logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać dostęp do folderu na serwerze FTP przez przeglądarkę i system?

matelektronik 04 Kwi 2010 21:30 6048 2
REKLAMA
  • #1 7920669
    matelektronik
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Witam.

Od kilku miesięcy mam wykupiona domenę oraz serwer na firmową stronę www . Dysponując dosyć pokaźnymi zasobami chciałbym na tym serwerze umieszczać również pliki, do których miałbym później dostęp w różnych miejscach na różnych komputerach. I w tym momencie mam 2 pytania:

1. Jak zrobić, że po wpisaniu powiedzmy jakiegoś adresu folderu w przeglądarce pokazuje mi się okno, gdzie wpisuję tylko hasło i login i ukazuje mi się lista plików (słyszałem, że na Apache można zrobić takie coś).

2. Czy istnieje możliwość stworzenia takiego folderu na moich osobistych i firmowych komputerach, że można wejść do folderu na serwerze tak jak do zwykłego folderu systemowego ??? Tzn., że wpisuje się jednorazowo hasło i login po czym te info zostają zapisane i już później wystarczyłoby tylko kliknąć i ukazałaby się zawartość folderu z jednoczesną możliwością otwierania plików bez ich pobierania i zapisywania na komputerze ???

Generalnie chodzi mi o to, żeby przy łączeniu z FTP pominąć niezbyt przyjaznego klienta FTP poprzez który łączę się właśnie z folderem na serwerze i stworzyć np. "skrót" folderu z serwera na pulpicie bez podawania tych wszystkich loginów i haseł.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
    Pozdrawiam Mateusz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7920752
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 7921298
    PanBo
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Zrób skrót z URL w postaci:
    ftp://login:password@adres.serwera.pl

Otworzyć pliku bez pobierania nie da się. Plik zawsze jest pobierany (chociaż nie zawsze to widać)
REKLAMA