Nie chce mi się mówić jak "wkopałem" się w umowę z netią. Nie ważne stoję przed zadaniem kupienia routera. Posiadam zwykłego D-linka na RJ45 DSL, już zdążyłem się zorientować, potrzebuje router z modemem zewnętrznym (ADSL), ponadto wyczytałem gdzieś, że jeżeli posiadam (a posiadam) telefon i internet w jednym gniazdku, to potrzebuje router z annexem B, w przeciwnym wypadku mogą wystąpić błędy w postaci utraty sygnału (internet i telefon będą się gryzły) bardzo bym prosił o weryfikacje tej informacji.
Gdzieś na aukcjach znalazłem router EDIMAX AR-7084 ADSL2/2 annex B
w opisie aukcji
Czy może mi ktoś to wytłumaczyć ? Myślałem, że wystarczy router ADSL z annexem B i po sprawie. Wyżej zacytowane zdanie trochę mnie zaniepokoiło i wstrzymało od kupna urządzenia.
Z infolinii za dużo się nie dowiedział, brak wiedzy u techników Netii, uczepili się wcisnąć mi modem USB za 1PLN albo za 100 PLN jakiś badziew z WIFI.
Bardzo bym prosił o wypowiedzieć kogoś kompetentnego i obytego z funkcjonowaniem "algorytmu" Netii.
Aż tak nie znam się na telekomunikacji ale ogólne pojęcie posiadam. Wracając do tych łącz nie rozumiem przekazu cyfrowe, analogowe w przypadku RJ11. Jeżeli okaże się pomocne to gniazdo w ścianie zainstalowane przez Netie było jakieś 12 lat temu, od tamtej pory nie było zmieniane. Zawsze posiadaliśmy tylko telefon, ostatnio coś mnie podkusiło na telefon i internet ;/
Gdzieś na aukcjach znalazłem router EDIMAX AR-7084 ADSL2/2 annex B
w opisie aukcji
Cytat:Urządzenie jest praktycznie nie używane, podłączone do linii tylko raz, bo linia Netii do której
miał być podłączony okazała się w praktyce linią analogową.
Czy może mi ktoś to wytłumaczyć ? Myślałem, że wystarczy router ADSL z annexem B i po sprawie. Wyżej zacytowane zdanie trochę mnie zaniepokoiło i wstrzymało od kupna urządzenia.
Z infolinii za dużo się nie dowiedział, brak wiedzy u techników Netii, uczepili się wcisnąć mi modem USB za 1PLN albo za 100 PLN jakiś badziew z WIFI.
Bardzo bym prosił o wypowiedzieć kogoś kompetentnego i obytego z funkcjonowaniem "algorytmu" Netii.
Aż tak nie znam się na telekomunikacji ale ogólne pojęcie posiadam. Wracając do tych łącz nie rozumiem przekazu cyfrowe, analogowe w przypadku RJ11. Jeżeli okaże się pomocne to gniazdo w ścianie zainstalowane przez Netie było jakieś 12 lat temu, od tamtej pory nie było zmieniane. Zawsze posiadaliśmy tylko telefon, ostatnio coś mnie podkusiło na telefon i internet ;/