logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czytnik pastylek DS1990A-> trzy krótkie pytania

Kminek 17 Sie 2004 21:49 5555 7
REKLAMA
  • #1 799152
    Kminek
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Cześć wszystkim!

1. W jaki sposób można zbudować czytnik (chodzi o ten modół z dwukolorową diodą) pastylek dallasa DS1990. Słyszłem gdzieś żę jako czytnik wystarczą dwie blaszki jedna podłączona do masy a druga podciągnięta do plusa przez rezystor i do procka za pomocą 1wire. Czy takie coś będzie działać? Bo jeżeli to są w sumie tylko dwie blaszki i diodka za 50 groszy to dlaczego cały moduł kosztyje coś około 30 złotych!?

2. Jaka jest różnica miedzy DS1990 a DS1990A mam nadzieje że żadna a nie tak jak w przypadku termometró DS1820 i DS18B20 gdzie różnice były duże.

3. W orginalnym czytniku pastylek występuje pięć przewodów różnego koloru czy ktoś wie co który oznacz?

Z góry wielkie dzięki
  • REKLAMA
  • #2 799241
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Oczywiści dla podłączenia mgistrali 1-wire potrzebne Ci są dwa przewody, jeden masa a drugi pociągnięty rezystor do +5V. Całe sterowanie robisz na jakimśprocku plus ewentualnie jakiś wyświetlacz. Osobiście tych pastylek jeszcze nie stosowałem ale różnice powinny być opisane nocie katalogowej.
  • REKLAMA
  • #3 799277
    spektra
    Poziom 18  
    Ocena: 60
    Trzy przewody do obsługi LED-ow, masa i dane. To pięć przewodów.

Pozdrawiam
  • #4 799307
    etedio
    Poziom 24  
    Ocena: 13
    całkiem wystarczy blaszka, a fabryczny układ ma taką zaletę, że jest bardziej elegancki :wink:

jak chcesz wiedzieć który przewód do czego to po prostu sprawdź omomierzem, który do którego styku idzie, a jak nie masz czytnika, to i nie musisz wiedzieć :wink:
  • #5 799516
    ArteXL
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Witam, wejdź na stronę Dallas-a, tam znajdziesz wszystko czego potrzebujesz.

Pozdrawiam
    ArteXL
  • REKLAMA
  • #6 799702
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Witam

Również pracuję nad czytnikiem do DS1990. Chcę go wykorzystać jako immobilajzer do zabezpieczenia samochodu (np. odcięcie zapłonu). Jako sample zamówiłem w DALLAS'ie (nie w Microchip'ie jak twierdził przedmówca) DS1996 - oprócz unikalnego numeru posiada również 64kb pamięci NVSRAM. Ale niestety nie nauczyłem się go jeszcze obsługiwać - narazie pozostaję na etapie prób zczytania unikalnego numeru seryjnego.
    Mam siakieś źródła do obsługi 1Wire pod '51 ale mam problemy ze skompilowaniem co niektórych kawałków :( .
    Jako uchwytu do pastylki wykorzystuję podstawke pod baterię z płyty głównej :wink: .

:sm19:
  • REKLAMA
  • #7 815317
    irc
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Taki czytnik kosztuje 17zł (cena znośna) w www.propox.com (wchodźcie na starą stronkę, widzę że u mnie dzisiaj nie działa) . Kody w C na AVR są na stronce wydawnictwa BTC www.btc.pl (książka "Mikrokontrolery AVR w praktyce"). Za zrobiłem zczytywanie serial number i family code oraz CRC na AT90S8515 i działa. Problem mam trochę z zczytywaniem danych z kostki DS2438 (temperatura, prąd i napięcie). Ma może ktoś jakieś przykłady posyłania komend do ROM i Memory ? Pozdrowienia !!! 8)
  • #8 817146
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Osobiście wolałbym coś w ASM. "C" zupełnie nie znam , a korzystać z gotowego HEX'a nie bardzo mi się uśmiecha.

:sm19:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy czytnika pastylek Dallas DS1990A z wykorzystaniem magistrali 1-Wire. Do podłączenia wystarczą dwa przewody: masa oraz linia danych podciągnięta rezystorem do +5V, sterowana przez mikrokontroler. Fabryczne moduły czytników zawierają dodatkowo diody LED i więcej przewodów (pięć), które służą do obsługi sygnalizacji świetlnej oraz zasilania. Różnica między DS1990 a DS1990A jest minimalna i powinna być opisana w dokumentacji producenta. Wskazano, że do identyfikacji funkcji poszczególnych przewodów można użyć omomierza. Wspomniano także o zastosowaniu pastylek DS1996 z pamięcią NVSRAM jako immobilizera samochodowego. Dostępne są przykładowe kody w języku C dla mikrokontrolerów AVR do odczytu numeru seryjnego i CRC, choć niektórzy preferują programowanie w asemblerze. Źródła i dokumentację można znaleźć na stronie producenta Dallas Semiconductor.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA