ilości błędów . Nie ma sie co tak szybko zniechęcać do tego systemu . Bo moim zdaniem , jest on wart tego . Oczywiście polecam tutaj tylko i wyłącznie wersje 32 bit'ową .

Jeżeli jest to nowy system , to nie ma dużo roboty przy tym . Ja pobrał (oczywiście w celach edukacyjnych ) inną wersję z sieci i spróbował ponownie zainstalować . Może przed instalacją zmieniłbym miejsce karty dźwiękowej na inne wejście .

Goły , dziewiczy system zainstaluje sterownik do tej karty , a wtedy pobierasz z sieci wersje sterownika pod win7 albo Vista ! Musi to zadziałać , ponieważ u mnie to zdało w końcu egzamin .

Sterownik od producenta posiada takie coś jak Alchemy (chyba dobrze napisałem ) i gdzieś tam można updatować go . Coś tam pobiera , dobiera i wszystko powinno być GooD .

Wyszedł też nowy sterownik od tego gościa ( :-] ) , którego nienawidzi Qreative .
    u mnie on nie zadziałał w 100% poprawnie , ale teraz może coś jest dopracowane .

Życzę wytrwałości .
  • REKLAMA
  • #7 7922281
    PiotrRDiablo
    Poziom 22  
    Ocena: 64
    Witam. Nie poddawaj się. Prawdopodobnie coś źle poszło w czasie instalacji/konfiguracji systemu. Spróbuj od nowa. Mam Audigy 2 zainstalowane na płycie GA-P35 z procesorem Intel E4500 (2,2małpa2,75) i grafiką GF8600GTS z postawionym Win7x64 i wszystko śmiga doskonale. Sterownik dźwięku ze strony Creativ'a plus "creative audio console" do ustawień karty dźwiękowej. Ta sama karta chodzi bezproblemowo z WinXPx32 i Kubuntu.
  • #8 7923476
    kasta2
    Poziom 13  
    PiotrRDiablo napisał:
    Witam. Nie poddawaj się. Prawdopodobnie coś źle poszło w czasie instalacji/konfiguracji systemu. Spróbuj od nowa. Mam Audigy 2 zainstalowane na płycie GA-P35 z procesorem Intel E4500 (2,2małpa2,75) i grafiką GF8600GTS z postawionym Win7x64 i wszystko śmiga doskonale. Sterownik dźwięku ze strony Creativ'a plus "creative audio console" do ustawień karty dźwiękowej. Ta sama karta chodzi bezproblemowo z WinXPx32 i Kubuntu.

Święta spędziłem przy gównianym sprzęcie. Zaskoczyło za którymś razem gdy zacząłem przekładać kartę między slotami PCI. Na sterowniku od SB24 Live :-(
    K.... o mało płyty z wściekłości nie uszkodziłem. Ale przynajmniej działa. Niewiem jak długo ale zawsze coś. Pozdro
  • #9 7924846
    PiotrRDiablo
    Poziom 22  
    Ocena: 64
    Karta audigy to sprzęt znany. Jeśli nie chce działać w typowej konfiguracji, na standardowym sprzęcie znanego producenta to duża szansa, że coś poszło nie tak. Czasami trzeba wszystko wywalić do kosza i zacząć od nowa, dlatego napisałem, nie poddawaj się :D
    Sam miałem z tą kartą dziwny problem. Na WinXpx32 karta trzeszczała (jak zużyta płyta gramofonowa) NIC nie pomagało, wbudowana karta dźwiękowa 7.1 (Realtek) pracowała prawidłowo - a naprawdę przy tym posiedziałem. W końcu przyszedł czas na modyfikację sprzętu:
    - z komputera usunąłem kartę SCSI oraz napęd taśm DDS3,
    - z komputera usunąłem kontroler RAID Sil680 oraz 2 dyski ATA,
    - dołożyłem dysk SATA,
    - zostawiłem 2 dyski ATA,
    - zmieniłem 2 uwalone napędy optyczne ATA na SATA,
    - w międzyczasie naprawiłem zasilacz routera wifi, który to zasilacz wieszał router.
    Zainstalowałem Win7_x64, WinXp_x32 i Kubuntu_x64. Skonfigurowałem sterowniki urządzeń, itp. I zdziwienie. Spisana na straty kart Audigy 2 dzała bezproblemowo i do chwili obecnej nie wiem co było przyczyną :D
  • #10 7925026
    kasta2
    Poziom 13  
    U mnie jak do tej pory tylko system spod znaku pingwina nie miał problemu z tą kartą. Co do samego sprzętu jest w miarę nowy (ok. roku). Nie posiadam jakiś dziwnych urządzeń / wynalazków w obudowie.
    Wszystko jak na dzień dzisiejszy sprawne. Gdyby nie Counter Strike - to w ogóle mógłbym nie posiadać windowsa.

openSuSE 11.2 (x64) | KDE 4.3.1
    AMD Athlon 64 X2 @2.7Ghz | Abit KN9
    OCZ (2x1GB) Rev.2 (CL 4-4-4-12)
    GeForce 9800GT 512MB | Audigy SE
    Seagate Barracuda 500GB | Samsung SpinPoint 500 GB
  • #11 8103518
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problemy z kartą dźwiękową Creative Audigy SE na systemie Windows 7, objawiające się błędami BSOD przy próbie przekierowania dźwięku. Mimo że karta została poprawnie rozpoznana i działała w systemie, dźwięk nie był odtwarzany. Użytkownik próbował różnych sterowników, w tym tych dla systemu Vista, oraz narzędzi takich jak Alchemy i kX Project, jednak bez sukcesu. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali odinstalowanie sterowników w trybie awaryjnym, ponowną instalację oraz użycie sterowników pobranych z sieci. Wskazano również na możliwość problemów z konfiguracją sprzętową oraz konieczność przetestowania karty w różnych slotach PCI. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, w tym sukcesami z innymi systemami operacyjnymi, takimi jak openSUSE, gdzie karta działała bez problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA