Piorun2002 napisał: >Obraz cfe w tym zipie nie zawiera OOB, tak jak napisał Piorun
Myslalem ze tak bedzie lepiej, bo to jest zrzut BIN - taki uzywam do ladowania potem komenda nandwrite.
I tak i nie. Lepiej bo nie kopiujesz swoich OOB ze swoimi danymi błędów. Gorzej, bo musisz przerobić image dodając czyste OOB.
Cytat:
Jesli zrzuce z OOB, a w innym NAND'ie bedzie w innym miejscu bad blok - to chyba bedzie problem przy programowaniu - trzeba zrobic relokacje ?
Zakładając, że preloader potrafi zrobić użytek z OOB i jest standard, który pokazuje relokację sektorów. Datasheet ST mówi tylko "jeśli bajt X jest różny od 0xff to jest to bad blok". Reszta to implementacja programowa. Dlatego moim zdaniem najlepiej jest wyzerować informacje OOB dla CFE, i tak nigdy nie będzie on zapisywany.
Cytat:
Chyba ze sie mysle i w BIN do programownai musi byc OOB i programator sam przesunie bledna linie do nastepnej wolnej lini ?
Tak czy inaczej zalaczam CFE z OOB.
Zakładasz, że twórcy softu to przewidzieli. Moim zdaniem nie i programator czyta/zapisuje dane raw. I tak sobie to potem obrobisz jak chcesz.
Cytat:
A jak sprawdzic / zmodyfikowac Big/Little Endian - dostepne toole na pokladzie udostepniaja zrzut taki jak widzi procek ?
Jeśli widać w środku jakikolwiek tekst np. "CFE starting from ROM" to jest to "BIG endian" odczytany przez programator, lub "LITTLE endian" odczytany przez procka(nandump). "LITTLE endian" z programatora wyglądałby tak: " EFCratsgnitorf OR mM". Czytasz bajty w kolejności 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 a zapisujesz 3 2 1 0 7 6 5 4 11 10 9 8 itd. Nie wiem czy sa jakieś standardowe narzędzia do zamiany, może objcopy spod linuxa potrafi, ja kiedyś sobie sam napisałem.
Co do u-boota to nie wiem, to jest open source, a cfe jest closed. Programiści mogli sobie robić co im się chciało i może to być także częścią zabezpieczeń.
Podsumowując: moim zdaniem najbezpieczniej jest zaprogramować cfe z nandumpa, zmieniając BIG na LITTLE endian i dodając sztuczne(puste) OOB.
Edit:
Obejrzałem sobie jednak Twój dump i każde OOB cos zawiera, więc może jednak lepiej zapisać go tak jak jest? Ciekawe tylko czy inny dump z innego urządzenia ma takie same dane w OOB?
Ech ale się rozpisałem.