logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVB-T Mikstat: Czy zwykła antena wystarczy do odbioru cyfrowej telewizji?

ascorp 25 Kwi 2010 18:23 7384 4
REKLAMA
  • #1 8002242
    ascorp
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    31.03.2010r. miało ruszyć nadawanie cyfrowej naziemnej telewizji z Mikstatu, czy ktoś ma więcej szczegółów ? Czy do tego wystarczy zwykła antena od analogowej TV ? Czytałem na forum gdzieś że jak jest blisko nadajnik to nawet na druciku odbiera, więc czy trzeba kierować taką antenę na Mikstat ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8002564
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

Jak widać na stronie właściciela nadajników f-my Emitel nic nie piszą aby była już TV-Cyfrowa.
    http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.aspx?obiekt=DODR_W1D

ascorp napisał :
    Cytat:
    Czy do tego wystarczy zwykła antena od analogowej TV

Oczywiście, że tak. Nic nie musisz zmieniać. :D

Cytat:
    Czytałem na forum gdzieś że jak jest blisko nadajnik to nawet na druciku odbiera, więc czy trzeba kierować taką antenę na Mikstat ?

Do nadajnika masz około 20km. To wcale nie jest "tak blisko".
    Antenę skieruj na maszt a nic złego się nie stanie.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 8004603
    ascorp
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    To jeżeli mam taką zwykłą siatkową antene skierowaną na wrocek, to powinna odebrać tak jak jest też ten sygnał cyfrowy z mikstatu, czy trzeba było by ją przestawić?

Pytam o to bo u mnie nie tak łatwo obrócić te antene

Mam TV LG Plazme, przestawiam na strojenie z DVB i na żadym kanale nic nie ma (brak sygnału)
  • REKLAMA
  • #4 8004973
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Po pierwsze kompetentny kolega chyba wyjaśnił jak wygląda sprawa nadawania, czyli brak. Co chciałbyś odbrać przy braku nadawania. Po drugie nic nie napisałeś, czy twój odbiornik potrafi odbierać mpeg4, które w Polsce jest obowiązującym standardem.
    I wreszcie jak sobie popatrzałem na mapę (i ty mieszkasz w Ostrowie Wielkopolskim) to wygląda, że w stosunku do Wrocławia ten nadajnik masz pod kątem ok 90 stopni.
  • #5 8412332
    preeem
    Poziom 2  
    Dzisiaj dzwoniłem do firmy Emitel. Nadajnik w Mikstacie będzie włączony jako nadawanie sygnału cyfrowego, ale dopiero jak sygnał analogowy zostanie wyłączony, a stanie się to dopiero w 2014 roku. Tak zostałem poinformowany.
REKLAMA