logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP nie uruchamia się, pojawia się niebieski ekran błędu. Co robić?

SKRZYNIA 18 Sie 2004 17:05 1135 5
REKLAMA
  • #1 800569
    SKRZYNIA
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    witam!!! nie ejstem bardzo dobry z kompow wiec prosze o zrozumienie i dokladne wslazlowki
    nie chce wystartowac windows-wyskakuje tylko windows proffesional to logo a po chwili caly niebieski obraz i cos takiego
    channel hard disk status size(mb) mode
    primery master c:ST315329A single disk 14594 UDMA4 a potem ponownie niebieski obraz i cos takiego
    ....pojawia sie problem i system windows zostal zamkniety aby zapobiec uszkodzen komputera i potem sparawdz dysk

Dysk jest dobry bo sprawdzalem CZYZBY PADL WINDOWS?????
  • REKLAMA
  • #2 800655
    muwie
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    sprawdz czy w biosie ci wykrywa dysk.
    jak masz mozliwosc to sprawdz czy na drugim kompie wystartuje.
  • REKLAMA
  • #3 800702
    SKRZYNIA
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    dziekuje za zainteresowanie ale gdzie mam szukac dokladnie w biosie co ma pisac??????/-ja wpinalem ten dysk do drugiego kompa jako slave i windows wykryl go normalnie -chodzi ci o to zebym wyciagnal z drugiego kompa dysk a ten wpial jako MASTER????
    pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #4 802037
    muwie
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    to wepni go jako slave. a z tym biosem chodzilo mi tylko czy wykrywa,czyli jak wlanczasz kompa to pojawia ci sie czarny ekran i tam sa jakies bzdety napisane(logo biosu i firma, predkosc procesora, a gdzies posrodku w oddzielnych linijkach wykrywa ci poszczegolne napedy i dyski). a moze ty jakos zle wpioles tasme do dysku(za lekko).sprawdz na innych tasmach czy chodzi(u mnie np.dysk nie chcial chodzic jak byl na tasmie razem z dvd)
  • REKLAMA
  • #5 818093
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2244
    Najprawdopodobniej system się wysypał jeśli ten dysk nie był z innego kompa (bo takie przeniesienie się nie uda) to na 99% tak jest - spróbuj konsoli odzyskiwania systemu w XP może coś pomoże :?:
  • #6 818718
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Jak widzę masz do dyspozycji drugi komp.Ustaw swój dysk jako master(zworką na dysku),wypnij HDD z drugiego kompa i włącz swój.System powinien wystartować.Jeżeli stanie się to samo co na twoim kompie, to sypnął ci się system.Wtedy spowrotem ustaw go na slave,podłącz oba dyski,wystartuj system,sprawdż scandiskiem swój HDD.Jezeli scandisk nic nie wykryje to czeka cię reinstalka systemu.Jeżeli wykryje bad sektory w obszarze MBR to dysk uszkodzony bezpowrotnie.MBR to pierwsze 512 bajty dysku.
REKLAMA