logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cross 125cm3 - szarpanie i ślizganie sprzęgła, jak naprawić?

Centek15 14 Kwi 2010 21:20 3362 1
REKLAMA
  • #1 7961846
    Centek15
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam :)
    Od jakiegoś czasu zauważyłem, że przy wrzucaniu pierwszego biegu motor mocno szarpie (kiedyś szarpał lżej).
    Dziś postanowiłem to sprawdzić. Podniosłem tylne koło, wcisnąłem sprzęgło, wrzuciłem jedynkę no i stało się - koło cały czas się kręciło pomimo, że naciskałem sprzęgło. Spróbowałem je trochę naciągnąć ale to nic nie dało. Oczywiście kiedy sam zatrzymam koło to motor nie schodzi z obrotów i chodzi normalnie.
    Słyszałem, że przez to może się spalić sprzęgło, albo coś uszkodzić? czy to prawda? Jak można to naprawić?? Próbowałem już odpalać z popychu z 1 i z 2 ale to nic nie dało a podobno taka metoda odkleja tarcze...

PS: testy robiłem na rozgrzanym silniku, oleju silnikowego używam VALVOLINE motorcycle 10W40.

Info dodatkowe:
    PS2: Dodam, że zawsze kiedy silnik jest zimny to muszę całkowicie poluzować linkę sprzęgła, ponieważ motor nie chce mi odpalać (sprzęgło ślizga się jakbym cały czas miał je wciśnięte). Dodam także, że czasami (BARDZO RZADKO) wyskakuje mi drugi bieg jak mocno dodam gazu po jego wrzuceniu. Zdarza się to jakoś raz na dwa, trzy dni.
  • REKLAMA
  • #2 7963168
    spirytusik84
    Poziom 23  
    Ocena: 131
    Kolego te sprzęgła są bardzo precyzyjne przyczyn może być wiele zużyte przekładki zużyte sprężyny a nawet wystarczy że tarczki są przypalone to mimo odpowiedniej grubości takie rzeczy mogą się dziać nikt wróżką nie jest jak nie rozkręcisz i nie sprawdzisz to się nie dowiesz.
REKLAMA