logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bluescreen podczas uruchamiania Windows XP Home Edition – brak dostępu do trybu awaryjnego

ArekLublin1983 10 Maj 2010 13:37 1381 6
REKLAMA
  • #1 8058324
    ArekLublin1983
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, mam mały problem z kompem a mianowicie po włączeniu pokazuje się ekran ładowania i wyskakuje ekran błędu, F8 nie działa i nie można uruchomić trybu awaryjnego. Co robić?
  • REKLAMA
  • #2 8058335
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Albo iść do wróżki (serwisu), albo przedstawić komplet danych:
    Konfigurację sprzętową.
    Okoliczności wystąpienia błędu ( zmiany w sprzęcie, oprogramowaniu - szczególnie narzędziowym).
    Treść pojawiającą się na BSOD-ie.

To te warunki minimum.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 8058776
    emas112211
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    ja bym proponował wpierw wystartować z płyty Windowsa, włączyć konsole i użyć polecenia chkdsk /r

następnie jeżeli nie pomoże to opisać całą konfigurację sprzętu tutaj - tak jak pan moderator napisał
  • REKLAMA
  • #4 8060068
    rah606
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ja również proponuje konsole odzyskiwania.
    Startujesz z płyty i na pierwszym ekranie bodajże dajesz "R"
    Wchodzisz, wybierasz instalacje i dajesz:
    fixboot a potem fixmbr. Jak to nie pomoże to wyłączanie po kolei usług, ale ja stawiam na uszkodzenie danych na dysku.
  • #5 8061466
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Ja zaś bym proponował, Autorom dwóch powyższych postów, darowanie sobie zabaw we wróżki. Znam co najmniej kilka sygnatur błędów, które powodują, że użycie konsoli jest - bez przełożenia HDD do innego komputera - niemożliwe (pojawia sie taki sam objaw jak przy uruchomieniu normalnym). O tym, że rzucanie w ciemno propozycji związanych ze sprawdzeniem dysku, nadpisaniem mbr-u czy naprawą bootowania - do sugerowanej kolejności działań też można się "przyczepić" - jest strzelaniem w ciemno. Owszem może się to okazać skuteczne, ale pono i małpa jest w stanie, waląc w klawisze, sonety Szekspira "stworzyć".
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #6 8063442
    snajper_0497
    Poziom 10  
    Witam.

mam problem taki gdy podczas załączania komputera pojawia sie logo windowsa i od razu pojawia sie okno błędu i sie resetuje i tak w kółko.
    Teraz próbowałem zrobić formata i nic. podczas gdy instalator resetuje samoczynnie komputer pokazuje logo windowsa i wyskakuje okno z komunikatem ze sprzęt jest źle podpięty, mam tylko cd-rom i dysk i wszystko pracuje w jak najlepszym porządku. nie mam pojęcia gdzie może tkwić problem.

dane komputera :
    Płyta główna : AS rock ge pro m-2
    procesor intel celeron 2.6 GHz
    RAM: sd-ram DDR1 512 Mb i 256 Mb (łącznie pokazuje 706 Mb)
    zasilacz: CODEGEN 300 W
    HDD : Segate baracuda ATA IV 40 GB
    CD-rom : DVD/CD COMBO LG
  • #7 8063451
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem działającym na systemie Windows XP, który po włączeniu wyświetla ekran błędu (BSOD) i nie pozwala na uruchomienie trybu awaryjnego. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki i naprawy, w tym użycie konsoli odzyskiwania z płyty instalacyjnej Windows, polecenia chkdsk /r, fixboot oraz fixmbr. Użytkownicy wskazują również na konieczność sprawdzenia sprzętu, w tym zasilacza, pamięci RAM oraz dysku twardego. Dodatkowo, jeden z użytkowników podaje szczegóły dotyczące konfiguracji sprzętowej, co może pomóc w dalszej diagnostyce.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA