logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N95 8GB - Czarny ekran mimo wymiany wyświetlacza i taśmy, co dalej?

Stefan01 06 Maj 2010 23:06 5025 8
  • #1 8045255
    Stefan01
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Witam,posiadam nokia n95 8gb kupiony na alledrogo.Telefon włącza się normalnie jest dźwięk powitalny lecz wyświetlacz pozostaje czarny.Wyświetlacz,oraz taśma wymienione na nowe,sprawne w innej działają.Moje pytanie jaka może być wada i czy to opłacalne i ewentualnie do jakiej max kwoty warto ja naprawić?Wszystkie klawisze się podświetlają tylko ten wyświetlacz czarny.Z góry pozdrawiam i dziękuje.
    PS.Jakby miał ktoś fotkę tej płyty od strony karty sim będę bardzo wdzięczny.
  • #2 8045510
    sAEE
    Poziom 14  
    Skoro nie jest to wina taśmy i wyświetlacza to musi być wina filtrów, bądź gniazda taśmy / gniazda wyświetlacza,
  • #3 8045585
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Zdjęcie/schemat znajdziesz na stronie www.blue-nokia.com
  • #4 8619035
    wojtek31
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Mam taki sam problem.Tylko że dodatkowo mi nie działa usb do tego,można z niego dzwonić i odbierać ale na ciemno.Ile by mogła naprawa kosztować,i czy to jest ta wina ty filtrów?
  • #5 8621073
    NAAS11
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    To masz dwie usterki,oddaj do serwisu i popros o wycenę.
  • #6 8621334
    wojtek31
    Poziom 10  
    Witam ponownie.Jednak usb działa, mogę zerknąć co mam na karcie,myślałem że usb nie działa ale zapomniałem włączyć przycisku.Z tego co czytałem to prawdopodobnie może być wina filtrów,glasów albo możliwe gniado.Może ktoś wie jakie koszt do 100zl bym się zmieścił?
  • #7 8621644
    Zaworek
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Z niedziałającym podświetleniem i brakiem treści w LCD w N95-2 jest nieco inaczej niż w większości modeli Nokia.
    Przetwornica od podświetlenia wyświetlacza wbudowana jest w LCD, steruje nią poprzez interfejs Messi układ OMAP (D4800) . Najczęściej wymiana filtórw Z4405/Z4406 nie pomaga. Czasami naprawa udaje się poprzez przegrzanie w/w procesora.
  • #8 8622180
    diego200
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Taka prawda że z każdym lutowaniem na płytce byle serwis się nie podejmie... wiem z doświadczenia że do przelutowywania filtrów trzeba miec dobry sprzęt a nie każdy go ma. Nie łatwiej kupic urzkodzoną na allegro np ze zbitym wyświetlaczem ale dobrą płytą i przełożyc?
  • #9 8652237
    wojtek31
    Poziom 10  
    Witam ponownie.Telefon dałem do serwisu,wymienili 6 ukladow od grafiki i to nie pomogło.Dalej już nie chcą sprawdzać albo nie wiedzą może co jest.Co o tym myślicie.Aparat się włącza,mozna dzwonić z niego,łączy się z kompem,taśma była sprawdzona i sprawna i lcd też sprawny.Co można jeszcze zrobić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Nokia N95 8GB, który po wymianie wyświetlacza i taśmy nadal ma czarny ekran, mimo że dźwięk powitalny działa. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzone filtry lub gniazdo taśmy. Wskazano również, że w przypadku braku podświetlenia i treści na LCD, problem może leżeć w przetwornicy podświetlenia, która jest zintegrowana z wyświetlaczem. Wymiana filtrów Z4405/Z4406 nie zawsze przynosi rezultaty, a czasami konieczne jest przelutowanie procesora OMAP. Użytkownik rozważa koszt naprawy, który nie powinien przekraczać 100 zł, oraz możliwość zakupu uszkodzonego telefonu na części. Po oddaniu telefonu do serwisu, wymieniono 6 układów graficznych, ale problem nadal występuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA