logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obciążalność wyjścia analogowego napięciowego i prądowego

mav3rick 11 Kwi 2010 22:20 3311 4
REKLAMA
  • #1 7950158
    mav3rick
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Jak w temacie może mi ktoś udzielić informacji w jaki sposób określić max. obciążalność wyjścia analogowego napięciowego jak i prądowego ??..Mówiąc po chłopsku ile max. np. siłowników będę mógł "podpiąć" pod sterowanie tymże sygnałem.

Zdaje sobie sprawę że trzeba będzie spojrzeć z pewnością w DTR samego sterownika jak i siłownika. Na jakie wartości ew. patrzeć i w jaki sposób to obliczyć.

Mam też drugie pytanko.
    Na jaki konkretnie element wykonawczy siłownika jest podawane napięcie sterujące, np. 0..10V , w celu jego ciągłej regulacji i na jakiej zasadzie się to odbywa.

Z góry dziękuje za odpowiedzi ew. proszę o namiary na literaturę odnośnie tych tematów.
  • REKLAMA
  • #2 7951002
    Andylo
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Tak po chłopsku: wyjście prądowe ma obciążalność 0-20mA lub 4-20mA w zaleznosci od konfiguracji wyjścia. Działa to w pętli prądowej z urządzeniem sterowanym, a dokładniej z jego driverem. Analogicznie wyjście napięciowe, z tym, że wejście drivera ma dużą rezystancję wjejściową i dlatego sterowane jest napięciowo.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 7966733
    kruskal
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Wyjście prądowe.
    W tym przypadku wyjście np. ze sterownika PLC potrafi wymusić prąd niezależnie od liczby urządzeń sterownych np. wskaźników itp. (oczywiście w pewnych granicach). Z mojej praktyki wynika, że przy zasilaniu 24V rezystancja szeregowo podłączonych odbiorników może osiągać swobodnie do 400om.
    Przy dawniej stosowanym sygnale 0-5mA osiągałem bez problemu 1000-1500om. Rezystancja pojedynczego odbiornika może wynosić bardzo różnie. Spotyka się takie co mają 10om jak i 250om. Jak masz szczęście podłączysz szeregowo dwa i więcej. Jeśli pech - to tylko jeden. Dalej, jeśli masz pecha i chcesz podłączyć powiedzmy 5 wskaźników rozważ ustawienie wejść wskaźników i wyjścia sterownika standardzie 0-10V.

Co do sygnału napięciowego w siłownikach - proszę poczytać o prostych ustawnikach (pozycjonerach), potem o elektropneumatycznych.
  • REKLAMA
  • #4 7992530
    mav3rick
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dziekuje za odpowiedz..a czy moze kolega zna jakas dobra strone odnosnie zasady dzialani ustawnikow ?? ...szukam ale "wujek" google pokazuje jkaies bzdury.

I jeszcze pytanko jak obliczyć dopuszczalną (max) rezystancje onciążenia dla danego modulu ?

Wedug mnie to R=U/I = 10V/0,02A = 500om - wiec chyba max rezystancja powinna wynoisc 500 om , wiec zatem jesli mam silownik ktory ma impedancje 250 om , czyli w rzeczywistosci moge podlaczyc max 2 ??.a dlaczego nie wiecej przeciez im wieksza rewzystancja tym mniejszy prad ?? hmm nie nakrzyczcie na mnie ze pisze bzdury ew. ale prosze o odpowiedz i o naprowadzenie :>
  • #5 7996963
    kruskal
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Wydaje się, że kolega rozważa zadanie czysto teoretyczne.
    Po pierwsze elektrotechnika. Proponuje poczytać o źródłach prądowych idealnych i rzeczywistych. Po drugie - dokumentacja w języku polskim dowolnego pozycjonera oraz sterownika lub czegoś co nadaje prąd. To wszystko.

W mojej praktyce chyba nie miałem przypadku aby podłączyć więcej niż zestaw:
    źródło sygnału - wskaźnik, przetwornik, regulator, drugi wskaźnik lub rejestrator. Trzy urządzenia to i tak dużo.

Pozdrawiam i życzę miłej lektury.
REKLAMA