logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć zasilacz przed napięciem z zewnątrz?

jareq00 01 Maj 2010 19:08 2444 9
REKLAMA
  • #1 8023922
    jareq00
    Poziom 11  
    Witam. Zbudowałem układ generatora wysokiego napięcia. Podłączyłem go pod słynny zasilacz z electronics-labu. Chciałem zobaczyć, czy będzie widać iskrę na wyjściu szokera, więc zbliżyłem kabelki i iskra poszła, problem w tym, iż coś stało się z wyświetlaczem, bo zamiast napięcia i prądu pokazały się różne znaki, które "pływały" w lewą stronę. Od razu wyłączyłem zasilacz. Po włączeniu na szczęście wszystko jest OK.
    Pytanie: Dlaczego zasilacz z wszelkimi zabezpieczeniami nie ma zabezpieczenia przed czymś takim? Jak się przed tym zabezpieczyć? Czy dioda na wyjście to rozwiązanie?
    Co zrobić, aby napięcie przy zwarciu szokera nie cofało się do wejścia?
  • REKLAMA
  • #2 8024508
    Fajdros
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Spróbuj zasilić przez diodę szeregowo. Drugie pytanie, czy czasem nie "strzeliłeś" w coś innego, do masy albo gdzieś w układ. Zasilacz to niema na wyjściu zabezpieczeń. Tranzystor T2 IRF840 powinien być właśnie taki, bo on ma diodę zabezpieczającą, inny może się uszkodzić, albo trzeba dodać taką diodę. Wysokie napięcie jest "szkudne" widziałem jak gość "uśpił" pilota strzelając w śrubkę pilota TV z piezo od zapalniczki. Ktoś czymś takim popsuł miernik.

Zobacz tu: http://www3.telus.net/chemelec/Projects/Projects.htm
    Są tam takie "pastuchy z cewek od auta, podobne do Twojego układu, tylko kopa mają dużego. Obudowę cewki trzeba połączyć z masą. W transformatorze można by też jakoś pokombinować.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 8024539
    jareq00
    Poziom 11  
    Teraz tylko jaka ta dioda ma być? A ten pastuch, to który układ?
  • #4 8025297
    Fajdros
    Poziom 14  
    Dioda to może być 1N4007 lub podobna. Ciekawi mnie czy sprawdzałeś sam zasilacz. Zwierając wyjście i puszczając, zasilacze mogą dawać impuls, taką szpilę i procesor z woltomierza głupieje lub może się uszkodzić.

Te pastuchy to tylko tak poglądowo, ten jest najbardziej podobny do tego kitu.

Jak zabezpieczyć zasilacz przed napięciem z zewnątrz?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 8025360
    jareq00
    Poziom 11  
    Zwierając wyjście w zasilaczu działa regulowane ograniczenie prądowe. Czy na pewno ta dioda zabezpieczy przed czymś takim? Wstawić ją w obudowie szeregowo w kierunku przewodzenia, np. w plusie z wyjścia, tak?
  • #6 8025424
    Fajdros
    Poziom 14  
    Zabezpieczenie jest dobre, ale jak "wstaje" czy nie ma impulsu? Ja tak kiedyś zepsułem radiotelefon. Mały zasilacz 9V przeciążyłem i puścił szpilkę, uwalił urządzenie. które mogło pracować do 16V.
    Dioda to tak jak piszesz, czy na pewno zabezpieczy, to nie wiem.

Zmieniłem "Śpiewaka koreańskiego" na "wiertarkę".
  • #7 8025439
    jareq00
    Poziom 11  
    Nie mam pojęcia o jaki impuls chodzi. Przy włączaniu zasilacza mignie na momencik dioda od zabezpieczenia prądowego. Może o to chodzi?
  • REKLAMA
  • #8 8025481
    Fajdros
    Poziom 14  
    Na wyjściu zasilacza przy zwieraniu i rozwieraniu wyjścia, może ale nie musi pojawić się impuls napięcia o wiele większy niż by wynikało z ustawień stabilizacji. Może akurat Twój zasilacz jest super. Żeby się przekonać "pyknij" parę razy kabelkami i zobacz czy wyświetlacz poprawnie się zachowuje. To pewnie można sprawdzić oscyloskopem. Wgoniłeś mnie w "kręte korytarze."
  • #9 8025511
    jareq00
    Poziom 11  
    Przy zwieraniu od razu zasilacz przechodzi w stan źródła prądowego, nie ma skoku napięcia. Przy rozwieraniu napięcie nie jest wyższe od wskazanego potencjometrem. Zauważyłem, że te dziwne znaki pojawiają się nieraz przy wyłączaniu zasilacza. Jak się zabezpieczyć przed kłopotami z AtMegą?
  • #10 8025580
    Fajdros
    Poziom 14  
    Tego to nie wiem, ale powinieneś poszukać układu resetowania μC. To działa jak zanika napięcie itp. Widziałem kilka takich układów (prostych). Tu jest RESET "podciągnięty" do Vcc, lub połączony z Vcc. Nie pamiętam jaki to ma skutek.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zbudował generator wysokiego napięcia i podłączył go do zasilacza z electronics-labu, co spowodowało uszkodzenie wyświetlacza zasilacza. Pojawiły się pytania dotyczące braku zabezpieczeń w zasilaczu oraz sposobów na ich dodanie. Użytkownicy sugerowali zastosowanie diody (np. 1N4007) w celu ochrony przed impulsami napięcia, które mogą wystąpić przy zwarciu. Wskazano również na możliwość wystąpienia szpilki napięcia przy zwieraniu wyjścia zasilacza, co może uszkodzić podłączone urządzenia. Dodatkowo, poruszono temat układów resetujących mikrokontrolery, które mogą pomóc w zabezpieczeniu przed problemami związanymi z zasilaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA