logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dane techniczne końcówek mocy SVI, RSN i SI w Technics, Panasonic, Rotel, Sharp

MBB 16 Sie 2004 08:19 4754 15
REKLAMA
  • #1 796045
    MBB
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Witam
    Poszukuję wszelkich danych o końcówkach mocy SVI i RSN stosowanych w końcówkach mocy Technics i Panasonic oraz SI Sankena z Roteli i Sharpa. Dostępne czasem schematy blokowe nic nie mówią, nie ma parametrów elektrycznych ani akustycznych. Serwisy Technicsa i sprzedawcy części mówia tylko że nikt ich nie podrabia, kosztują kilkaset złotych i brak kart katalogowych.
    Marek WS503
  • REKLAMA
  • #2 796100
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Przyłączam sie do pytania.Samego mnie ciekawią żeczywiste parametry tych hybrydek.
  • #3 796970
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Kurcze widzę, ze wszyscy szukamy i znaleźć nie mozemy :/ czy schematy tych koncówek są az tak niedostępne??
  • #4 797073
    ALTON
    Poziom 38  
    Jedynie można podpatrzeć w serwisówkach np wzmacniaczy technicsa ale to nie to.....nam chodzi tez o :!: "prawdziwe" :!: dane techniczne :)
  • #5 797098
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    ALTON a mozesz powiedziec skąd takie serwisówki mozna wziąść?? bo ja nie moge nigdzie znaleźć. Moze gdzies na necie - nie wiem ??
  • REKLAMA
  • #6 797455
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Serwisówkę do swoich Technicsów SA-DX940 kupiłem w
    http://www.schematy.pl/katalog.html
    Niestety, nawet z serwisówką i jednym całkowicie sprawnym receiverem, nie udało mi sie zdiagnozować tego zepsutego.
    Wszystko wskazuje, że zepsute są oba klocki - RSN 313 H25P -dwukanałowy i RSN 310 R36P - trójkanałowy.
    Procesor też zabity - próbowałem ze sprawnym blokiem.
    RSNy są w środku narysowane bardzo symbolicznie - nie udało mi się zgadnąć, jak tam działa Class H+, nie mam nawet pewności, czy połączenia z procesorem to są wyjścia czy wejścia.
    Parę miesięcy szukałem "głębszych" informacji - nie trafiłem.
    Aby tym zepsutym nie uszkodzić sprawnego, dałem sobie spokój, wyniosłem śliczny złom do piwnicy.
    Wmak
  • REKLAMA
  • #7 797681
    MBB
    Poziom 18  
    Witam ponownie
    Przedmówcy mają rację, posiadanie serwisówki niewiele wnosi do wiedzy o tych układach. Schemat blokowy układu z uproszczoną strukturą jest dobry na wykłady z elektroniki ale nie nadaje się do serwisu. Zastanawiajaca polityka koncernu Matsushita w zakresie sprzetu powszechnego użytku-żadnych not katalogowych, parametrów. Może odezwie sie ktoś z autoryzowanego serwisu (choć watpię bo jeśli nawet ma wiadomości o których mówimy to przecież żyje z tej wiedzy). Nieliczni sprzedawcy wykorzystują brak wiedzy i aplikacji i próbują opowiadać niestworzone rzeczy np. o zamiennikach SVI na RSN itd. Nie mogąc zweryfikować tych informacji z częścią sprzętu można iść tak jak przedmówca - do piwnicy. A przecież to nie są scalaki z sprzętu kosmicznego ani wojskowego żeby tak je utajniać.
    Marek WS503
  • #8 797790
    ALTON
    Poziom 38  
    Ja przypuszczam że to bedą normalne ukłądy STK pod innymi nazwami.Nawet wyglądają tak samo...wystarczy popatrzeć.Naprawiałem ostatnio Panasonica Bardzo żadki model w polsce :!: z otwieranym wyświetlaczem ciekłokrystalicznym itd-taki duuuuuży jamnik.W środku siedzą 2 wzmacniacze jeden do wysokich tonów drugi do niskich co najciekawsza na kościach XRA5414 myśle to juz koniec :( patrze a to najzwyklejszy BA5414 :). Apropo: niestety nasz kochany technics ubzdurał se że jego sprzęt to już kosmos możliwości i nie daje nic co by np mogło pomóc w naprawie.Totalny bezsęs i jedynie ich z karcić za to :!:.
  • #9 797982
    MBB
    Poziom 18  
    Witam
    Niestety nie sa to zwykłe STK pod inną nazwą. Opisany przypadek niestety nie stosuje sie do układów hybrydowych które są jak pisałem ,,wynalazkiem'' wysokiej klasy.
    Marek WS503
  • #10 798967
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 435
    Firma rohm robi dla sharpa scalaki ozn xra zamiast ba ,a rsn sa niepowtarzalne
  • #11 1057400
    ucekr
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Widze tutaj ludzi wiedzących coś wiecej ..
    Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z szanownych elektrodowiczów ma informacje co do zamienników STK 2139 ????
    Wiem że to nie w temacie tego postu ale szukałem już chyba wszedzie
    Pozdrwaiam
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #12 1058840
    MBB
    Poziom 18  
    Witam
    Ten układ to STK starej serii, nie słyszałem o odpowiednikach i chyba będzie trudno go dostać ale próbuj.,
    Marek WS503
  • #13 1393026
    marosik
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam!!!
    Mialem podobny problem (w sumie to nadal mam) Zamiennikow do tych wspanialych SVI nie ma na rynku. Ceny sa super... Srednio kosztuja wiecej niz caly uzywany sprzet kupiony np na allegro :(
    Na elektrodzie widzialem gdzies dobra rade jak sie pozbyc tego scalaka ze stopnia mocy w technics'ie. Wystarczy wstawic pare tranzystorow TOSHIB'Y i wszystko bedzie smigac :)
    Ps ja mam SVI 4004
  • #15 1533947
    cdkaz
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Może coś takiego się przyda.Prymitywne aplikacje SVI.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • SVI.rar (454.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1546762
    Patyk
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Za RSN'y też można tranzystory podstawić??Chyba zbyt piękne żeby było prawdziwe...RSN3306 ma ktoś jakieś info na jego temat??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania szczegółowych danych technicznych końcówek mocy hybrydowych SVI i RSN stosowanych w urządzeniach marek Technics, Panasonic, Rotel i Sharp, a także układów SI Sankena. Użytkownicy potwierdzają, że dostępne schematy blokowe i serwisówki nie zawierają pełnych parametrów elektrycznych ani akustycznych tych układów. Serwisy i sprzedawcy części nie udostępniają kart katalogowych, a ceny oryginalnych elementów są wysokie. Układy RSN i SVI są rzadkie i unikalne, nie są prostymi zamiennikami popularnych układów STK, choć ich wygląd może być podobny. Firma Rohm produkuje scalaki oznaczone jako XRA dla Sharpa, natomiast RSN są specyficzne i niepowtarzalne. W niektórych przypadkach użytkownicy proponują zastąpienie tych hybryd tranzystorami dyskretnymi, np. tranzystorami Toshiba, co może być skuteczne, ale wymaga wiedzy i doświadczenia. Poszukiwane są także informacje o zamiennikach STK 2139 i aplikacjach do układów SVI i STK, jednak dostępność i dokumentacja są ograniczone. Ogólnie panuje opinia, że polityka producentów (np. Matsushita) utrudnia dostęp do pełnych danych technicznych tych końcówek mocy, co komplikuje serwis i naprawę sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA