logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Philips - zakłócenia obrazu i samodostrajanie się kanałów

Paweł(max) 17 Sty 2003 22:16 1812 10
REKLAMA
  • #1 83898
    Paweł(max)
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Telewizor jakby gubi częstotliwość, sam dostraja obraz (podczas szukania). Na większości programów wyraźnie widać jak w tle przebija inna stacja, czym to może być spowodowane i jak usunąć tą usterkę. Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję. (Oczywiście sprawdziłem odbiór u sąsiądów - jest ok).
  • REKLAMA
  • #2 83903
    Michał2
    Poziom 26  
    Ocena: 7
    Byłeś ze swoim tv u sąsiadów , czy tylko spojrzałeś na ich ekran ?
  • REKLAMA
  • #3 83930
    wladek
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    Antena.
  • REKLAMA
  • #4 83934
    Paweł(max)
    Poziom 12  
    Tylko patrzyłem na ich ekran
  • #5 83937
    Michał2
    Poziom 26  
    Ocena: 7
    tak sobie właśnie pomyślałem - na 10 usterek tego rodzaju , 9 to wina instalacji w mieszkaniu . Chciałem tu wkleić ładny uśmiech , ale nie wiem jak ... :oops: teraz już wiem - często za głęboko myślę. Co do TV - sprawdż więc jak już wyżej piszą wszystkie kable
  • #6 85112
    Paweł(max)
    Poziom 12  
    michał 2 - to nie jest wina instalacji, chodziłem do znajomych z moim tv rezultat taki sam jak u mnie więc to jest przypadek 1/10 :) ale dzieki za zainteresowanie
  • #7 85134
    Sylwester
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    napisz jaki model tego TV i ile mniej więcej ma latek , coś tu "pachnie " usterką układu p.cz , czy ktoś już zaglądał do środka tego philips-a ?? najprawdopodobniej odstrojona jest jedna z cewek p.cz albo za duże wzmocnienie tego układu - czasem trzeba przelutować cały układ p.cz ( to zależy głównie od wieku telewizorka )...Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #8 85429
    Paweł(max)
    Poziom 12  
    Model: 21PT1532/58 i ma około 6-7 lat. Co do tej usterki to jeszcze nikt nie zaglądał do środka, ale ogólnie już go rozkręcałem.
  • #9 85431
    DAREK C
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    może to od głowicy lub coś z pośrednią???
  • #10 85655
    Piotr5906
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Miałem podobny przypadek z tym że przy wyższych kanałach- kanały 40 i wyżej nakładały się nawet trzy stacje na siebie, w moim przypadku winna była głowica a dokładnie jeden z warikapów.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips model 21PT1532/58, mający około 6-7 lat, wykazuje problemy z zakłóceniami obrazu i samodostrajaniem kanałów, objawiające się nakładaniem się sygnałów innych stacji. Problem nie wynika z instalacji antenowej, co potwierdzono testami u znajomych z tym samym odbiornikiem. Podejrzewa się usterkę układu pośredniej częstotliwości (p.cz), możliwe jest odstrojone lub uszkodzone cewki p.cz, zbyt duże wzmocnienie układu lub uszkodzenie głowicy, w tym elementów takich jak warikapy. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualne przelutowanie układu p.cz. Telewizor oparty jest na chassis L 6.1, do którego schematy dostępne są na forach technicznych, co może pomóc w diagnozie i naprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA