logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wycentrować cewkę w GDN 20/40 po przebiciu membrany?

matunio21 19 Kwi 2010 13:21 3142 4
REKLAMA
  • #1 7978910
    matunio21
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam. miałem wymienić tylko zawieszenie górne, ale przebiłem membranę ;/ i mam pytanie. wycentrowałem cewkę blaszkami z puszki po pepsi :) i jest sztywne, tzn. ze nie chodzi w górę i w dół. czy może tak zostać do klejenia? bo papierem za cholerę nie mogę wycentrować tzn. wsadzić go dobrze :).
    Foto:
    Jak wycentrować cewkę w GDN 20/40 po przebiciu membrany?[/img]

Dodano po 1 [minuty]:

poprawka : chodzi ale ciężko.
  • REKLAMA
  • #2 7978938
    Książe Radziwił
    Poziom 21  
    Ocena: 40
    Czy ty jesteś niepoważny ? Tak jak w przypadku wymiany zawieszenia górnego używa się do tego papieru , puszka do pepsi to aluminium z którego opiłki lub ostre krawędzie mogą zniszczyć głośnik.
  • REKLAMA
  • #3 7978950
    matunio21
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    a gdzieś czytałem ze inni tak robią, tzn tak centrują i dobrze jest. nawet gdzieś na forum widzę.

czyli co? wkładać ten papier?

Dodano po 47 [minuty]:

dobra z tym sobie poradziłem. nie zniszczyłem cewki, patrzyłem i opór dalej jest 8 ohm. ale jak usunąć z niej pozostałości po kleju z membrany? tzn. żeby nie na ciepło. czy da się jakiś odciąć?
  • REKLAMA
  • #4 7980229
    vipmatrix7
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Papier jest równy z każdej strony a te kawałki puszki chociaż sztywno to wcale nie musi byc równo. Wkładaj papier. Co do kleju to ja założyłem małego freza czy jak to tam się nazywa na wkrętarkę i lekko przypiłowałem. Niestety nie do końca. Tylko na tyle żeby cewka wystawała lekko ponad otwór w nowej membranie aby klej złapał od zewnątrz - od góry. Inni robili to też lutownicą ale nie próbowałem
  • #5 7982210
    earphones
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    z czyms takim sie jeszcze nie spotkalem ;D
    Przed wycentrowaniem zawieszenia wpierw czyscisz wokol cewki papierkiem na ktory nakleic trzeba kawalek tasmy dwustronnej tak zeby klejem byla na zewnatrz i czyscisz otwor wokol cewki az do momentu , gdy tasma bedzie czysta. zwykle do zestawu naprawczego dodaja dystanse do centrowania a jesli ich nie masz najlepiej uzyc kartki z bloku technicznego , powycinac 6-8 prostokatow rwnych i zakladac tak jak sie kolo przykreca w samochodzi na skos i potem reszta.
REKLAMA