logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop HP - Blue Screen przy instalacji systemu, problem z dyskiem twardym?

Sarrak 29 Kwi 2010 00:53 2257 7
REKLAMA
  • #1 8015231
    Sarrak
    Poziom 10  
    Na początku myślałem że to wirusy. Po zresetowaniu systemu laptop normalnie uruchamiał się - tylko przez 10-15 min widoczna była ikonka klapsydry i nic nie można było na nim w tym czasie zrobic. Dopiero po kilkunastu minutach można było bezproblemowo korzystac z laptopa. Po hibernacji takiego problemu nie ma.

Myślałem, że to czas na reinstalację systemu. Jednak przy próbie wgrania nowego systemu z płytki po etapie wgrania plików instalacyjnych pojawiał mi się blue screen - zawsze w tym samym momencie. Zarówno jak próbowałem to zrobic z płytki firmowej HP jak i oryginalnej XP home edition - niebieski ekran :/

Znajomy polecił mi sprawdzenie dysków programem MHDD 4.6. Jednak po odpaleniu płytki program nie wykrywał mi dysku. Dla pewności odpaliłem ten sam program na stacjonarnym kompie i tam wszystkie dyski były widoczne.

Kolega podejrzewa albo padnięty dysk twardy albo kontrolery. Dajcie proszę znac czy można jeszcze coś zrobic na etapie softu czy muszę wymienic dysk twardy.

Z góry serdeczne dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8015309
    $Przemek$
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Odpal narzędzie diagnostyczne od dysków, które masz wbudowane w BIOS.
    Wtedy sprawdzisz czy winny jest HDD.
  • REKLAMA
  • #3 8016056
    key
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Cześć,
    Dokładnie jak wspomniał kolega powyżej - na początek przeskanuj narzędziem w biosie lub nawet systemowym checkdisk'iem w trybie awaryjnym, jeśli się uda.
  • REKLAMA
  • #4 8016722
    Sarrak
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc.

Dzisiaj przeprowadziłem scan programem wbudowanym w BIOS.
    Ponad 200GB sprawdzał mi około 2 godzin. Wszystkie etapy "PASSED"
    Nie widziałem, żadnych błędów.

Niestety, komputer odpala się tak samo - czyli mam pełny dostęp do niego dopiero po około 15 minutach. Może to istotne - dopiero jak usłyszę dźwięk "uruchamiania Windows" mam dostęp do laptopa.

Macie może jakieś pomysły? Bardzo potrzebuję tego laptopa i boję się , że zaraz mi się rozkraczy.

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #5 8017003
    kbrygola
    Poziom 10  
    Sarrak napisał:
    Jednak przy próbie wgrania nowego systemu z płytki po etapie wgrania plików instalacyjnych pojawiał mi się blue screen - zawsze w tym samym momencie. Zarówno jak próbowałem to zrobic z płytki firmowej HP jak i oryginalnej XP home edition - niebieski ekran :/

Proszę spróbować odczytać i podać nr błędu wyświetlany w czasie BSOD może to pomóc w diagnozie.
  • #6 8017577
    $Przemek$
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Dla testu zrobiłbym jeszcze tak:
    - w BIOSie przestawił opcje AHCI na IDE(bądź SATA Native - Disable)
    - spróbował jeszcze raz zainstalować system z płyty od HP.
  • Pomocny post
    #7 8018247
    foldback
    Poziom 29  
    Ocena: 97
    Podaj dokładny model laptopa. Zmień tryb pracy dysku w biosie, sprawdź dysk na zewnętrznym stacjonarnym komputerze. Możliwe, że masz uszkodzoną płytę główną dokładnie mostek południowy do reballingu (ale to zależy od modelu laptopa). Uruchom jakąś dystrybucję systemu z płyty np. MiniXp lub LiveCD i przetestuj laptopa np. orthosem, odczytaj temperatury.
  • #8 8019072
    Sarrak
    Poziom 10  
    Mam HP serii 6735s, z procesorem AMD Turion.

Wczoraj w BIOS'ie przetestowałem kompa na wszystkim możliwe sposoby. Zaryzykowałem i uruchomiłem HP Recovery od strony BIOS'a (z płytki zawsze otrzymywałem blue screen). Przywróciłem fabryczny obraz dysków twardych. Chyba to jednak nie Hardware - no.. mam taką nadzieję.

Jak na razie wszystko OK - gdyby nie to, że zainstalowała mi się VISTA :) - ale lepsze to niż źle działający XP. Jestem po ściągnięciu wszystkich aktualizacji systemowych i laptop działa bez zarzutów.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam,

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem HP 6735s, który objawiał się niebieskim ekranem (BSOD) podczas instalacji systemu operacyjnego oraz długim czasem uruchamiania. Po przeprowadzeniu diagnostyki dysku w BIOSie, która wykazała brak błędów, użytkownik zainstalował system z płyty HP Recovery, co poprawiło działanie laptopa, mimo że zainstalował się system Vista zamiast XP. Użytkownicy forum sugerowali różne metody diagnostyki, w tym zmianę ustawień AHCI w BIOSie, sprawdzenie błędów BSOD oraz testowanie dysku na innym komputerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA