Mam obecnie Orange Freedom 1 Mb/s. Jaką opcję teoretycznie można wziąć na moich parametrach?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamterrade napisał:Dlaczego? Wystarczy, że coś sieje zakłócenia w dolnym zakresie częstotliwości. Wówczas możliwe, że odstęp sygnał/szum jest większy dla downstream niż dla upstream.(bo w te 16 dB nie wierzę).
margin nie jest żadną obiektywną miarą jakości łącza - w ogóle nie jest to snr łącza (czyli stosunek sygnału do szumu ), tylko
odstęp między sygnałem a szumem, jaki ruter uważa za niezbędny, żeby w czasie największego ruchu zapewnić dobrą jakość sygnału; margin jest przedmiotem negocjacji miedzy ruterem, a przekażnikiem, i zależy np od pory dnia, i kiedy ta negocjaja się odbyła - ruter żąda odpowiedniego margin na pdstwie złożonego algorytmu, w którym największą rolę odgrywa tłumienie linii (attenuation), szerokość pasma, stan tłumienia poszczególnych kanałów transmisji, sumaryczny poziom interferencji na linii, itp - jeśli dostał tak dobry margin, to może to oznaczać, że np negocjował w czasie najsłabszego ruchu (dlatego zaleca sie resetowanie ruterów w czasie największego ruchu - wtedy wynegocjują absolutnie nieprzekraczalny margin), albo ruch na linii w ogóle jest słaby, i interferencja niska - jeśli tak, mimo dużego tłumienia linii (za dużego na 6mb) być może 6mb chodziłoby bez problemówgrzegorz_j, chodziło o 512 kanałów częstotliwości do przesyłania sygnałów (każdy po 4khz), a nie o przepustowość łącza - czytaj chociaż uważnie, jeśli już nie chce ci się starannie pisać!
synchronizacja polega na tym, że dane przesyłane przez te kanały przychodza mniej wiecej równoczesnie, mimo, iż poszczególne kanały mają różne tłumienie, bo tłumienie silnie zależy od częstotliwości - synchronizacja zależy więc od mocy sygnału i od snr, czyli stosunku sygnału do szumu - jeśli ten stosunek jest niski (jak np 7,8db) to część sygnału przesyłana na niektórych kanałach może nie przyjść w wymaganym czasie, i wtedy modem\ruter ponawia żądanie przesłania pakietu - w sumie wiec synchronizacja zależy od parametrów łącza - tłumienia, snr, ruchu na łączu, bo interferencja innych sygnalów tez zaburza synchronizacje, itd, i sam modem niewiele może zrobić
mogę jeszcze, dla twojej wiadomości, dorzucić, że na poszczególnych kanałach mogą być przesyłane bardzo różne ilości bitów - od 1 do 15, co jeszcze bardziej komplikuje synchronizację, i że za wybór optymalnej ilości bitów dla każdego kanału odpowiedzialny jest przekażnik - w tym sensie jego sprawność też ma wpływ na właściwą synchronizację
oczywiście możliwe też, że modem\ruter nie radzi sobie ze "składaniem" nadchodzących pakietów, ale to mało prawdopodobne - jak napisałem snr margin jest niski, i to raczej wskazuje na winę łącza lub przekażnika (słaba moc sygnału)