Planuję wymianę 2GB DDR2 RAM na 4 GB DDR2 RAM w T61. Najchętniej kupiłabym 2 x 4 GB bo na Internecie piszą, że T61 obsługuje taką pamięć (piszą ludzie, którzy to zrobili na T61, a nie tylko na T61p), ale wydaje mi się że obecnie ceny takich kości są za wysokie (od 750 zł wzwyż). I to jest pierwsze pytanie, czy warto, czy 8 GB RAM dla kogoś nie używającego Photoshopa w ogóle się przyda (ale używam GIMPa).
Wracając do pamięci 2 x 2 GB, nie wiem czy istotne jest aby (jak bardzo to wpływa na szybkość pracy notebooka):
1. pracowała w trybie dual (w wielu reviews T61 piszą że T61 jak najbardziej ma tryb dual, chociaż producenci pamięci piszą że nie ma),
2. miała przy 800 GHz CL5 a nie CL6,
3. Była określonej marki.
- była marki Hynix (najtańsze i mają dual channel),
- była marki Kingston (nie ma trybu dual channel),
- była marki Corsair (chyba mają tryb dual, jestem w trakcie dowiadywania się).
- była marki Samsung (chyba mają tryb dual, jestem w trakcie dowiadywania się).
4. Czy faktycznie Windows 7 64 bity lepiej pracuje przy 4 GB RAM niż 2 GB.
Hynix CL6 z dual channel kosztuje około 220 zł, gwarancja na nowe rok, na używane brak.
Samsung CL6 (około 200 zł) prawdopodobnie nie ma dual channel (jestem w trakcie dowiadywania się), gwarancji brak (używane).
Corsair CL5 kosztuje 370 zł nie wiem, właśnie się dowiaduję czy ma dual channel, gwarancja 3 lata (nowe).
Kingston CL6 kosztuje około 300 zł, nie ma trybu dual channel (gwarancja podobno dożywotnia producenta).
Wszystkie pamięci mają 800MHz.
Proszę o pomoc w wyborze pamięci i odpowiedź na moje pytania.
Wracając do pamięci 2 x 2 GB, nie wiem czy istotne jest aby (jak bardzo to wpływa na szybkość pracy notebooka):
1. pracowała w trybie dual (w wielu reviews T61 piszą że T61 jak najbardziej ma tryb dual, chociaż producenci pamięci piszą że nie ma),
2. miała przy 800 GHz CL5 a nie CL6,
3. Była określonej marki.
- była marki Hynix (najtańsze i mają dual channel),
- była marki Kingston (nie ma trybu dual channel),
- była marki Corsair (chyba mają tryb dual, jestem w trakcie dowiadywania się).
- była marki Samsung (chyba mają tryb dual, jestem w trakcie dowiadywania się).
4. Czy faktycznie Windows 7 64 bity lepiej pracuje przy 4 GB RAM niż 2 GB.
Hynix CL6 z dual channel kosztuje około 220 zł, gwarancja na nowe rok, na używane brak.
Samsung CL6 (około 200 zł) prawdopodobnie nie ma dual channel (jestem w trakcie dowiadywania się), gwarancji brak (używane).
Corsair CL5 kosztuje 370 zł nie wiem, właśnie się dowiaduję czy ma dual channel, gwarancja 3 lata (nowe).
Kingston CL6 kosztuje około 300 zł, nie ma trybu dual channel (gwarancja podobno dożywotnia producenta).
Wszystkie pamięci mają 800MHz.
Proszę o pomoc w wyborze pamięci i odpowiedź na moje pytania.