logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat 1.6 1996r - gaśnie, brak iskry, wymieniona cewka i czujnik Halla

elektrolak 07 Kwi 2010 13:08 5172 11
REKLAMA
  • #1 7930682
    elektrolak
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Przepraszam. VW Passat 1,6 l 1996r gaśnie i nie chce zapalić po odczekaniu ok 5 do 10 min odpala. Wymieniłem cewkę zapłonową czujnik halla i dalej to samo. Wcześniej gasł raz na miesiąc a w tej chwili czasami po 5 km to po 1 km.Jak zgaśnie nie ma wysokiego napięcia (iskry)
  • REKLAMA
  • #2 7930717
    wladek1114
    Poziom 11  
    Witam w twoim silniku są dwa czujniki obrotów jeden w aparacie jeśli jest aparat zapłonowy a drugi w bloku pod filtrem oleju pewnie sprawdziłeś tylko ten w aparacie
  • REKLAMA
  • #3 7931632
    elektrolak
    Poziom 10  
    Dziękuje właśnie go wyciągłem. A czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy to będzie to.
  • #4 7931978
    wladek1114
    Poziom 11  
    Jaki masz kod silnika komputer bosch czy simens ?

Dodano po 8 [minuty]:

To jest b5 ?
  • #5 7985260
    elektrolak
    Poziom 10  
    Dziękuje za odpowiedzi ale problem nie znikł dalej jest to samo po wymianie czujnika Halla i położenia wału. Proszę o jakąś podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #6 7985736
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2297
    Zasilanie na cewkę jest , paliwo też jest /oczywiście z chwilą wystąpienia usterki/?
  • #7 7986860
    elektrolak
    Poziom 10  
    Tak wszystko jest w momencie gdy zgaśnie nie ma zasilania na czujnik halla (aparat zapłonowy.

Dodano po 26 [minuty]:

VW B4 komputer Siemens, a i jeszce co mnie trochę niepokoi to bardzo ciepły przekaźnik od pompy paliwa i nie wiem czy styki na pompę czy cewka przekaźnika się grzeje.
  • REKLAMA
  • #8 7986953
    szeryf_bronxu
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam a masz kolego tam jakiś imobiliser albo odcicie zapłonu na jakimś przełączniku, znajomy miał w golfie III imobiliser który też tak bałaganił aż w końcu padł na dobre i wcale nie było iskry mechanik mu to wyrzucił i było oki.
  • #9 7986956
    elektrolak
    Poziom 10  
    Sprawdzałem pobór prądu gdy chodzi pompa to 7,5 A nie wiem ile watów ma ona.

Dodano po 1 [minuty]:

Jest imo tylko nie wiem jak go odpiąć żeby sprawdzić

Dodano po 1 [minuty]:

Nie ma nic żadnego odpięcia ani wyłaczników
  • #10 7986993
    szeryf_bronxu
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Ja tez nie wiem jak sprawdzić imo ale jak masz paliwo a nie masz iskry to raczej pompa jest oki. a iskry nie ma na wszystkich cylindrach czy na np 2 jest a 2 nie ma. W eskorcie padł mi komputer to 2 dni u mechanika stal i wymieniali cewki świece przewody co sie dało w końcu taki jeden chłopak powiedział że to komputer jest walnięty pojechałem kupiłem za 300zł drugi o takich samych oznaczeniach włożyłem i samochód chodzi jak nowy. Ale nie wiem jak tu jest w vw tam jest cewka elektroniczna i dostaje impuls z komputera

Dodano po 10 [minuty]:

Kolego poczytaj ten link może czegoś się dowiesz http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=96392
  • #11 7987239
    wladek1114
    Poziom 11  
    Witam przekaznik zasilania kompa pod kierownicą 109 zimne luty sprawdzałeś ?
  • #12 8005572
    elektrolak
    Poziom 10  
    WITAM PONOWNIE . Nie znalazłem przekaźnika o takim n-rze 109 ale przelutowałem co niektóre połączenia w kompie i wymieniłem przekaźnik o n-rze 30 i jest ok, ale bardzo się grzeją przekaźniki 30 i 167 poza tym chodzi i nie gasnie.
    Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ VW Passat 1.6 z 1996 roku ma problem z gaśnięciem silnika i brakiem iskry po krótkim czasie jazdy. Użytkownik wymienił cewkę zapłonową oraz czujnik Halla, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie drugiego czujnika obrotów, zasilania na cewkę oraz ewentualnych problemów z imobilizerem. Użytkownik zauważył, że po zgaśnięciu nie ma zasilania na czujnik Halla, a przekaźnik pompy paliwa jest bardzo ciepły. Po przelutowaniu połączeń w komputerze i wymianie przekaźnika nr 30, problem został częściowo rozwiązany, ale przekaźniki nadal się grzeją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA