Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

router tp link wr740n podłączenie do operatora Dialog

reikov 04 Maj 2010 16:34 12644 24
  • #1 04 Maj 2010 16:34
    reikov
    Poziom 9  

    Witam.

    Dzisiaj kupiłem w\w router i mam problem z podłączeniem. W przypadku, kiedy łącze się standardowo przez modem wszystko jest ok. Problem pojawił się dzisiaj po zakupie routera. Kable podpięte tak jak opisano w instrukcji czyli tak w skrócie pomiędzy modemem a kompem, i gdy chce się połączyć wyskakuje mi błąd mini portu WAN (to pierwsze co sprawdza podczas logowania).
    Mam łącze z Dialogu na ich modemie. Komp z systemem XP. Przy pingowaniu routera mam 4 utracone pakiety.

    a to opcja ipconfig /all

    Code:
    Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
    
    (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

    F:\Documents and Settings\rei>ipconfig /all

    Konfiguracja IP systemu Windows

            Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : kwit-90c185a552
            Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
            Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
            Routing IP włączony . . . . . . . : Tak
            Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

    Karta Ethernet Połączenie lokalne:

            Sufiks DNS konkretnego połączenia :
            Opis . . . . . . . . . . . . . . :  Karta PCI Fast Ethernet oparta na Si
    S 900
            Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-D0-09-E3-DA-65
            DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
            Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
            Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 0.0.0.0
            Maska podsieci. . . . . . . . . . : 0.0.0.0
            Brama domyślna. . . . . . . . . . :
            Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255
            NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony

    F:\Documents and Settings\rei>


    Bardzo proszę o pomoc co można w tym przypadku zrobić.

    Pozdrawiam
    Wojtek.

    -1 24
  • #2 04 Maj 2010 17:07
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    w/g mnie
    modem należy ustawic w tryb bridge
    a w routerze należy ustawic PPPoE (z loginem i hasłem)

    masz parametry konfiguracyjne modemu ? podaj

    Dodano po 3 [minuty]:

    podaj jaki modem masz ?

    Dodano po 1 [minuty]:

    przy konfiguracji modemu czy musisz wpisywać jakis login/hasło ?

    0
  • #3 04 Maj 2010 17:13
    witux
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Restartowałeś urządzenia ? Po podpięciu i konfiguracji routera trzeba odłączyć urządzenie (modem) z sieci i włączyć ponownie.

    Dodano po 4 [minuty]:

    A po za tym napisz więcej coś o tym modemie i zerknij na Regulamin pkt. 11.

    0
  • #4 04 Maj 2010 20:58
    reikov
    Poziom 9  

    Byłem w sklepie aby skonfigurował mi router ale efekt dalej jest ten sam. Nic nowego :( dalej nie łączy się przez router a przez modem już jak najbardziej.

    Co do modemu to jest to siemens speedstream 4100. Sam modem nie jest konfigurowany tylko poprzez połączenie sieciowe w kompie się łącze, na zasadzie loginu i hasła.

    Urządzenie było restartowane (router) ale dalej nic nie daje. Obecnie router jest skonfigurowany na moje połączenie dialogu ale wciąż się nie łączy.

    Mam takie pytanie jeszcze co to oznacza tryb bridge ? Bo może to będzie rozwiązaniem skoro podłączenie jest ok a router już skonfigurowany.

    P.S. Przeglądając to forum trafiłem na ten link

    Code:

    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1647686.html

    co ciekawe brałem w tym samym sklepie i tak samo mam dalej problem po skonfigurowaniu.

    0
  • #5 04 Maj 2010 23:00
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > co to oznacza tryb bridge
    praca modemu ADSL w tryb bridge to jak wpięcie kabelka do switcha.
    mostkuje sieć przed modemem (internet ISP) z siecią (kabelek za modemem) za modemem (twoja sieć).
    Teraz po tym musisz jeszcze uzyskać IP i tam takie inne ustawienia przez protokól PPPoE (PPP over Ethernet <= ten ethernet zrobim modem w trybie mostek)

    > tryb bridge ? Bo może to będzie rozwiązaniem
    ustawiaj, nie marudż

    Dodano po 13 [minuty]:

    w modemie wybierz tryb Bridged (a nie bridged/ip)
    IP musi dostac twój router, nie modem.

    Dodano po 2 [minuty]:

    czyli podsumowując
    - modem tryb bridged
    - router PPPoE (podajesz login/haslo) - kable z portu WAN do modemu, włącz DHCP serwer,
    - computer - kabel z karty do portu LAN ma routerze, właściwosći karty TCP - automatycznie uzyskaj IP i DNS

    0
  • #6 05 Maj 2010 00:08
    piterus99
    Poziom 43  

    @UP - Jakbyś kolego miał styczność z modemami brandowanymi przez dialog, to byś wiedział, że pisanie tego nie ma sensu.
    Raz, że dostępu do nich nie ma, a dwa, że on jest i tak ustawiony, jak proponujesz, o czym zresztą autor tematu poinformował.


    Code:
    Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255 

    to wydaje mi się conajmniej dziwne, nie wyłączyło Ci nic protokołu TCP/IP dla tej karty sieciowej? Dla pewności, odinstaluj sterowniki od karty w Menedżerze urządzeń i zainstaluj ją jeszcze raz. Powinno być wszystko standardowo, do routera będziesz mógł się dostać i skonfigurować go poprawnie(w sensie, do niego wpisać login/hasło, na komputerze nic nie trzeba konfigurować)

    0
  • #7 05 Maj 2010 20:39
    reikov
    Poziom 9  

    Bogiebog niestety myślałem, że to się da ustawić systemowo w kompie, gdyż modem mam jak pisze piterus99 niekonfigurowalny.

    Pietrus99 - odinstalowałem obie karty sieciowe (zintegrowana i dokupiona) i zainstalowałem ponownie - efekt niestety jest jak był.

    Dzisiaj w pracy podpytałem kilka osób o router i mam pewne wątpliwości.

    Czy to prawda że w kartę sieciową muszę wpisać adres ip routera. Jeśli tak to co wpisać w polę IP,maska,brama i DNS

    Drugie pytanie to czy kabel od routera do kompa musi być 8 żyłowy bo ten co mam to wygląda mi na 4 żyłowy.

    Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

    0
  • #8 05 Maj 2010 20:58
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > Karta Ethernet Połączenie lokalne:
    > Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255

    ten wynik "ipconfig /all" co podałeś na początku to jest na pewno przy włączonym internecie ?

    bo nie widze tutaj IP twojego komputera ?

    co pokazuje "tracert -d www.onet.pl" ?

    0
  • #9 05 Maj 2010 21:43
    reikov
    Poziom 9  

    Jest to przy wyłączonym internecie, gdyż nie mogę się połączyć.

    Teraz lecę na modemie bez routera i mam takie coś:

    Code:
    Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
    
    (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

    F:\Documents and Settings\rei>ipconfig /all

    Konfiguracja IP systemu Windows

            Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : kwit-90c185a552
            Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
            Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
            Routing IP włączony . . . . . . . : Tak
            Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

    Karta Ethernet Połączenie lokalne:

            Sufiks DNS konkretnego połączenia :
            Opis . . . . . . . . . . . . . . :  Karta PCI Fast Ethernet oparta na Si
    S 900
            Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-D0-09-E3-DA-65
            DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
            Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
            Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 0.0.0.0
            Maska podsieci. . . . . . . . . . : 0.0.0.0
            Brama domyślna. . . . . . . . . . :
            Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255
            NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony

    Karta PPP dialog:

            Sufiks DNS konkretnego połączenia :
            Opis . . . . . . . . . . . . . . :  WAN (PPP/SLIP) Interface
            Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-53-45-00-00-00
            DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
            Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 78.8.73.87
            Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.255
            Brama domyślna. . . . . . . . . . : 78.8.73.87
            Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 217.30.129.149
                                                217.30.137.200
            NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony

    F:\Documents and Settings\rei>

    0
  • #10 05 Maj 2010 22:14
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > Karta PPP dialog

    jak konfigurujesz tą połączenie pod windowsem to jak dokładnie to robisz ?
    text wystarczy, panel sterowania => połączenia sieciowe => Nowe Połączenie Sieciow => ... do dalej ?

    Dodano po 2 [minuty]:

    dołącz zrzut z twoich połączeń sieciowych

    Dodano po 5 [minuty]:

    > Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-D0-09-E3-DA-65

    czy musiałeś zgłaszac adres MAC twoje karty sieciowej do Dialogu na poczatku ? zastanawiam się czy oni nie filtrują dostepu PPPoE na podstawie MAC karty sieciowej ?

    możesz spróbowć sklonować adres twojej karty sieciowej na WAN port routera (nie LAN, WAN !),
    spróbuj sie tak podłączyć jak nie da rady to może router ma jakieś logi, załącz je i pokaż błedy (logi)

    jak sie podłączysz do routera na administrację to jaki masz IP (daj zrzut ipconfig /all) czy router ci przydziela czy na sztywno wpisujesz ?

    0
  • #11 05 Maj 2010 22:38
    reikov
    Poziom 9  

    bogiebog napisał:
    > Karta PPP dialog

    jak konfigurujesz tą połączenie pod windowsem to jak dokładnie to robisz ?
    text wystarczy, panel sterowania => połączenia sieciowe => Nowe Połączenie Sieciow => ... do dalej ?

    połącz z internetem => konfiguruj moje połączenie ręcznie => połącz używając połączenie szerokopasmowego , wymagającego nazwy użytkownika i hasła => nazwa usługi => login i hasło od dialogu
    Cytat:

    Dodano po 2 [minuty]:

    dołącz zrzut z twoich połączeń sieciowych

    Code:

    http://img714.imageshack.us/img714/6782/poczenia.jpg


    Cytat:

    Dodano po 5 [minuty]:

    > Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-D0-09-E3-DA-65

    czy musiałeś zgłaszac adres MAC twoje karty sieciowej do Dialogu na poczatku ? zastanawiam się czy oni nie filtrują dostepu PPPoE na podstawie MAC karty sieciowej ?


    Nie nic nie zgłaszałem do nich. Poprostu operator podłączył mnie do sieci, w centrum dialogu też mnie podłączyli i miałem net. Nic im nie podawałem.

    Cytat:

    możesz spróbowć sklonować adres twojej karty sieciowej na WAN port routera (nie LAN, WAN !),


    Przepraszam ale nie rozumiem o co chodzi (jak z bridgem)

    Cytat:

    spróbuj sie tak podłączyć jak nie da rady to może router ma jakieś logi, załącz je i pokaż błedy (logi)


    Logów żadnych nie ma z tego powodu, że nic mi się nie łączy przez router - to tak jakby na zasadzie login\hasło wpisać złe hasło to się nie zalogujesz i coś takiego występuje u mnie

    Cytat:

    jak sie podłączysz do routera na administrację to jaki masz IP (daj zrzut ipconfig /all) czy router ci przydziela czy na sztywno wpisujesz ?


    do tej pory to modem przydzielał mi dynamiczne ip. Router jak narazie jeszcze nic nie robi. Jednak jeżeli o to chodzi co wpisuje w adres ip karty sieciowej to
    IP 192.168.1.100.
    Maska 255.255.255.0
    brama 192.168.1.1

    DNS zostawiam puste.

    0
  • #12 05 Maj 2010 22:51
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > Logów żadnych nie ma z tego powodu, że nic mi się nie łączy przez router

    czy byłeś na strone konfiguracyjnej routera ?
    http://192.168.1.1/
    to możesz zrobic bez względu na to czy router sie łączy z netem czy nie.

    (aby to zrobic musisz ustawic adres IP karty sieciowej na x.100)

    log jest pod System Tools => System Log
    możesz [Save Log] i załącz.

    czy masz ustawiony PPPoE w routerze ?
    daj zrzut

    daj zrzut Status routera po próbie połączenia z netem

    0
  • #13 24 Lis 2010 20:01
    rzepek14
    Poziom 9  

    Witam,
    podepnę się pod temat jeśli można. Mam ten router TP Link WR740N + modem dialogu Siemens SpeedStream 4100. Czy w ogóle możliwe jest połączenie tych urządzeń tak, aby mieć w mieszkaniu sieć bezprzewodową? U mnie sytuacja wygląda tak:
    - po podpięciu kablem gniazdko telefonu->modem->router->komputer stacjonarny łączę się z internetem bez problemów. Router skonfigurowałem na PPoe z podaniem nazwy użytkownika i hasła z Dialogu.
    -ale gdy odpalam laptopa i próbuję połączyć się z moja siecią w nieskończoność trwa "sprawdzanie tożsamości" i internetu na laptopie nie ma.

    Co może być przyczyną?

    Dodam grzecznie, że zależy mi na czasie, gdyż router mogę jeszcze zwrócić do sklepu. Z góry dzięki.

    0
  • #14 24 Lis 2010 20:05
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Czy skonfigurowałeś sieć WIFI w routerze ?
    Pokaż wszystkie zakładki wireless w których coś zmieniłeś.

    0
  • #15 24 Lis 2010 20:08
    rzepek14
    Poziom 9  

    Router konfigurowałem z wizarda z płytki.
    Ustawiłem tylko szyfrowanie na WPA2-PSK i rodzaj połączenie na PPoe. Nic więcej.

    0
  • #16 24 Lis 2010 20:12
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Dawaj te zakładki.

    0
  • #18 24 Lis 2010 20:44
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    - Enable WMM - odhacz
    - Wifi MOde: co tam jest na liście ? "G" lub "N", "B" nie potrzebujemy
    - ustaw Channel na jakiś konkretny, np 8, nie auto
    - tymczasowo wyłącz zabezpieczenia WIFI.

    0
  • #19 24 Lis 2010 21:07
    rzepek14
    Poziom 9  

    Jesteś wielki! Działa niezabezpieczona.
    Jestem zupełnym lajkonikiem, więc mam jeszcze problem z ustawieniem hasła gdy chcę się połączyć z laptopa i wpisuję nadane hasło wyskakuje komunikat
    "hasło musi być 40-bitowe lub 104-bitowe w zależności od konfigureacji sieci. Można wprowadzić je jako 5 lub 13 znaków ASCII lub 10 lu 26 znaków szesnastkowych."
    Zabezpieczenie ustawiłem WPA-PSK/WPA2-PSK

    0
  • #20 24 Lis 2010 21:09
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Pokaż to bo coś tu nie gra.

    Czasem może wystąpić niekompatybilność między kartą a routerem.

    Czy karta WIFI wspiera tryb zabezpieczeń ustawiony w routerze ?
    Jaka to karta ?

    0
  • #22 24 Lis 2010 21:15
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Jak WPA2-PSK nie działa to próbuj WPA-PSK.

    Jaką masz kartę WIFI ?

    0
  • #24 05 Gru 2010 11:49
    szymkedz
    Poziom 9  

    na jakich łączach macie internet dialog? bo gdzieś usłyszałem ze ten router WR740N działa na łączach tpsa jeżeli są łącza dialog to nie będzie działać?

    0
  • #25 05 Gru 2010 18:54
    rzepek14
    Poziom 9  

    Ja mam na łączach Dialogu i działa.
    Zgodnie z instrukcją Bogiebog'a.

    0