Witam!
Potrzebuje pomocy w napisaniu programu który bedzie obliczał całkę dowolnego wielomianu wczytanego z klawiatury i na koniec jeszcze ma rysować jego wykres. Nie potrafie programować, i bardzo przydała by mi się pomoc nie oczekuję gotowego programu ale jakieś naprowadzenie, odpowiedz na ewentualne pytania. Bardzo mi na tym zależy.
A więc tak:
Napisałam już część w której program sie pyta o stopień wielomianu, a następnie o współczynniki przy każdym wyrazie:
mógł by mnie ktoś naprowadzić, pomóc co mam zrobić żeby ten program mi najpierw pokazywał tą całkę a później ją liczył. Ja nie mam pomysłu co tu użyć. BBardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
Potrzebuje pomocy w napisaniu programu który bedzie obliczał całkę dowolnego wielomianu wczytanego z klawiatury i na koniec jeszcze ma rysować jego wykres. Nie potrafie programować, i bardzo przydała by mi się pomoc nie oczekuję gotowego programu ale jakieś naprowadzenie, odpowiedz na ewentualne pytania. Bardzo mi na tym zależy.
A więc tak:
Napisałam już część w której program sie pyta o stopień wielomianu, a następnie o współczynniki przy każdym wyrazie:
#include <stdio.h>
#include <math.h>
float mfun(float x);
int main ()
{
const int NMAX=100;
int st, i;
float a, b, N, abc[NMAX];
printf("Podaj stopień wielomianu:\n", NMAX );
scanf ("%d", &st);
for (i=0; i<stopien; i++)
{
printf("Podaj współczynnik przy %d wyrazie (od wyrazu z największym wspilczynnikiem do najmniejszego)", i);
scanf("%f", &abc[i]);
}
return 0;
}mógł by mnie ktoś naprowadzić, pomóc co mam zrobić żeby ten program mi najpierw pokazywał tą całkę a później ją liczył. Ja nie mam pomysłu co tu użyć. BBardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam