logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak boot Win. XP po instalacji Linux - Ubuntu na pendrive.

MoniTOX 09 Kwi 2010 18:13 4532 6
REKLAMA
  • #1 7940230
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 322
    Witam.

Zainstalowałem Ubuntu 9.10 po wejściu w Live na Pendrive, jednak gdy teraz nie włożę pendrive pod USB nie mogę włączyć XP.
    Po włożeniu dopiero wyświetla się panel linuxa wybory systemu i dopiero teraz mogę włączyć XP.

Jak można to cofnąć, aby było tak jak przedtem czyli od razu start XP?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7940254
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Wygląda na to, jakby instalator Ubuntu wykasował mbr na dysku twardym. W takim wypadku pomoże fixmbr z płyty instalacyjnej MS Windows XP
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7940260
    Qukac
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Przy instalacji ubuntu źle podałeś sposób rozruchu systemu, za pomocą MBR a powinieneś ustawić tylko na partycji.

Musisz użyć płytki instalacyjnej Xp i skorzystać z konsoli odzyskiwania, po jej uruchomieniu wpisz fixmbr i powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #4 7940295
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Kiedy uruchomię PC piszę zaraz:

GRUB loading.
    error: no such disk
    grub resocure>

A po włożeniu pendriva mam do wyboru:

Ubuntu, Linux 2.6.31-14-generic
    Ubuntu, Linux 2.6.31-14-generic (resocure)
    Memory test (memtestt86+)
    Memory test (memtestt86+serial console115200)
    Microsoft Windows XP (on/dev/sda1)

Dopiero kiedy wybiorę Win XP idzie dalej normalnie.
  • #5 7940312
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Strasznie dziwna konfiguracja... Czy linux uruchomi się z pendrive'a jeśli odłączony jest dysk twardy?
  • REKLAMA
  • #6 7940623
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Przed chwilą sprawdziłem.
    Bez dysku nie uruchomi się, pisze wtedy na ekranie:
    No bootable partition in table

Bez włożonego pendriva:
    Reebot and select proper Boot device or insert Boot media in selected Boot...

--------------------------------------------------------------------------------------
    Zrobiłem przez konsolę.

Wpisałem w uruchom: h:\i386\winnt32.exe /cmdcons / restart / i wpisałem w konsolę fixmbr.

Teraz mam normalny start, mam tylko do wybor Windows XP i konsolę

Chcę teraz usunąć wpis wyboru konsoli to mam wziąść Mój komputer>właściwości > zaawansowane> uruchamianie i odzyskiwanie> i wykreślić konsolę z Domyślnego systemu operac. ?
  • #7 7940657
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Tak, ale na Twoim miejscu bym tę konsolę zostawił - pliki umożliwiające jej użycie i tak są da dysku, a ta opcja bywa przydatna np. w sytuacji, gdy pod ręką nie ma płyty (choć nie jest to najważniejszy jej plus).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował Ubuntu 9.10 na pendrive, co spowodowało, że system Windows XP nie uruchamia się bez podłączonego pendrive'a. Problem wynika z nadpisania MBR (Master Boot Record) przez instalator Ubuntu. Aby przywrócić normalny rozruch XP, zaleca się użycie płyty instalacyjnej Windows XP i wykonanie polecenia "fixmbr" w konsoli odzyskiwania. Po wykonaniu tej operacji użytkownik uzyskał normalny start systemu, ale chciał usunąć wpis konsoli odzyskiwania z menu rozruchowego. Ostatecznie zasugerowano, aby pozostawić konsolę, ponieważ może być przydatna w przyszłości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA