logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Digitex DCT80 - brak reakcji centrali po zakończeniu rozmowy, karta do wymiany?

Jarek68 06 Kwi 2010 23:23 2164 8
REKLAMA
  • #1 7929431
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Mam problem który występuje na wszystkich liniach wewnętrznych. Dla przykładu numer 20 dzwoni do 24. 24 odbiera połączenie po rozmowie numer 20 odkłada słuchawkę, numer 24 słyszy sygnał ciągły chce wybrać numer wewnętrzny naciska klawisze słychać tonowo wybierany numer ale centrala nie reaguje cały czas jest sygnał ciągły w słuchawce. Dopiero jak się odłoży słuchawkę i podniesie można wybrać numer wewnętrzny bez problemu. Bez odłożenia słuchawki nie da się wybrać numeru. Problemem jest karta widoczna na zdjęciu. Przy podmianie na inną wszystko jest dobrze. Ktoś wie z czym jest problem i jak go naprawić?

Digitex DCT80 - brak reakcji centrali po zakończeniu rozmowy, karta do wymiany?
  • REKLAMA
  • #2 7930865
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7933636
    Jarek68
    Poziom 21  
    Tylko że u mnie na obu kartach jest zawsze sygnał ciągły jak 20 odłoży słuchawkę. A różnica jest taka że na jednej karcie od razu można wybrać numer wewnętrzny a na tej drugiej nie :-(
  • #4 7934043
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 7936507
    Jarek68
    Poziom 21  
    Tylko jak by był problem pola komutacyjnego to by na obu kartach było tak samo. A tu dwie karty z tego samego rocznika różnica paru miesięcy. A obie karty zachowują się inaczej.
  • REKLAMA
  • #6 7947063
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7947245
    Jarek68
    Poziom 21  
    Okazało się że kartę wydawało by się uszkodzoną włożyłem do innej centrali i jest wszystko dobrze a z tej drugiej włożyłem do tej co ta była i też wszystko działa :-) Po prostu zamieniłem karty z dwóch central i jest OK. Tylko pytanie dlaczego tak jest? Bawiłem się kilkoma centralami i zawsze jak abonent jeden odłoży słuchawkę to się przełącza na sygnał ciągły. Chyba że w starszych wersjach tak było.
  • #8 7957639
    tgrtgr
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jak już kiedyś pisałem sprawdzanie 80 zaczynamy od sprawdzenia napięcia zasilania na lewym EPROM-ie -prawa górna noga (chyba 28) do masy która jest powyżej na obwodzie płyty. Jeśli jest poniżej 4,95 to centrala robi co chce, jedna to i inna co innego.
    Wtedy najlepiej przerobić zasilacz żeby dawał 5,2V, a robi się to tak:
    do układu LM 2576 dochodzi jedna ścieżka znacznie cieńsza od pozostałych, przetnij ją i wstaw w jej obwód rezystor 130om.
    A jak chcesz płytkę DTMF to się zgłoś do mnie dostaniesz gratis
  • #9 7958063
    Jarek68
    Poziom 21  
    Bardzo dziękuje za cenną wskazówkę. Dziękuje za płytkę DMTF te są w takim razie dobre trzeba będzie sprawdzić napięcia. Jak będę potrzebował to się odezwę. Karty linii wewnętrznych by się przydały albo same sliki bo mam jedną kartę niekompletną.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z centralą Digitex DCT80, gdzie po zakończeniu rozmowy nie można wybrać numeru wewnętrznego, ponieważ słychać ciągły sygnał. Po odłożeniu słuchawki problem znika. Wymiana karty rozwiązała problem, co sugeruje, że uszkodzona może być karta DTMF lub pole komutacyjne. Użytkownik zauważył, że różne karty z tego samego rocznika zachowują się inaczej. Wskazówki dotyczące sprawdzenia napięcia zasilania oraz modyfikacji zasilacza zostały podane jako potencjalne rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA