logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jeden konwerter na ofesecie 100 ile stopni pokrycia?

wachcio 05 Kwi 2010 12:46 3448 17
REKLAMA
  • #1 7922319
    wachcio
    Poziom 24  
    Ocena: 73
    Witam

Mam antenę Triax TD 100 do niej dwa konwertery quadro triax na zezie nieregulowanym triax duoblock. Na razie jest ustawiona na 13E i 19,2E. Czy po przestawieniu na 13E i 7E mam szansę złapać inne pozycje tzn 9E czy nawet 10E? Z ilu stopni (pozycji satelitarnych) na takiej antenie i jednym konwerterze mogę mieć odbiór?
  • REKLAMA
  • #2 7922900
    dzac4
    Poziom 36  
    Ocena: 229
    Kolego zmień zeza na Uchwyt ZEZ MultiBlock - Triax TD.
    A po co te konwertery QUATRO?
    Masz mutiswitcha?
  • #3 7922976
    wachcio
    Poziom 24  
    Tak mam multiswicha Triax.
    Nie mam problemu z sygnałem więc czemu miałbym zmieniać uchwyty? Zastanawiałem się nad tym planując rozbudowę instalacji o kolejne satelity ale koszty zbyt wysokie (wymiana multiswicha) do odniesionych korzyści.
    Nie jestem teraz w domu i nie mogę sprawdzić a zastanawia mnie kwestia czy po przesunięciu anteny o 6 stopni i zezie na 13 i 7E będę mógł złapać sygnał z 9 lub nawet 10E? Gdzieś czytałem, że do 1,5 stopnia ale nie wiem czy to prawda.
  • #4 7923010
    dzac4
    Poziom 36  
    W takim układzie tylko to Uchwyt ZEZ FlexiBlock - Triax TD się nadaje do twojego pomysłu.
    Masz pełną regulację od 3 do 10 st.
  • #5 7923073
    wachcio
    Poziom 24  
    Ten też widziałem ale pytanie było inne...
    Uchwyt multiblock interesowałby mnie tylko przy rozbudowie instalacji. Która w częsci SAT wygląda tak:
    -antena Triax TD 100
    -2 konwertery quadro na uchwycie DuoBlock
    -multiswitch TMS 9x8p TRIAX
    -w salonie Cyfrowy Polsat, 3 pokoje TNK, 1 pokój telewizja n (2 kable)
    Posiadam również dodatkowy dekoder Samsung z serii 9500 który ma w sobie modulator.
    Zastanawiałem się również jak za jego pomocą rozbudować instalację do mojego pokoju gdzie jest n-ka i 2 kable które nie zawsze są potrzebne. 4 dodatkowe konwertery single z diseqc podające sygnał do dodatkowego dekodera. Dekoder w garażu przy multiswichu i jego wyjście TV wpięte w TV naziemną oraz przedłużacz pilota czy też dekoder w pokoju a jakiś przełącznik (-ki) gdy będę coś chciał nagrać w n-ce? Mam nadzieję, że nie zagmatwałem za bardzo
  • REKLAMA
  • #6 7923124
    dzac4
    Poziom 36  
    Przestawienie anteny 13E i 7E jak najbardziej ale bez ruszenia konwerterem z 7E na inną sat. nic nie będzie.
    Dlatego piszę o zmianie uchwytu na FlexiBlock.

Dodano po 4 [minuty]:

wachcio napisał:
    Z ilu stopni (pozycji satelitarnych) na takiej antenie i jednym konwerterze mogę mieć odbiór?

Możesz jeszcze to wytłumaczyć?

A jakie programy i z jakich satelit chcesz oglądać?

Bo to pytanie jest bardzo rozległe.
  • #7 7923145
    wachcio
    Poziom 24  
    Dlatego zadałem pytanie czy to jest możliwe tak jak z odbiorem Intelsat 10-02 i Thora na jednym konwerterze.

A co myślisz o rozbudowie z wykorzystaniem dodatkowego dekodera?
  • #8 7923171
    dzac4
    Poziom 36  
    Jakiego dekodera?
  • #9 7923205
    wachcio
    Poziom 24  
    Jak już pisałem wcześniej
    Cytat:
    Posiadam również dodatkowy dekoder Samsung z serii 9500 który ma w sobie modulator. Zastanawiałem się również jak za jego pomocą rozbudować instalację do mojego pokoju gdzie jest n-ka i 2 kable które nie zawsze są potrzebne. 4 dodatkowe konwertery single z diseqc podające sygnał do dodatkowego dekodera. Dekoder w garażu przy multiswichu i jego wyjście TV wpięte w TV naziemną oraz przedłużacz pilota czy też dekoder w pokoju a jakiś przełącznik (-ki) gdy będę coś chciał nagrać w n-ce
  • #10 7923379
    dzac4
    Poziom 36  
    wachcio napisał:
    4 dodatkowe konwertery single z diseqc podające sygnał do dodatkowego dekodera.

Teraz opisz to normalnie bo nikt tego nie zrozumie.
    Przy tej antenie i takim uchwycie zeza chcesz powiesić jeszcze cztery single?:D
  • REKLAMA
  • #11 7923477
    wachcio
    Poziom 24  
    Spróbuję jaśniej... :D

Dokupuję uchwyt multiblock, cztery konwertery single, diseq 4/1. Oprócz tego posiadam dodatkowy tuner z modulatorem TV.

Opcja 1:
    Tuner stawiam w garażu gdzie mam multiswich i łączę wyjście TV w tunerze z multiswichem jako dodatkowy kanał TV naziemnej. Dokupuję bezprzewodowy przedłużacz pilota do tunera.

Opcja 2:
    Tuner stawiam u siebie w pokoju obok tunera n-ki. Sygnał SAT będzie z drugiego kabla od n-ki stosując jakiś przełącznik w pokoju lub przepinając kabel. W garażu montuję drugi przełącznik aby móc zmieniać sygnał z konwerterów single lub multiswicha stosownie do aktualnej potrzeby (nagrywanie na n-ce lub oglądanie SAT z konwerterów single).

Opcja 3:
    Taka sama jak 2 tylko z pociągnięciem 3 kabla do mojego pokoju czego ze względów estetycznych chciałbym uniknąć.
  • Pomocny post
    #12 7923694
    dzac4
    Poziom 36  
    Kolego nadal pytanie cztery single i dwa quatro to razem sześć konwerterów!
    Uchwyt MultiBlock przeznaczony jest do czterech konwerterów.
    Czy można wiedzieć jak to zrobisz?
    Jakie satelity to ma odbierać?
    Co do opcji 1 owszem może być
    Tylko wyjaśnij jak to zrealizujesz.
  • REKLAMA
  • #13 7926588
    wachcio
    Poziom 24  
    Tak jest on na 4 konwertery ale można zawsze dokupić flexiduo i już mamy 6 uchwytów co nie zmienia faktu, że trochę się zagalopowałem gdyż 20stopni to za mało dla mojej koncepcji (raczej za bardzo wymyślnej - przekombinowanej) która zakładała odbiór dodatkowo (oprócz HB i Astry na multiswiczu) Thor, Sirius, 7E i 28,5E.
    Opcję 1 pierwszą wyjaśniłem i nie wiem jak miałbym jaśniej. Miałbym dodatkowy kanał we wszystkich TV w domu tak jak bym wykorzystał kanał zwrotny tyle, że dekoder nie stał by u mnie a w garażu a przełączał bym go za pomocą bezprzewodowego przedłużacza.
    Wszystkie te pomysły są tylko moimi koncepcjami i mogą być przekombinowane dlatego zasięgnąłem Waszej rady schodząc z głównego pytania bardzo na które nie uzyskałem odpowiedzi... Będę musiał sprawdzić samemu po powrocie do Polski.
  • #14 7927286
    dzac4
    Poziom 36  
    Kolego te wymysły są przesadzone!
    Do tego co chcesz uzyskać najlepiej wykorzystać obrotnicę lub trzy anteny.
    Problem będzie z Thorem i z Eurobirdem 1 na zezie.
    A ty jeszcze chcesz domontować dodatkowy uchwyt.
    Powstrzymaj postronki.
    Przy pogorszeniu pogody zero oglądania w twoim projekcie.
    Pozdrawiam.
  • #15 7927346
    wachcio
    Poziom 24  
    Obrotnica nie wchodzi w grę gdyż jest kilka tunerów i nie można byłoby nią sterować. Druga antena też odpada ze względów estetycznych. Dom parterowy z poddaszem to nie choinka a na dachu, żeby nie były widoczne nie ma jak.
    Zgodnie z radą odpuszczam temat rozbudowy instalacji.

Jednak nurtuje mnie cały czas główne moje pytanie. Jaką tolerancję ma konwerter przy tej wielkości anteny? Mój zez stały ma 6 stopni a pomiędzy Astrą i HB jest 6,2. Ten sam uchwyt sprawdził by się na Thor i Sirius gdzie jest 5,6 stopnia i pewnie w kilku innych przypadkach. Z jednego konwertera można odebrać sygnał np. z Thora i Intelsat, Astry 28,5 i Eurobirda 1. Różnice są do około 1 stopnia ale jaka jest górna granica tolerancji?
  • #16 7927357
    dzac4
    Poziom 36  
    Przyznam że takiego układu nie testowałem ale może działać.
    Może ktoś się wypowie co to zrobił.
    Pozdrawiam.
  • #17 7927426
    wachcio
    Poziom 24  
    Pracuję w Norwegii i tutaj Triax jest bardzo popularny. Jest bardzo dużo domów gdzie widziałem takie same anteny i uchwyty jak mój. Z tą małą różnicą, że skandynawów interesuje Thor i Sirius. Ja mam Astrę i HB więc 0,6 stopnia tolerancji na pewno jest. Czytałem gdzieś, że max to 1,5 stopnia. Może ktoś to zweryfikuje?
    Jak zjadę do domu dla testu przestawię na HB i 7E przy okazji sprawdzę czy złapię 9E czym potwierdziłbym, że 2 stopnie to też nie problem nawet na zezie gdzie żaden konwerter nie będzie w ognisku anteny.
    3 stopnie to już prawie na pewno za wiele gdyż jak dobrze pamiętam nie udało mi się odebrać sygnałów z 13E gdzie teraz jest ognisko anteny ale nie ma konwertera.
  • #18 7958639
    wachcio
    Poziom 24  
    Wróciłem do domu i trochę się bawiłem anteną. Przesunąłem antenę aby zez był na HB i 7E. Pomimo początkowych problemów z ustawieniem spowodowanych nie do końca pionowym mocowaniem anteny uzyskałem na drugim LNB dobry sygnał z pozycji 7E i 9E. Dlatego potwierdzam, że na takiej antenie za pomocą zeza (nawet nieregulowanego) można uzyskać w pełni zadowalający sygnał z 2 stopni a pewnie i z 4 (2 na wschód i 2 na zachód) przy lepszym (pionowym) mocowaniu anteny. Teraz mam sygnał zoptymalizowany na HB i troszkę podniesione ramię od konwerterów. Sytuacja mnie zaciekawiła więc pewnie jutro będę testował dalej. Chciałbym uzyskać na jednym konwerterze 13E a na drugim 4,8E 7E i 9E.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada antenę Triax TD 100 z dwoma konwerterami quadro i multiswitchem, planując przestawienie na satelity 13E i 7E. Zastanawia się, czy możliwe jest odbieranie sygnału z innych pozycji, takich jak 9E czy 10E, przy użyciu jednego konwertera. W odpowiedziach sugerowane są zmiany w uchwycie na FlexiBlock dla lepszej regulacji oraz rozważane są różne opcje rozbudowy instalacji, w tym dodanie konwerterów single i dodatkowego dekodera. Użytkownik potwierdza, że przy odpowiednim ustawieniu anteny możliwe jest uzyskanie sygnału z 2 stopni różnicy, a także testuje różne konfiguracje, aby zoptymalizować odbiór.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA