logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja PC do 900zł: AMD AM3, DDR3, HD4650, płyta ASRock – co wybrać?

jannaszek 08 Maj 2010 19:38 1756 15
  • #1 8051945
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    Witam.
    Mam:
    Obudowa atx
    zasilacz modecom 350 w ( 2 lata)
    2x maxtor 80 G,7200/8cache
    Napęd dvd
    i to chcę zostawić.
    Reszta złom.(sempron 2800,msi kt4av,ddr400/3200 2x1Gb, Radeon 9600pro)

Na pozostałe mam 900zł

Pamięć-DDR3 2Gb 1x
    Procesor 3Ghz<AMD AM3 (2 rdzenie phenom,lub 3 rdzenie athlon)?
    Grafika HD4650 RADEON?
    MB ASROCK ?
    Sprzęt ma służyć obróbce filmów, Czasem gry 3d, internet-wiadomo.
    Dzieci rosną, są naciski na lepszy sprzęt, i atak na mój laptop.
    Prosze o fachową rade , linki.
    Pozdrawiam.
  • #2 8052274
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ocena: 31
    Zasilacz do wymiany, dyski jesli to nie SATY mozna zostawic jedynie jako miejsce na skladowanie danych - trzeba dokupic jakas Sate, bo co z tego ze bedzie dobry procesor i grafika jak stracisz to wszystko z powodu slabego dysku.
    Takze zostawic mozesz nagrywarke i obudowe, dyski jako dodatkowe.

Pytaniem jest czy czesci musza byc nowe czy nie?

Co do reszty:
    Jesli te 900zl to cala mozliwa kwota (wliczajac w to zysk ze sprzedazy poprzedniego komputera) to tak: jakies 80zl trzeba odliczyc na hdd (np jakis Samsung f3), 150zl na jakis porzadny zasilacz.

Zostaje wiec niecale 700zl na nowa platforme. W zaleznosci od tego czy chcesz kupowac ze sklepu czy tez uzywane z allegro:
    2x1GB ramu DDR2 ok 130-150zl (jakies Corsair,A-Daty,Geil'e) - Platforma pod DDR3 odpada ze wzgledu na budzet taki a nie inny.
    Phenom 245 X2 pod AM3 200-230zl - 3 rdzenie do niczego sie nie przydadza, lepiej kupic 2 a dobre. Poza tym ciezko byloby sie zmiescic w kwocie tych 900zl z trzema rdzeniami.
    Plyta do niego z 150 (np jakis tanszy Asus czy Gigabyte)
    Na grafike zostaje 200zl. W tej kwocie mozna kupic Nvidie 9600GTa dokladajasz ze 30zl 9800GT. Ewentualnie HD4650 jak wspomniales.

Mysle, ze cos takiego byloby najlepsza opcja. Nie ma co oszczedzac na zasilaczu czy tez dokupieniu dysku w standardzie Sata bo szkoda wtedy pieniedzy na lepszy sprzet, ktory bedzie tymi podzespolami ograniczony.
    Platforma AMD wydaje sie byc najlepsza, niby mniej wydajna od C2D ale w tym przedziale cenowym chyba najelpsza.
  • #3 8052496
    jannaszek
    Poziom 39  
    Zatem zmiana kryterii:
    Dyski zostają stare, zakup 320 Gb sata, W najbliższej przyszłości.
    Zasilacz-nie wiem dlaczego muszę go wymienić, czyżby zapotrzebowanie było większe?
    Jeśli tak, to zasilacz potem.
    I teraz zdecydowałem:
    Amd phenom x II 550
    Potrzebuję teraz rady,jaka płyta do niego ,ma być DDR3, i trzeba uwzględnić możliwość OC.
    Ponoć te procesory mają możliwość odblokowania 2 rdzeni.
    Sprzęt ma być nowy, bo używany, to mogę wziąść jedynie od brata, bo mu ufam, oraz sprawy gwarancji.
    Pozostaje jeszcze ta karta tu można by próbować używaną, albo ta HD4650 nowa.
    Jeśli trzeba, to podniosę ten budżet aby osiągnąć cel.
    Widzę że nie załatwię tego psim swędem.
  • #4 8052549
    _haker_1
    Poziom 32  
    jannaszek napisał:
    Zatem zmiana kryterii:
    Dyski zostają stare, zakup 320 Gb sata, W najbliższej przyszłości.
    Zasilacz-nie wiem dlaczego muszę go wymienić, czyżby zapotrzebowanie było większe?
    Jeśli tak, to zasilacz potem.
    I teraz zdecydowałem:
    Amd phenom x II 550
    Potrzebuję teraz rady,jaka płyta do niego ,ma być DDR3, i trzeba uwzględnić możliwość OC.
    Ponoć te procesory mają możliwość odblokowania 2 rdzeni.
    Sprzęt ma być nowy, bo używany, to mogę wziąść jedynie od brata, bo mu ufam, oraz sprawy gwarancji.
    Pozostaje jeszcze ta karta tu można by próbować używaną, albo ta HD4650 nowa.
    Jeśli trzeba, to podniosę ten budżet aby osiągnąć cel.
    Widzę że nie załatwię tego psim swędem.

Zasilacz to Twoj pierwszy zakup. Bylo o tym tyle tematow - wystarczy poczytac.
    Jesli chcesz odblokowac 4 rdzenie, piszesz o OC to jego koszt mozna od razu zwiekszyc do ok 200zl.
    Tez zastanawialem sie nad Phenomem 550 lecz przy jego zakupie koszt zestawu wychodzil powyzej 900zl.
    Owszem, tylko stare (pierwsze) serie mialy mozliwosc oblokowania rdzeni. Moze bedziesz miec szczescie, moze nie (na pewno nie przy nowym).
    DDR3 przy taki zestawie to martotrastwo pieniedzy.
    Dysk - po co kupowac procesor, ram ddr3, dobra grafike zeby miec stary dysk ATA? Moim zdaniem zupelne nieporozumienie.
    Grafika do wyboru - ile starczy funduszy.
  • #5 8052624
    jannaszek
    Poziom 39  
    Z dyskami wyjaśniłem, na razie wolę mieć przez 2 miesiące stare dyski i nowoczesne mobo z szybką szyną i wydajnym procesorem, niż kupować coś za 150 zł, i znów mieć dylemat za chwilę, bo czegoś się nie da.
    Sprawa OC. nie jest priorytetem, ale warto by zapewnić sobie tą możliwość.
    Więc potrzebuję tylko jednej rady: model płyty spełniający te kryteria, i pamięć.
  • #6 8052628
    neophyte
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Jeśli zasilacz to Modecom MC-350 ATX 2.0 PFC, to do zestawu z tym Phenomem i HD4650 nie wymieniałbym go na mocniejszy.
  • #7 8052646
    jannaszek
    Poziom 39  
    neophyte napisał:
    Jeśli zasilacz to Modecom MC-350 ATX 2.0 PFC, to do zestawu z tym Phenomem i HD4650 nie wymieniałbym go na mocniejszy.

Właśnie taki mam.
    Choć ostatnio zauważyłem że obudowa komputera potrafi "ugryżć"
    Nie wiem czy to nie sprawa zasilacza.
  • #9 8052896
    jannaszek
    Poziom 39  
    Dzięki za wskazówki ta płyta wygląda nieżle i widzę że ma ciekawy bios, no cena nie mała, ponad 350 zl.
    A to kopanie, to nie wiem, dopiero to wyszło i to zbadam, ja mam różnicówkę, więc w instalacji jest ok.

Dziwne, załozyłem temat i nie masz przycisku pomógł, chciałem ci wypłacić, kolega wyżej, także.
  • #10 8052937
    _haker_1
    Poziom 32  
    Modecom Mc-350 nie uciagnie podkreconego Phenoma X2 z odblokowanymi rdzeniami. Nawet bez odblokowanych rdzeni moga byc problemy.
    Przy tej karcie graficznej powinien chodzic tyle o ile z "niemodyfikownym" Phenomem 550.
    Co do plyty - ja moglbym polecic Asus M2N-SLI Deluxe. Jest to starsza konstrukcja ale w swoim czasie byla high-endem, swietnie sie na niej podkrecalo. Nowej pewnie nie dostaniesz ale używki kosztuja w okolicach 100zl.
    Plyta ma wsparcie dla wiekszosci, choc nie wszystkich CPU pod AM3.
  • #11 8052945
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ok. ,spróbuję bez udziwnień, jeśli będa kłopoty, to zmienię zasilacz, zresztą do roku, planuje i tak zmienić, bo to jest newralgiczny podzespół i starzeje się technicznie relatywnie szybko.
    Wybiorę na tę chwilę Asrocka.
    Dzięki.
  • #12 8052998
    neophyte
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Kolega _haker_1 raczy żartować z tym, że MC-350 nie da rady temu zestawowi (stres: procesor 80W + grafika 50W, cały zestaw może ze 180W).
    Nie bez powodu te zasilacze są tak chwalone i ta konfiguracja nie powinna zrobić na nim wrażenia.
    Co do ceny AsRock-a to jeszcze niedawno były po ~280PLN.
    Jest parę tańszych płyt, polecam też zapoznać się z tym testem: http://pclab.pl/art41221.html
  • #14 8054709
    xrenjix
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    W tej cenie to niezła płyta, zaletą jest to, że można założyć dodatkowy radiator na sekcje zasilania.
  • #15 8055897
    jannaszek
    Poziom 39  
    ASUS M4A79XTD EVO- mam dylemat bo ta płyta kosztuje 320 zł, i pytanie czy jest lepsza od GB wskazanego wyżej linkiem?
  • #16 8056847
    xrenjix
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Nie licząc USB 3 i SATA 3, to to ten ASUS wydaje się lepszy rozwiązaniem. Tylko zastanawia mnie fakt dlaczego ASUS do tak taniej płyty dał radiator na sekcje zasilania, martwił bym się tym, że może się grzeje i mogą być problemy podczas ewentualnego OC. Ale to musi powiedzieć ktoś kto ma tą płytę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje modernizację komputera, pozostawiając obudowę ATX, zasilacz Modecom 350W, dwa dyski Maxtor 80GB oraz napęd DVD. Z budżetem 900 zł rozważa zakup pamięci DDR3, procesora AMD AM3 (Phenom lub Athlon), karty graficznej HD4650 oraz płyty głównej ASRock. W dyskusji podkreślono konieczność wymiany zasilacza na mocniejszy, aby uniknąć problemów z wydajnością, oraz zalecano zakup nowoczesnych komponentów, takich jak dysk SATA. Użytkownik rozważa również możliwość podkręcania procesora oraz wybór płyty głównej z obsługą OC. Wskazano na modele płyt głównych, takie jak Asus M2N-SLI Deluxe oraz ASUS M4A79XTD EVO, a także na konieczność zakupu pamięci RAM w jednej kości dla łatwiejszej rozbudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA