logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 6710s - brak ładowania po naprawie przewodu zasilającego, możliwy uszkodzony układ

tomek_byd 24 Kwi 2010 16:22 3057 0
  • #1 7998541
    tomek_byd
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Komputer był podłączony do zasilacza w momencie gdy pies przegryzł przewód zasilający od strony DC. Zlutowałem wszystkie 3 żyły i na zewnętrznej stronie wtyczki była masa, na wewnętrznej +20V(w dużym przybliżeniu bo dysponowałem bardzo słabym miernikiem), na bolcu było około +15V. Sądziłem, że wszystko jest ok więc podłączyłem go do komputera jednak brak reakcji. Bateria jest niestety w fatalnym stanie więc zero reakcji. Od innego komputera wziąłem baterie podróżną 12-cell i komputer na niej ruszył. Wziąłem od tego drugiego (też 6710s) zasilacz który na pewno z tym drugim działał i niestety otrzymałem komunikat "Smart AC adapter power output is too low for this computer". Czy jakiś układ zasilający uszkodził się w tym pierwszym komputerze? Czy są jakieś bezpieczniki które da się wymienić na płycie?

[2010-04-25]
    Znalazłem informację, że może to być układ LM393 więc rozebrałem komputer i zamieszczam poniżej zdjęcie tego układu. Nie widać jakiegoś drastycznego uszkodzenia choć na dolnym napisie, na literze K widać wybrzuszenie ciemne jak by coś bardzo punktowo się przypaliło. Czy to może być awarią, czy to taka uroda tego układu?
    HP 6710s - brak ładowania po naprawie przewodu zasilającego, możliwy uszkodzony układ

[2010-05-10]
    Dla osób które mają podobny problem.
    W końcu dostałem części z Allegro i znalazłem czas na wlutowanie LM393. Niestety dysponowałem lutownicą z małą kontrola temperatury oraz dużym grotem i doprowadziłem do uszkodzenia ścieżek. Osobą które nie miały do czynienia z SMD takich rozmiarów radzę zwrócić się do kogoś znajomego kto pomoże. Na szczęście udało mi się odwzorować dwie uszkodzone ścieżki cieniutkimi drucikami i wszystko zadziałało. Nawet zasilacz nie uległ awarii i po naprawieniu kabla zadziałał. Cały koszt to 8 zł wysyłka i 0,50zł za element, oczywiście zamówiłem 4 na zapas przy takiej cenie wysyłki.
    Co do samego dostania się do płyty głównej to w Internecie krążą serwisowe instrukcje "HP Compaq 6715b and 6715s Notebook PC and HP Compaq 6710b and 6710s Notebook PC Maintenance and Service Guide". Nie wiem czy dokument jest legalnie dostępny więc nie zamieszczam linku choć wydaje mi się, że każdy ma prawo dostać instrukcję serwisową do sprzętu za który już zapłacił i to nie mało. Polecam skorzystanie z takiej instrukcji bo wtedy zachowa się kolejne etapy, nie rozkręci się za dużo i nie okaże się na koniec, że jest sterta śrubek i nie wiadomo gdzie która ma trafić.
    Na koniec dziękuję osobą które na PW potwierdzały mi awarię LM393.
REKLAMA