logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS K50IJ - Zawiesza się na logo, brak bootowania z płyty, BIOS wykrywa dysk

marlon23 05 Kwi 2010 12:05 5053 17
REKLAMA
  • #1 7922155
    marlon23
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam problem z lapkiem jak w temacie. Po włączeniu, pojawia się tylko logo Asusa na ekranie i nic więcej. Dodatkowo nie chce się bootować z żadnej płytki. Bios na default też nic nie daje. W biosie normalnie wykrywa dysk i napęd CD/DVD. Co to może być?? Bo ja skłaniam się ku uszkodzeniu sprzętu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7922606
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7922673
    marlon23
    Poziom 15  
    Jasne, że tak. To przecież podstawa.
  • #4 7922697
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 7922765
    marlon23
    Poziom 15  
    Chcę aby się uruchomił normalnie xp, który jest zainstalowany. Wcześniej jakiś tydzień temu robiłem naprawę systemu i było ok. Sprawdzić pamięć......Memtesta nie odpalę, bo nie bootuje się z płyty. Lapek jest na gwarancji, więc nie bardzo jest możliwość rozkręcić go i dokonać podmiany. W zaawansowane opcje uruchamiania systemu tez się nie dostanę, bo w ogóle nie dochodzi do tego miejsca podczas rozruchu. System będzie do reinstalacji, ale najpierw muszę odzyskać dane z dysku.
  • #6 7922804
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7922812
    marlon23
    Poziom 15  
    Ale wirusa na dysku czy w pamięci?? Bo jeśli na dysku to wiadomo, że można zrobić jego format podpinając do innego kompa.
  • #8 7922840
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7922901
    marlon23
    Poziom 15  
    Reset Biosu jest do zrobienia. Dysk właśnie przepinam. Co do Ramu, to czy możliwe jest, że płyta główna ma wbudowany ram na stałe?? Bo jest jedna szyna pusta, a pod nią są wlutowane w płytę układy ( 12szt) tak jakby jakaś pamięć.
  • #10 7922933
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 7922956
    marlon23
    Poziom 15  
    Nie napisałem, że nie mogę, wręcz odwrotnie. Ja też pierwszy raz spotykam się z takim rozwiązaniem odnośnie ramu. Skanowanie dysku zaraz przeprowadzę. Ale zastanawia mnie dlaczego nie chce startować z płyty. Przecież wirus na dysku nie ma wpływu na taki rozruch. Czy się mylę??
  • REKLAMA
  • #12 7922984
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 7923009
    marlon23
    Poziom 15  
    Reset Biosu zrobiony, i o dziwo pomogło. Wystartowałem go z płyty i zapuściłem Memtesta. Więc wygląda na to, że to wina biosu. I zauważyłem coś takiego, że chcąc ustawić mu datę, bios się zawiesza i nic nie da się zrobić. Trzeba wykonać restart kompa. Udało się zmienić za to bootowanie z płyty. Zrobię mu aktualizację Biosu, bo na stronce Asusa znalazłem nowszy. Może to rozwiąże cały problem.
  • #14 7923032
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 7923043
    marlon23
    Poziom 15  
    A jeszcze takie pytanko. Czy gwarancja pozwala na takie rozkręcanie laptopa??
  • #16 7923061
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 7923108
    marlon23
    Poziom 15  
    Dobrze wiedzieć. W końcu w innym przypadku chcąc dołożyć sobie ramu musiałbym z lapkiem śmigać do serwisu.
  • #18 8480445
    ROBERTDW
    Poziom 11  
    Sprawdź dobrze warunki gwarancji bo mam też takiego laptopa i jakakolwiek wymiana sprzętu to tylko w serwisie autoryzowanym wyjęcie dysku chyba też.
    Cytuję z instrukcji: "W celu wymiany lub modernizacji dysku twardego należy odwiedzić autoryzowany punkt serwisowy lub sprzedawcę tego komputera".To samo piszą o pamięci.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem ASUS K50IJ, który zawiesza się na logo podczas uruchamiania i nie bootuje z płyt CD/DVD, mimo że BIOS wykrywa dysk twardy i napęd. Po kilku sugestiach dotyczących sprawdzenia ustawień BIOS oraz pamięci RAM, użytkownik zresetował BIOS, co pozwoliło na uruchomienie laptopa z płyty i przeprowadzenie testu pamięci (Memtest). Zauważono, że BIOS może być uszkodzony, co wymaga aktualizacji. Użytkownik rozważa również kwestie gwarancji w kontekście ewentualnej wymiany komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA