logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig STF 72-1010/7 - zaniżone napięcia, nie startuje z trybu ST-BY

bekier 05 Maj 2010 17:48 4063 14
REKLAMA
  • #1 8038968
    bekier
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    Świeci tylko st-by, nie startuje.
    Napięcia na stronie wtórnej zaniżone: +B 120V, na IC906 4V, IC907 3V, reszta też mniejsze.
    Wygląda na moduł cyfrowy, choć omomierz nie pokazuje obciążenia w gałęzi 5V.
    Nie mam do podstawienia, ale może źle szukam. Czy ktoś zna tu jakieś patenty?
    Sporo tu zapętleń do działania tej przetwornicy.

Grzes
  • REKLAMA
  • #2 8040276
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    A co ma do tego SSB na tym etapie diagnozy?
    Zapętlony zasilacz? Bez przesady. Wręcz prosty jak budowa cepa. I bez problemu do sprawdzenia w warunkach sztucznego obciążenia.
    Może by tak jednak od podstaw zacząć?
  • REKLAMA
  • #4 8046315
    bekier
    Poziom 19  
    IC905 wymieniony, elka też, wszystkie diody po pierwotnej sprawdzone, tak więc "od podstaw" już wcześniej było zaczęte.
    Wygląda na "miękki" zasilacz:
    Po podłączeniu żarówki w B+ spada nawet do 70V ( z zaniżonego 118V).
    Przy odłączaniu gałęzi 5V za stabilizatorem pojawia się dobrae 5V, ale reszta jest nadal zaniżona.

Grzes
  • #5 8046449
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Odepnij jeden koniec dławika L904 (w linii +B), pod kondensator C922 podłącz żarówkę np. 230V/60W i sprawdź napięcie +B. Jeżeli w tym układzie nadal będzie zaniżone szukaj dalej w przetwornicy.
    "Może by tak jednak od podstaw zacząć" myślę że Mirek miał na myśli w pewnym sensie edukację, poczytaj i chciej zrozumieć zasadę działania zasilacza z transoptorem, będzie to kluczem do sukcesu.
  • #6 8046523
    bekier
    Poziom 19  
    Ja się nie obrażam. Moderatorom wolno wszystko! Wlądowałem nawet w koszu z tym problemem z błachego powodu, a teraz jestm w "początkujacych".
    Nieszkodzi - potrzebuję tylko pomocy.
    A żarówkę 40W właśnie tak podłączałem - trochę o tym wiem. Efekt jak opisałem.
    Myślę, że to jednak pierwotna strona, bo przecież 5V powinno być zawsze.
    Ale sprawdziłem już prawie wszystkie elem na pierwotnej stronie.
    Czy tak może robić sam scalak ? Tu jest NCP1207P. Dziwnie by siadł bo jakieś napięcia na wtórnym są.

Grzes
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 8046553
    radsat
    Moderator
    bekier napisał:
    Czy tak może robić sam scalak ? Tu jest NCP1207P.

Ten układ to sterownik tranzystora w przetwornicy, zostaw go.

Myślę że raczej transoptor i okolice, spójrz na schemat i prześledź.
  • #8 8046597
    bekier
    Poziom 19  
    No tak, ale opto już dawno nowe, elementy przy nim OK.
    A w sterowniku powinna być jakaś stabilizacja, kontrola napięcia. Chyba z rtafa na Q903 ?? Tam też już przekopałem.
    Chyba coś przeoczyłem?
    Zacznę jeszcze raz.

Grzes
  • #9 8046616
    radsat
    Moderator
    bekier napisał:
    No tak, ale opto już dawno nowe, elementy przy nim OK.

No tak, jak zwykle, czy regulamin nie wspomina o tym że na samym początku zakładając temat, należy podać wszystkie niezbędne czynności, w tym pomiary wymiana elementów itd., a tak można pisać to i owo i okaże się że już to sprawdzałeś wymieniłeś i co? Popraw swój pierwszy post, uzupełniając go niezbędnymi informacjami, co pomierzono i wymieniono, i poproś moderatora o scalenie tematu.
    Zdenerwowałem się po prostu.
  • #10 8047487
    bekier
    Poziom 19  
    No i zagrał!
    -C911 na schemacie jest 33uF, a wstawiony fabrycznie jest 100uF. Choć przyrząd do pomiaru pojemności pokazywał 93uF(i upłwności nie miał), to jednak po wymianie na nowy 100uF jest OK.
    Napięcie do startu VCC-POW i zasilanie sterownika było złe, choć przyrząd pokazywał ok15V? Teraz przy pracy jest ok11,5V i na bazie Q902 jest ok1V (było 0,5V).

Dzięki za pomoc od radsat.

Sory za nerwy, ale po 30 latach praktyki - jako "początkujący" (dzięki moderatorowi) zakończyłem naprawę. Może chciałem za bardzo "na skróty".

I jeszcze pytanie:
    Ile powinno tu być B+ dla kineskopu Thomson 29". Na schemacie nie znalazłem, mam 135V - czy nie za mało?

Grzes
  • #12 8049090
    radsat
    Moderator
    No widzisz, gdybyś od razu napisał co wymieniłeś nie było by jakiś domysłów co ci odpowiedzieć. Ale, lepiej później niż wcale. Pozdrawiam, i proszę na przyszłość stosować się do zasad o których pisałem wcześniej.
  • #13 8049911
    bekier
    Poziom 19  
    "Kolejny przykład wyższości wymiany nad jakimkolwiek sprawdzaniem! "
    Słusznie! - pomiary C przyrządem do pojemności są niemiarodajne.
    Pokazane na nim 93uF zamiast 100uF to bzdury.
    Zawsze należy wymieniać takie podejrzane elementy w typowych i powtarzających się uszkodzeniach .

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i przy okazji zapytam, ponieważ słabo sobie radzę z szukaniem na forum:
    -jak powiniennem szukać ten schemat - po tym typie TV nie występuje. W poście z moim zapytaniem o schemat (wywalonym do kosza) dostałem adres do CTV 100 i ten pobrałem. Na nim właśnie jest C911-33uF.

Grzes
  • REKLAMA
  • #14 8050039
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Ależ występuje! 14. od góry na liście Grundiga.

1. Wybierasz dział TV Schematy, następnie ogłoszenie "Wykaz Schematów", masz litanię według marek. Szukasz albo modelu (nie zawsze jest), albo chassis.
    Niepopularne są pod linkiem drugim od góry w wykazie. Tam niestety trzeba szukać "na piechotę".

2. Strona główna RTV Forum, po lewej masz tabelkę > Baza Schematów > http://schematy.elektroda.pl/ W Search Model wpisujesz model, albo tylko fragment modelu, w Type wybierasz TV. Nie znajdziesz według modelu, wpisujesz chassis.

Te dwie bazy nie do końca się pokrywają z różnych przyczyn, więc w razie trudności korzystasz z obu.

3. Korzystasz po prostu z ogólnej wyszukiwarki forum, wpisujesz model lub chassis i czytasz tematy. Nawet treść pierwszego postu ci się wyświetla. Czasami trzeba różnie toto wpisać - KV-A2931, KVA2931, AE2, AE-2, bo różnie ludzie piszą.
    Po wpisaniu owego STF 72-1010 masz litanię i zapewniam cię, że kilka tematów zawiera link do schematu! Stąd między innymi kosz był. Jak bym tego nie zrobił, to pewno nigdy sam byś nie szukał tylko pisał. Proste? :D
  • #15 8050066
    bekier
    Poziom 19  
    Wszystko jasne.
    Zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Grundig STF 72-1010/7, który nie uruchamia się z trybu ST-BY, a napięcia na stronie wtórnej są zaniżone. Po wymianie kilku komponentów, w tym IC905 (TL431) oraz kondensatora C911, problem został rozwiązany. Użytkownik zauważył, że napięcie B+ spadało do 70V przy obciążeniu, a po wymianie kondensatora na nowy 100uF napięcia stabilizowały się. W dyskusji poruszono również kwestie związane z transoptorem i stabilizacją napięcia w zasilaczu. Użytkownik poszukiwał schematu do telewizora, aby lepiej zrozumieć działanie układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA