logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AT MEGA 16: Brak reakcji po zmianie Fusebit na External clock 0000

Jaca 17 Sty 2003 02:18 1947 4
REKLAMA
  • #1 83414
    Jaca
    Poziom 32  
    Ocena: 217
    W układzie pracuje mikrokontroler AVR AT MEGA 16 z kwarcem 16 MHz. Do programowania używam programatora AVR ISP STK-200/300 z oprogramowaniem pakietu BASCOM AVR 1.11.7.3 FULL.
    W związku z tym mam kilka pytań: dlaczego po zmianie Fusebit A987 z 0001:Internal RC oscillator 1 MHz na 0000: External clock mikrokontroler przestał reagować na polecenia programatora (programator nawet nie rozpoznaje sygnatury układu) ? Czy częstotliwość kwarcu (16 MHz) jest zbyt wysoka do poprawnej komunikacji procesora z programatorem ? Czy może pod pojęciem External clock mam rozumieć podanie zewnętrznego przebiegu prostokątnego a nie podłączenie rezonatora kwarcowego ? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 84131
    lolor
    Poziom 12  
    Cześć
    Z tego co pisali na AVRfreaks i w pdf do Atmeli to powinien to być zewnetrzny generator zbudowany np z TTL podpiety po jedna noge XTAL1
    Pozdr
    Lolo
  • REKLAMA
  • #3 84203
    Jaca
    Poziom 32  
    Właśnie tak wczoraj zrobiłem. Podłączyłem generator 1MHz do XTAL1 i nie odzyskałem komunikacji z mikrokontrolerem. Co jeszcze mogę zrobić by przywrócić go do życia ?
  • REKLAMA
  • #4 84511
    lolor
    Poziom 12  
    Sciągnij PonyProg(http://www.lancos.com), napewno programujesz przez isp czymś podobnym do STK200, pony prog powinien to zobaczyć tam można zmieniać różne fuse.
    Spróbuj zrobić erase(choć napewno robiłeś)
    Spróbuj zmnieć kwarc na 8Mhz lub 16Mhz, być może przestawiłeś fuse CKOPT
    Pozdr
    Lolo
  • #5 85033
    Jaca
    Poziom 32  
    Wszystko wyjaśniło się po podłączeniu oscyloskopu cyfrowego z rejestracją przebiegu. Generator jaki zrobiłem na jednej bramce układu 74HC132 miał zbocza o zbyt długim czasie narastania i opadania. Wystarczyło jedynie użyć drugiej bramki do korekcji kształtu przebiegu i mikrokontroler zaczął odpowiadać na komendy programatora. Lolor, dziękuję za pomoc.
REKLAMA