logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzysk danych z Maxtora po przełożeniu PCB elektroniki

perzu 05 Maj 2010 19:29 1497 6
REKLAMA
  • #1 8039469
    perzu
    Poziom 11  
    Problem jest następujący mam dysk 80GB IDE Maxtora
    w dysku spaliła się elektronika więc podmieniłem na nową sprawną i dla takiego samego dysku (wersje biosa takie same , numery zgodne z nalepką itd.)
    po uruchomieniu okazuje się , że bios go widzi , rozpoznaje prawidłowo , lecz nie mam dostępu do dysku.
    Spróbowałem kopie sektorową cała przeszła ale program wyświetlił mi informacje że jest dużo błędnych sektorów (moim zdaniem powierzchnia dysku jest ok)
    Co mam z tym zrobić ,żeby odzyskać dostęp do dysku choć by taki aby zrobić jego kopię.
    Do kopiowania sektorowego użyłem HDClone

Czekam na sugestię
  • REKLAMA
  • #2 8043701
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    perzu napisał:
    dysk 80GB IDE Maxtora
    w dysku spaliła się elektronika więc podmieniłem na nową sprawną i dla takiego samego dysku (wersje biosa takie same , numery zgodne z nalepką itd.)
    Szczerze? To powyższe dane nie wiele mówią o samym dysku, jak i zastosowanych "dostosowaniach" dla podmienionego PCB !

perzu napisał:
    po uruchomieniu okazuje się , że bios go widzi , rozpoznaje prawidłowo , lecz nie mam dostępu do dysku.
    Skoro nie uzyskałeś dostępu do dysku, a tym bardziej do danych na partycjach to po cóż zacząłeś męczyć dysk wykonywaniem kopii?

perzu napisał:
    Czekam na sugestię
    OK.
    Tak więc proszę o podanie dokładnego modelu uszkodzonego dysku, w miarę dokładny opis, co uległo uszkodzeniu, oraz dane (pięć znaków) z naklejek oby elektronik.
    No i zapewne sugestywne będzie przeczytanie kiedyś poruszanego wątku o "ROM w Maxtor'ach" tutaj Link :D
  • REKLAMA
  • #3 8045868
    perzu
    Poziom 11  
    Dysk Maxtor DiamondMax Plus 9 80GB ATA

cod YAR41BWO
  • REKLAMA
  • #4 8047414
    gsm_virus
    perzu napisał:
    Dysk Maxtor DiamondMax Plus 9 80GB ATA

cod YAR41BWO
    Ww. dysk to Maxtor z rodziny Calypso, code to oznaczenie firmware.
    Dokładnych oznaczeń modelu dysku nie podałeś, ale zapewne będzie to 6Y080L0 (2MB cache) lub 6Y080P0 (8MB cache).
    http://forum.hddguru.com/howto-how-replace-maxtor-calypso-iii-board-t5977.html
    Nie napisałeś również czy jest zgodność oznaczeń elektronik, oraz czy istnieje potrzeba zajęcia się układem oznaczonym na PCB jako U200.

Czyżby aż takie lenistwo Cię ogarnęło, że nawet sam sobie pomóc nie chcesz? <(pytanie retoryczne, więc sam sobie odpowiedz).
  • REKLAMA
  • #5 8048104
    perzu
    Poziom 11  
    Nie pisałem bo nie było mnie w domu
    teraz podaje dysk to 6Y080L0

Elektronika orginalna F4FYA
    elektronika zamieniona E6FVB

co do pcb i układu U200 to nie mogę go znaleść tj brak opisu na PCB
    albo nie wiem gdzie tego szukać
  • #6 8048183
    gsm_virus
    perzu napisał:
    co do pcb i układu U200 to nie mogę go znaleść tj brak opisu na PCB
    albo nie wiem gdzie tego szukać
    Sorry, to juz moja wina - myślałem o dysku ATA a podałem oznaczeni z PCB dysku na SATA.
    Zresztą spójrz w link, drugi post od góry "ROM w ..." - tam podane jest
    U200 - dla SATA
    U401 - dla ATA (IDE) .

perzu napisał:
    Elektronika orginalna F4FYA
    elektronika zamieniona E6FVB
    Ww. PCB nie są zgodne, ale spróbować warto.
    Tylko może zajść nieco dziwna sytuacja, np. na jednym PCB będzie U401 a na drugim nie będzie już stosowany powyższy układ (a koordynaty będą już zapisane w MCU).
  • #7 8048623
    perzu
    Poziom 11  
    Ta (moja) wesja elektroniki powinna być bez układu U401
    Pytaniem jest jakie wersje (nr elektronik) elektronik są dopuszczalne do wymiany.
    Elektronika o E6FVB niestety nie działa jak należy
    Wyczytałem ,że wyróżnikiem dopasowującym są :
    1. Wersja dysku w moim przypadku 6Y080L
    2. nr chipsetu głównego w moim przypadku 040111300
    3. wystąpienie lub nie układu U401 w moim przypadku brak

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odzyskiem danych z dysku twardego Maxtor DiamondMax Plus 9 80GB ATA, którego elektronika uległa uszkodzeniu. Po wymianie PCB na nową, zgodną z numerami i wersjami BIOS, dysk jest widoczny w BIOSie, ale nie ma dostępu do danych. Użytkownik próbował wykonać kopię sektorową za pomocą programu HDClone, jednak napotkał wiele błędnych sektorów. W dyskusji poruszono kwestie zgodności PCB, w tym układu U401, oraz konieczność podania dokładnych oznaczeń modelu i numerów chipsetu. Użytkownik podał, że oryginalna elektronika ma oznaczenie F4FYA, a zamiennik E6FVB, co może być przyczyną problemów z działaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA