logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować ładowarkę samochodową do Nokii 3,7V 320mA?

Soker 20 Sie 2004 00:23 4066 3
  • #1 803484
    Soker
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam. Przeglądałem forum ale nic ciekawego nie znalazłem. Czy wie ktoś może jak zrobić ładowarkę samochodową do nokii na napięcie 3,7V i prąd 320mA. Mam ładowarkę do baterii "paluszków" opartą na źródle prądowym tzn że niezależnie ile podłącze szeregowo paluszków to prąd ładowania zawsze będzie taki sam. Ustawiłem prąd 320mA i podłączyłem do telefonu. W momencie włożenia wtyczki odrazu wyskoczył komunikat o ładowaniu jednak po kilku sekundach wyświetla się komunikat "Przerwanie ładowania" z obrazkiem STOP. Podłączyłem miernik i prąd wogule nie płynie. Zauważyłem że telefon przy oryginalnej ładowarce wyświetla odrazu komunikat ładowania, lecz załącza ładowanie (płynie prąd) dopiero po ok 3 sekundach. Przy ładowarce z tym źródłem prądowym widocznie nie załącza. Nie mam pojęcia dlaczego tak sie dzieje. Będę wdzięczny za wskazówki bądź jakieś schematy.
  • #2 803544
    glob12
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    ładowarka musi dawac wyższe napięcie niż jest akumulator. Sprawdź miernikiem jakie japięcie daje ładowarka sieciowa. Powinno być ok 4,5 V.
    Ja do siemensa robiłem ładowarke na stabilizatorze lm 137 i chodzi w samochodzie bez problemu

pozdrawiam grze$
  • #3 803588
    Soker
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Grze$ a mógłbyś mi podesłać schemat na tym lm136, chodzi mi o wartości elementów. Właśnie zlutowałem na szybko na 7805 i wstawiłem małą rezystancję ale to nie jest raczej optymalne rozwiązanie. thx
  • #4 803628
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 998
    Takie ładowarki są w marketech w promocjach po kilkaknaście zł. Warto się bawić w samoróbkę ?
    Pozdr.J.
REKLAMA