logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Genius 5.1 SW-HF5005 - brak dźwięku po wymianie kondensatorów, co dalej?

d90wrc 11 Maj 2010 16:23 1358 4
REKLAMA
  • #1 8062942
    d90wrc
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Posiadam zestaw Genius 5.1 SW-HF5005. Opisze od początku co się stało. Pewnego razu gdy użytkowałem ten zestaw zabrakło prądu. Przy jego następnej próbie włączenia przepalił się bezpiecznik. Później przepalał się każdy następny który włożyłem( oczywiście każdy miał takie same parametry F2AL250V). Rozkręciłem sprzęt i zobaczyłem na jednej z płytek wysadzone trzy kondensatory ceramiczne o oznaczeniu 104( zaznaczone na zdjęciu. Kondensator nr 1 znajduje się po dioda)
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Wymieniłem je na nowe (chyba nie ma różnicy którą strona się je wlutuje bo ich nóżki nie maja przecież oznaczeń + czy - ;)) . Włączyłem subwoofer, bezpiecznik nie został spalony, wcisnąłem przycisk ON jednak z głośników nie słychać muzyki. Jeśli mocno je pod głośnie to słychać jedynie szum. Wiem bo czytałem że mój przypadek nie jest odosobniony jednak w tamtych subwooferach wystarczyło wymienić spalone kondensatory ;/ HHmmm a może problem istnieje w moim systemie bo mam Windowsa 7 i wcześniej gdy głośniki miałem sprawne to nie bardzo chciały one chodzić. Był dźwięk jedynie stereo a nie 5.1 więc wróciłem do XP. Teraz znów wróciłem do Windowsa 7 ( głośniki leżały ok 2 miesięcy po uszkodzeniu nie dotykane). Może ktoś mi poradzi jakie elementy powinienem jeszcze sprawdzić w subwooferze.
  • REKLAMA
  • #2 8066449
    darek90r
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Poprawka. Gdy dam volume na max to w głośnikach i w subwooferze można usłyszeć muzykę ale bardzo bardzo cicho. Co może być przyczyna?
  • REKLAMA
  • #3 8075726
    rusekwronki
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam. Kolega niech sie odezwie na gg, chętnie pomogę:)
    Pozdrawiam:)

Pomagamy NA FORUM. Jaki byłby sens zakładania i utrzymywania tematu, jeśli Kolega ma zamiar pomagać "pokątnie"?
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #4 8077922
    darek90r
    Poziom 10  
    Zrobiłem takie oto pomiary ( płytka na zdjęciu wyżej od bassu). Napięcie doprowadzone do niej to : 2x 31V AC. Napięcie wyjścia przy włączonym subwooferze i podanym sygnale z kompa: 0,018V AC.
    Napięcie pomiędzy stand-by na kości TDA7294, a masa : 0,059V AC.

Druga płytka na której znajdują się trzy kości TDA7269A. Napięcie doprowadzone 2x 14,8V AC. Napięcie na wyjściu każdego z głośników: 0,059V AC.

Czy z tych pomiarów da się coś wywnioskować ? A może jakie pomiary jeszcze powinienem zrobić...

I dodam jeszcze że przy wykonywaniu pomiarów kości TDA grzały sie

Co to jest "bass" do jasnej Anielki?
    Ile razy można prosić...
    (dj-MatyAS)
  • #5 8094567
    darek90r
    Poziom 10  
    Już chyba wiem co jest zepsute. Otóż to ten nieszczęsny selektor wejść BT2323

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany .
    W jaki sposób można go ominąć ? Sygnał daje z komputera za pomocą przewodów 3xjack a z drugiej strony 6x chinch (nie wiem czy dobrze opisałem ten kabel). A może ktoś mi poleci jakiś zamiennik?

Regulamin p.6
    Brak reakcji na polecenie moderacyjne.
    Kosz.
    (dj-MatyAS)
REKLAMA